Brady visszatér, és minden eddiginél dühösebb

2015.09.10. 00:09
Pénteken hajnali fél kettőkor elindul a 2015-ös NFL-szezon, összeszedtük, hogy mit várhatunk a csapatoktól, ki teljesen reménytelen, és hogy kik lehetnek az év sztárjai.

Az első forduló programja

09.11. 02.30 Pittsburgh Steelers-New England Patriots

09.13. 19.00 Green Bay Packers-Chicago Bears

09.13. 19.00 Kansas City Chiefs-Houston Texans

09.13. 19.00 Cleveland Browns-New York Jets 

09.13. 19.00 Indianapolis Colts-Buffalo Bills 

09.13. 19.00 Miami Dolphins-Washington Redskins 

09.13. 19.00 Carolina Panthers-Jacksonville Jaguars 

09.13. 19.00 Seattle Seahawks-St. Louis Rams 

09.13. 22.05 New Orleans Saints-Arizona Cardinals 

09.13. 22.05 Detroit Lions-San Diego Chargers 

09.13. 22.25 Tennesse Titans-Tampa Bay Buccaneers 

09.13. 22.25 Cincinnati Bengals-Oakland Raiders 

09.13. 22.25 Baltimore Ravens-Denver Broncos 

09.14. 02.30 New York Giants-Dallas Cowboys 

09.15. 00.55 Philadelphia Eagles-Atlanta Falcons

09.15. 04.15 Minnesota Vikings-San Francisco 49ers

Az időpontok magyar idő szerint értendők.

A jubileumi 50. szezon kezdődik az NFL-ben, és az erősítéseket elnézve még nagyobb csata várható az élen, mint egy éve. A Super Bowlban vereséget szenvedő Seattle támadósora sokoldalúbb lehet, az öregedő Peyton Manning pedig karrierje legerősebb csapatával indul harcba, de a Cowboys, a Packers, a Colts és a Dolphins is ott lehet a legjobbak között.

Az első kategóriában azokat a csapatokat vesszük végig, amelyeknek nemhogy a rájátszásra, de a Super Bowlba jutásra is komoly esélyük van.

Irány a Super Bowl

Seattle Seahawks (12-4, vereség a Super Bowlban a New England ellen)

2013-ban nagyon erős volt a Seattle, és bajnok lett. 2014-ben újra nagyon erősek voltak,  de elmaradt a címvédés. A nyáron viszont már muszáj volt komoly összegért hosszabbítaniuk az irányító Russell Wilsonnal, ez pedig a csapatépítésre is kihatott, hiszen pár kiegészítő embert el kellett engedniük. Odavitték viszont a liga egyik legjobb tight endjét, Jimmy Grahamet a centerükért és az elsőkörös választásukért cserébe, draftoltak egy remek elkapót, és kicsit átalakították a Legion of Boom, vagyis a secondary kétötödét. Volt tehát bőven mozgás, de az alap változatlan maradt, ott van még Marshawn Lynch is, semmi sem indokolja tehát, hogy ne kelljen idén is komoly esélyesként számolni velük.

Akire érdemes figyelni: bankot robbantottak a tight end Jimmy Grahamért, akiből nagy kedvenc lehet a támadójátékban.

New England Patriots (12-4, Super Bowl-győzelem)

Az utolsó másodpercben dőlt csak el, de ők lettek a bajnokok. Tom Brady mégsem kezdi eltiltással a szezont a nyári botrány után, a legfontosabb embereik egészségesek, de így is hiányzik egy igazán kiemelkedő magas elkapó a csapatból, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a tavalyi négy legjobb cornerbackjük már nincs a rosteren. Mindkét falat erősítették a drafton, de sok az új és/vagy tapasztalatlan játékos a keretben, a Super Bowlban pályára küldött kezdő 22-höz képest pedig a szezonnyitón 8 helyen lehet új emberük, ami semmiképp sem ideális, de az ehhez hasonló cserélődések eddig sem törték meg a csapatot, és amíg a Tom Brady–Bill Belichick-kettős változatlan, nem fognak megijedni.

A botrányra visszatérve egy gondolatig: a Patriotsnál mindig külön motivációs tényező volt, amikor a különböző botrányok miatt az egész liga őket utálta, 2009-ben ez egy veretlen alapszakaszban csúcsosodott ki. Pedig abban Tom Brady nem is volt személyesen érintett.

Akire érdemes figyelni: mivel a szezont úgy kezdik meg, hogy csak Aaron Dobsonra számíthatnak magas elkapóként, nagyon fontos lesz, hogy összhangba kerüljön Bradyvel.

