Őrült tervvel költöztetnék Londonba az NFL-t?

2015.07.10. 19:42

A napokban jelentették be, hogy a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur 2018/19-es szezonra elkészülő új, 61 ezres stadionja évente két NFL-alapszakasz meccset látna vendégül tíz éven keresztül. Lenne kitolható műfüves pálya és egy rakás olyan dolog, ami arra engedett következtetni, hogy ezzel már a leendő londoni NFL-es franchise-nak készítik elő a terepet. Ez kapott egy újabb csavart pénteken. 

Az angol sajtó ugyanis elég vad hírrel állt elő: a Jacksonville Jaguars-tulaj Shahid Khan nagyszabású műveletet indítana be egy londoni NFL-csapatért. Állítólag a milliárdos azt tervezi, hogy eladja angol focicsapatát, a Fulhamet, hogy aztán megvegyen egy másikat: a Tottenhamet. Mindezt azért, hogy a Jaguarst végleg a készülő új stadionba költöztesse. Mert jobban tetszene neki, ha az NFL-csapat állandó otthonra lelne Angliában. 

Nem újdonság, hogy az NFL nyitna az európai terjeszkedés felé, hiszen az utóbbi években többször lehetett hallani erről. Idén például azért lesz egymás után két hétvégén is NFL-meccs Londonban (október végén-november elején), hogy leteszteljék, a város hogyan kezeli a cirkuszt, ha az két egymás követő hétvégére költözik be, és nem úgy, ahogy eddig: havonta-kéthavonta egyetlen találkozóra. 

Mindenesetre eddig totális sikerként kezelte a liga a londoni terjeszkedést, mert függetlenül a felhozataltól a wembley-s meccsekre rendre elmegy az összes jegy, ám a Wembley-re kötött szerződés jövőre lejár. 

stadion

És itt jönne be a képbe Shahid ördögi terve, már ha egyáltalán van neki ilyen, mert első körben tagadta. Ha mégis, akkor nem lesz egyszerű manőver. 

Először is, meg kellene venni a Tottenhamet. Mármint ez nem is elképzelhetetlen, mert a Hotspurs értékét úgy egymilliárd fontra taksálják, Shahid összvagyona valahol 3 milliárd font körül mozog átszámítva. De a beruházás ettől még neki is komoly és megfontolandó lépés, és nyilván meg kellene előbb szabadulnia a Fulhamtől is. Ám lehetett arról is hallani korábban, hogy a Tottenham tulajdonosai megválnának a klubtól, mire elkészül az új stadion, Shahid pedig állítólag belelkesült attól, hogy a Jaguars londoni meccsei mindig jó pénzt hoztak a konyhára. Becslések szerint a klub bevételei miatt úgy tíz helyet mozdult előre az NFL rangsorában, és ebben nagy szerepe van a londoni vendégjátéknak.

Legyen londoni NFL-csapat?

Egy londoni költözésre rá kellene bólintania a többi tulajdonosnak is, mialatt sokkal inkább amiatt megy a pörgés Amerikában, hogy Los Angeles mikor kap már saját csapatot. Bár az is igaz, hogy az LA-re pályázó csapatokat biztosan nem érdekelné London, míg a mezőnyből egyedül a Jaguars esetében van reális esély egy európai költözésre.

Ott vannak olyan dolgok, mint az ütemezés és a menetrend, már amennyiben a Tottenham és a Jaguars egy stadionban szerepelne. Az NFL-es menetrend mellett azt is figyelmbe kell venni, hogy a Hotspurs a bajnokság mellett játszik az FA Kupában, a Ligakupában és jó eséllyel a nemzetközi kupákban is, ám még ezeket is lehetne idomítani egy NFL-csapathoz, ráadásul nem ugyanazt a gyepet használnák, ami különösen fontos. Az utóbbi évek wembley-s NFL-meccsei után már az angol válogatott is panaszkodott, hogy nem volt túl jó állapotban a gyep az amerikaifocisták miatt.

Persze simán lehet, hogy őrültség az egész, de Shahid elég fura figura, hogy bepróbálkozzon egy ilyen ördögi tervvel. 

Shahid Khan egy őrült géniusz? Az angolok szerint elég súlyos tervvel állt elő a milliárdos a londoni franchise érdekében.

Posted by 120 yard on 2015. július 10.