Háború indulhat az NFL-ben Brady eltiltása miatt

2015.07.30. 15:04

Egy nappal azután, hogy az NFL és annak vezére, Roger Goodell bejelentette, marad Tom Brady négymeccses eltiltása, a New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft meglehetősen kemény hangvételű sajtótájékoztatót tartott, amiben burkoltan hadat üzent egykori szövetségese ellen.

A keddi tájékoztató legfontosabb állítása az volt, hogy Kraft egyetlen okból fogadta el a liga által kiszabott – egyébként rekordot jelentő – 1 millió dolláros büntetést a nem bizonyított vétségért: mert azt hitte, hogy ezzel segít Tom Bradynek, és így csökkenteni fogják az irányító eltiltását. Ám amikor ez nem történt meg a bizonyítás során is csak "valószínűleg bűnös" állapotig jutó ügyben, Kraft nagyon bekeményített.

A Patriots-tulajdonost korábban Goodell egyik legközelebbi szövetségeseként ismerték, részben Kraft segítette hatalomra Goodellt 2006-ban, 2011-ben is ő védte legjobban az új kollektív szerződés egyeztetése közben, és nem egyszer nyilvánosan megvédte az NFL-vezért olyan ügyekben, mint például Ben Roethlisberger, Michael Vick, vagy épp Ray Rice eltiltásai. 2013-ban úgy nyilatkozott Goodell-lel kapcsolatban, hogy az NFL nagyon szerencsés lehet, amiért ő vezeti, mert akkor is jól dönt, ha nem népszerű a döntés. 

Kraft csak az egyik nagy gócpont

Az NFL-csapatok tulajdonosai a legtöbb ügy körül három társuk köré csoportosulnak, ebből az egyik Kraft. A másik kettő a Dallas Cowboys tulajdonosa, Jerry Jones, illetve a New York Giantset birtokló John Mara.

Jones ebben az ügyben nyíltan Kraftékkal szemben helyezkedett, de Mara végig meglehetősen kimérten nyilatkozott.

Márpedig Kraft szerint most nem döntött jól. Azt persze sem az eredeti Wells-jelentés, sem a fellebbezés után nem lehet tudni, kinek van igaza. A vizsgálat sosem bizonyította maradéktalanul sem a csapat, sem Brady felelősségét, ráadásul először a puha labdák, majd a nem megfelelő mértékű együttműködés, legutóbb pedig a megsemmisített telefon miatt csattant az ostor. Ebben tehát nem konzisztens az NFL, főleg úgy nem, hogy a vizsgálatot végző Wellsék nem is kérték a telefont, mert minden adatot, amire szükségük volt, megkaptak.

A 2006 óta eltelt 9 évben viszont Kraft befolyása az NFL-en belül csak tovább nőtt. Jelenleg a Goodell fizetéséért is felelős Kompenzációs Bizottság, illetve a tévés díjak tárgyalását vezető Közvetítői Bizottságban is benne van.

Kinek van igaza?

Ennél viszont fontosabb, hogy legalább tíz, de talán több tulajdonostársa vakon követi, amit mond, és ha a szövetségi bíróság nem vonja vissza a büntetést (de még lehet, hogy akkor is, ha igen), Kraft könnyen lehet, hogy megszabadulna Goodelltől. Nem bosszúból, hanem mert hiszi, nem volt fair a bánásmód csapatával szemben.

Egy kommiszárt eltávolítani viszont nem olyan könnyű: ha a magatartását károsnak látják az NFL-re nézve, akkor a 32 Végrehajtó Bizottság hozhat döntést a kérdésben, de ezt a tulajdonosoknak (vagy csapatképviselőknek) háromnegyedes szavazással jóvá kell hagyniuk.

Goodell jelenlegi megbízatása 2018-ig szól, a hosszabbításról mindig a tulajdonosok döntenek.