Dallas Cowboys (12-4, vereség a rájátszás második fordulójában a Green Bay ellen)

Megépítették a mai NFL legjobb támadófalát, megtartották az egyik legjobb elkapót (Dez Bryant), de elvesztették a legjobb futójátékost (DeMarco Murray). Összességében még így is jól jöttek ki, mert Murray kisebb erőfeszítéssel pótolható, bár emiatt biztosan nagyobb teher lesz az irányító Tony Romón. A védelembe leigazolták az eltiltással kezdő Greg Hardyt, draftolták Randy Gregoryt, Demarcus Lawrence pedig már eddig is ott volt, velük pedig az egyik legkeményebb védőfalat tudják összerakni.

Akire érdemes figyelni: a fenti három név a nagy fogás a védőfalban, de a kulcs az a Tyrone Crawford lehet, akiből úgy hozták ki a maximumot, hogy a fal széléről belülre tolták.

Green Bay Packers (12-4, vereség az NFL főcsoportdöntőben a Seattle ellen)

A Packers a tudatos építkezés egyik mintapéldája, a nyáron is nagyon kedvező szerződéssel tartották meg az elkapó Randall Cobbot és a támadófalember Bryan Bulagát, arra viszont nem számíthattak, hogy a legjobb elkapójuk, Jordy Nelson a teljes szezonra kidől már az alapszakasz előtt. Aaron Rodgers viszont így is talál majd megfelelő célpontot a helyére. A futójáték is stabil marad, a védelem viszont aggodalomra adhat okot, mert két új embert kell beépíteni a linebackerek közé, és két fontos cornerbacket is elengedtek a nyáron.

Akire érdemes figyelni: Sam Barringtonnak kell majd átvenni A.J. Hawk helyét a védelem közepén, ami nem kis feladat, de ahogy eddig gyártotta a szereléseket, zökkenőmentes átállásra számíthatunk.

Indianapolis Colts (11-5, vereség az AFC főcsoportdöntőben a New England ellen)

A csoportgyőzelem idén is nagyon könnyedén jöhet a Colts számára, a gond viszont utána jön, mert a tavalyi rájátszásban is láttuk, hogy a nagyok szintjét még nem tudják megugrani. Hogy ez változzon, odavittek három rutinos veteránt, az elkapó Andre Johnsont, a futó Frank Gore-t és a linebacker Trent Cole-t. A támadófal viszont még így is eléggé lyukacsos, a védelem pedig messze van attól, amivel garantálni lehetne egy Super Bowl-győzelmet, de már kezd alakulni a csapat.

Akire érdemes figyelni: a tavalyi szezon utolsó öt meccsére Khaled Holmes lett a center, ezzel az addig 27 sacket engedő egység olyan stabillá vált, hogy csak kétszer vitték földre Luckot.

Denver Broncos (12-4, vereség a rájátszás második fordulójában az Indianapolis ellen)

A 39 éves Peyton Manning már volt bajnok, talicskányi rekord az övé, de talán még sosem volt körülötte olyan erős csapat, mint idén, úgyhogy dörzsölheti a tenyerét. A vezetőedző Gary Kubiak futórendszere sokat segíthet neki, hiszen sok terhet (és dobást) vesz le az öregedő irányító válláról, a védelmet pedig elképesztő módon felgyúrták: Von Miller és DeMarcus Ware mellé befutott az újonc Shane Ray is, a fal közepét új emberekkel töltötték fel, és okos igazolásokkal hatástalanították a két támadófalember, Orlando Franklin és Will Montgomery, illetve a két célpont, Wes Welker és Julius Thomas távozását.

Akire érdemes figyelni: a szezon előtt elküldték a futó Montee Ballt, tehát Kubiak nagyon bízik C.J. Andersonban, aki a támadójáték kulcsa lehet, persze az elkapók mellett.

(KG)

Olyan csapatból jóval több van, amelyből a rájátszást minimum kinézzük, de ha jól alakulnak a dolgok, akkor komoly meglepetést is okozhatnak.

