Drop kick: akkor ennyi, ilyet se látunk többet

2015.05.22. 14:45

1941. december 21-e óta csak egyszer, Doug Flutie utolsó, 2006-os meccsén láthattunk drop kicket az NFL-ben, és tűnik, hogy soha nem is látunk már ilyet többet. A hét elején bejelentett extra pontos szabálymódosítás után ugyanis a liga egyértelműsítette, hogy ha valaki drop kickre vállalkozna, akkor azt is csak 15 yardról indítva tehetné meg, két yardra, a kétpontoshoz felállva nem.

A most 52 éves Doug Flutie 12 szezont húzott le az NFL-ben, 91 meccsen lépett pályára, de volt egy USFL-szezonja és 8 CFL-idénye is. Karrierje során 241 meccse, 369 passzolt touchdownja, 237 interceptionje, 82 futott TD-je és egy értékesített extra pontja volt: az elmúlt bő 70 év egyetlen drop kickje.

Flutie a 2005-os szezon után vonult vissza, utolsó meccsét 2006. január 1-én játszotta a Miami Dolphins ellen, akkor kapta meg a lehetőséget, hogy történelmet írjon. Ráadásul az egész az ESPN-en múlt, mert Chris Berman árulta el Bill Belichicknek, hogy az egykori Heisman-győztes irányító ennyire trükkös dolgokat is tud. Belichick rákérdezett, Flutie meg mondta, hogy ha kell, ő berúgja.

Azon a 2006-os, teljesen tét nélküli meccsen viszont nem nagyon készültek erre, a Dolphins két touchdownnal vezetett, amikor a Patriots-edző odaszólt neki, hogy ha olyan helyzetbe kerülnek, akkor a drop kick jön. A New England drive 2:47 alatt TD-t hozott, úgyhogy Flutie csak lekapta a kabátját, kitépett egy labdát valakinek a kezéből és a nézőtérre rúgta, és ment is a pályára.

A Dolphins elhitte, hogy kétpontosra álltak fel, időt is kértek, Flutie pedig azt hitte, hogy ezzel vége neki is, nem erőltetik a dolgot, de az oldalvonalon mindenki integetett neki, hogy húzás vissza a pályára, nem ússza meg a rúgást, amit be is vágott.

Az NFL utolsó drop kickje 2006-ból, Doug Flutie-tól

Az NCAA-ben utoljára 1998 decemberében, a Hartwick College-os Jason Millgan rúgott sikeres drop kicket. Az NFL-ben, egészen pontosan a 2012-es Pro Bowlon Drew Brees is megpróbálkozott vele, de az rövidre sikerült, míg 2010-ben a cowboysos Mat McBriar egy elrontott puntból rúgott volna így, de végül fumble-nek írták be neki a próbálkozást.