Akár oda is érhetnek

Pittsburgh Steelers (11-5, vereség a Wild Card-körben a Baltimore Ravenstől)

A Steelers két 8-8-as szezon után tavaly felszívta magát, és produkált egy egészen meggyőző 11-5-ös mérleget, egy teljesen jól összerakott offense-szel, és egy korrekt megújuláson áteső védelemmel. Az utóbbi lehet a 2015-ös szezonjuk rákfenéje, hiszen az egyébként sem acélos brigádból Jason Worilds linebacker elment Jehova tanújának, és Troy Polamalu loboncát sem láthatjuk többé lobogni a secondaryben. Ráadásul a secondarybe draftolt újoncok közül az egyetemi bajnok Ohio State-ről érkező Doran Grant csak az edzőcsapatba fért bele, (a louisville-es Gerrod Holliman még oda se), az Ole Miss egykori labdavadász, ám jócskán alulméretezett cornere, Senquez Golson pedig már az edzőtáborban lesérült, tehát van baj, amit a Phillytől megszerzett Brandon Boykin egymaga biztosan nem fog tudni orvosolni. Az offense is lyukas lesz a szezon elején, hiszen Le’Veon Bell és Martavis Bryant egyaránt kapott eltiltást fűfogyasztás miatt, ráadásul a Steelers sorsolása a legkeményebb idén, és pont a Tom Bradyvel felálló New England ellen indítanak most csütörtökön. Ettől eltekintve, ha Ben Roethlisberger tudja hozni a tavalyi megbízhatóságát, meglehet a rájátszás, de a legkisebb megingás esetén zuhanni fognak a mélybe. 

Akire érdemes figyelni: Cameron Heywardra, akinek idén a védelem lelkének kell lennie.

Baltimore Ravens (10-6, majd vereség a rájátszás második körében a New Englandtől)

Kicsit deja vum van, hiszen 2011-ben a Baltimore Ravens pont a később döntőt játszó Patriots ellen kapott ki rájátszásban, a következő évben pedig Ray Lewis nagy dérrel-dúrral bejelentette az év végi visszavonulását, amolyan most vagy soha-alapon belengetve egy bajnoki címet is. Be is jött nekik, idén pedig ugyanez a helyzet, hiszen a veterán elkapó, Steve Smith már jó előre szólt, hogy ez az utolsó szezonja, de idén még le fog mészárolni mindenkit, és a Pats elleni bukás is megvolt tavaly. A Ravens tehát habzó szájjal, vicsorogva veti rá magát a 2015-ös szezonra, és bizony ebben a csendben, de jól építkező csapatban ismét benne van egy újabb Super Bowl, ha Joe Flacco összekapja magát, és megtalálja a hangot a Denver élére távozó Gary Kubiak helyére érkezett Marc Trestman offensive coordinatorral, illetve Tommy Jerrigan is képes Haloti Ngata méltó utódjává válni. 

Akire érdemes figyelni: Joe Flaccóra, akinek idén nem szabad félvállról vennie a dolgokat.

Arizona Cardinals (11-5, majd vereség a Wild Card-körben a Carolina ellen)

Az Arizona Cardinals tavaly ígéretes kezdés után csúf visszaesést produkált, hiszen nemcsak Carson Palmer dőlt ki a szezon közben, de a tartalék Drew Stanton is, így a Cardinals a méltán ismeretlen Ryan Lindley-vel, illetve az azóta már ki is rúgott újonc Logan Thomasszal fordult rá a rájátszásra, nyilván teljesen esélytelenül. Pedig az egykori Steelers- és Colts-OC Bruce Arians által irányított Cardinals többre hivatott, és idén ezt igyekeznek is bebizonyítani: Palmer védelmére elhozták Mike Iupatit a San Francisco 49erstől a falba, és a védelembe is megérkezett Sean Weatherspoon és LaMarr Woodley, szóval ha minden jól megy, akár a kicsit visszaeső Seattle Seahawksot is megelőzhetik az NFC-ben. 

Akire érdemes figyelni: Carson Palmer. Csak egészség legyen, a pénz nem számít!

Miami Dolphins (8-8, nem jutottak rájátszásba)

A Miami Dolphins a Patriots mögött szép csendben az AFC East egyik zászlóshajójává nőtte ki magát. Ryan Tannehill, a negyedik évét kezdő irányító ugyan nem kezdte zökkenőmentesen az NFL-karrierjét, de jó látni, hogy évről-évre képes látványosan fejlődni, és ezt a Dolphins honorálta is egy százmilliós szerződéssel, de igyekeznek csapatot is építeni köré: egy vagonnyi pénzért például elhozták a második legjobban fizetett védővé tett Ndamukong Suh-t is a Lionsból, aki komoly fájdalmat fog okozni az ellenfeleknek. Mindezzel együtt a Dolphinsnak idén végre villantania kell valamit, hiszen ha ebben a szezonban sem érnek el komolyabb eredményeket, akkor Joe Philbin vezetőedző biztosan repülni fog. A papírforma szerint akár a rájátszásba is odaérhetnek, de a Dolphins legendás pechességét ismerve erre senki ne vegyen mérget. 

Akire érdemes figyelni: Ryan Tannehill és Ndamukong Suh: mindkettejüknek meg kell szolgálniuk a beléjük pumpált milliókat. 

(VÁ)

Az HBO-s Hard Knocks miatt közönségkedvenccé váló Houston Texans is bejuthat a rájátszásba, de a Chip Kelly által felforgatott Philadelphiának is ideje villantania. És még kinek?

Harcban lesznek a rájátszásért

Atlanta Falcons (6-10, nem jutottak rájátszásba)

Elég nagy csalódás volt a tavalyi szezon az Atlantának, de Dan Quinn nagyon jól igazolt a nyáron, és mivel az NFC Dél sem tűnik kőkeménynek, újra eljöhet a Falcons ideje. A Seattle-től érkező vezetőedző keze alatt a védelem sokkal erősebb lehet, valami olyasmit akar megalkotni, mint a Seahawksnál, csak picit más elemekből. Adrian Clayborn, O'Brien Schofield, Brooks Reed és a draftolt Vic Beasley mind arra hivatottak, hogy feltüzeljék az egységet. A támadóknál sok nem változott, a Matt Ryan, Julio Jones elkapó, irányító páros maradt, és már annak is ideje volt, hogy búcsút mondjanak a futó Steven Jacksonnak, akit az újonc Tevin Coleman és a másodéves Devonta Freeman pótol majd. Utóbbi tavaly úgy futott 1200 yardot az Indiana egyetemen, hogy volt egy törött csont a lábfejében, úgyhogy az offense rendben lesz.

Akire érdemes figyelni: a szezon előtt mindenki Devonta Freemannek adta volta a kezdőfutó posztját, erre az a Coleman vitte el, aki tavaly törött lábközép-szezámcsonttal futott 1200 yardot még egyetemistaként.

Philadelphia Eagles (10-6, nem jutottak rájátszásba)

Az Eagles a liga egyik legkiismerhetetlenebb csapata lett, Chip Kelly ugyanis annyira kavarja a kártyákat, hogy már néha követni is nehéz: a csapathoz 2013-ban kinevezett vezetőedző 13 játékost tartott csak meg az akkori keret 53 emberéből. Idénre teljesen új irányítót (Sam Bradford) szerzett magának, elengedte a futó LeSean McCoyt, akit a szupersztár DeMarco Murray-vel pótolt, mindezt annak érdekében, hogy a sémájába tökéletesen illő emberei legyenek. Mivel már nincs olyan, akire panasza lehetne, kifogás sem lehet, ha nem sikerül a szezon. Úgy tűnik viszont, hogy Bradford tökéletesen illik Kellyhez, így csak egy sérülés hátráltathatja őket abban, hogy kiemelkedő támadósoruk legyen. A védelem még mindig nincs kész, de ha Kelly be tudja indítani a támadókat, ez is elég lehet nekik.

Akire érdemes figyelni: igazából a Murray utáni három futóra mindre, de nagyon. Ryan Mathews, Darren Sproles és Kenjon Barner is remekül kapják el a labdát futó létükre (ahogy Murray is), Kelly pedig előszeretettel csinál életveszélyes fegyvereket az ilyen játéksokból.

Houston Texans (9-7, nem jutottak rájátszásba)

Már Bill O'Brian érkezése előtt megvolt egy szűk, de jó alap a Texansnál, ő viszont annyira rákeményített erre, hogy a két meccset nyerő csapatot a rájátszás szélére vitte. Adott egy olyan védősor, amiben ott az NFL legjobb védője, J.J. Watt, az elnyűhetetlen Vince Wilfork, illetve két szupertehetség, Jadeveon Clowney és Whitney Mercilus, illetve a teljesen őrült Brian Cushing. A secondary még nincs teljesen kész, de nagyon fiatal a csapat. A támadók előtt viszont még sokkal hosszabb út áll, a kezdőirányítónak kinevezett Brian Hoyer messze van attól a szinttől, akik Super Bowlt nyernek, a támadófal is gyenge még, és a sztár futójátékos Adrian Foster sérüléssel kezdi a szezont. Így hiába van egy olyan elkapójuk, mint DeAndre Hopkins, vagy épp a megszerzett Cecil Shorts, egyelőre nem tudják belőlük kihozni a maximumot.

Akire érdemes figyelni: Az elkapó DeAndre Hopkinsról már újoncként látszott, hogy kivételes tehetség, Andre Johnson elengedése után pedig övé teljesen a terep.

Detroit Lions (11-5, majd vereség a Wild Card-körben a Dallas ellen)

A Lions a támadóknál építkezik, ők költötték a legtöbb pénzt az irányító és a kezdő elkapó, vagyis Matt Stafford és Calvin Johnson kettősére. Részben ezért sem tudták megtartni a védő Ndamukong Suh-t (sem C.J. Mosley-t, sem Nick Fairley-t), akiket az öregedő Haloti Ngatával próbálnak majd pótolni. A támadósor évek óta rendben van, Johnson tarthatatlan, emiatt a másik elkapó, Golden Tate is ki tud bontakozni, de a futójátékuk is jó, ráadásul ide érkezett az újonc Ameer Abdullah, akiből hamar kezdő lehet. A csoportrivális Green Bay Packers szintjén továbbra sincsenek, a sok távozó miatt pedig időbe tellhet, mire összeszoknak, de a rájátszás idén is reális cél nekik.

Akire érdemes figyelni: Ezekiel Ansah csak 19 évesen, egyetemistaként kezdett amerikaifutballozni, úgyhogy a két szezon alatt elért 15,5 sackje egészen fantasztikus teljesítmény.

Minnesota Vikings (7-9, nem jutottak rájátszásba)

A tavaly drafolt irányító, Teddy Bridgewater nagyon gyorsan fejlődött, és az idei előszezonban már úgy is pofásan festettt a támadójátékuk, hogy a nagy visszatérésre készülő Adrian Petersont pályára sem küldték. Peterson a balhéitól eltekintve újra meghatározó játékos lehet, Bridgewater kapott egy remek célpontot Mike Wallace-ban, a védelmet pedig szépen, csendben nagyon kipattintották, ráadásul pont úgy alkották meg, hogy a csoportrivális Packers és Lions támadóit tudják megállítani, ami fontos lépés lehet a rájátszás felé.

Akire érdemes figyelni: az elkapó Wallace az elmúlt négy éven belül harmadik csapatához került, de ettől még se nem lassult le, se nem lett rosszabb elkapó. 2009 óta nem volt 60 elkapásnál kevesebbje, tavaly 10 TD-t kapott el Miamiban, Bridewater mellett pedig még komolyabb szezonja lehet.

Cincinnati Bengals (10-5, majd vereség a Wild Card-körben az Indianapolis ellen)

Régi recept szerint mennek a dolgok a Bengalsnél: az alapszakaszban egészen meggyőzők, aztán a rájátszásban teljesen összeomlanak. Sokan már Andy Dalton lecserélését követelik, de egyelőre kitartanak az irányító mellett, aki nagyjából a tavalyi támadóival kísérelheti meg a javulást. A Cincinnati ugyanis inkább a védelmet alakította idén nyáron, bár a 22 kezdőből 20 visszatér még így is. Dalton és a vezetőedző Marvin Lewis viszont már az állásával játszhat, mert ha ilyen állandóság, illetve a védelembe megszerzett Michael Johnson és A.J. Hawk mellett sem látni semmi javulást, nem biztos, hogy kapnak még egy évet.

Akire érdemes figyelni: A.J. Hawk kezdett kicsit belefásulni abba a Packers védelmében, hogy sorra kiesnek mellette az emberek, és odateszik, ahol lyuk tátong. A Bengalsnél végre újra magát adhatja.

Kansas City Chiefs (9-7, nem jutottak rájátszásba)

Az elkapó Jeremy Maclin érkezése örömteli annál az egységnél, amelyben 2014-ben egyetlen elkapónak sem volt elkapott touchdownja! Egyedül persze minden gondot nem old meg, de így is sokkal több várható tőle, mint például tavaly Dwayne Bowe-tól. Még mindig náluk van az NFL egyik legjobb futója, Jamaal Charles, szintén érintetlen maradt tavalyról a retteget pass rushing páros, Tamba Hali és Justin Houston, de a futás elleni védelmük még mindig nem tökéletes. Ez korábban nem volt őrült baj az AFC északi csoportjában, de a Denver Broncos is többet fut majd idén várhatóan, mint tavaly, így egy lépéssel továbbra is Peyton Manningék mögött maradhatnak.

Akire érdemes figyelni: elment a nyáron a tight end Anthony Fasano, de úgyis Travis Kelce korszaka jön ezen a poszton.

San Diego Chargers (9-7, nem jutottak rájátszásba)

Miközben egyre jobban pletykálnak arról, hogy a Chargers Los Angelesbe költözne, az irányító Philip Rivers zavartalanul készült. Ennek az lett az eredménye, hogy a nyáron leigazolt elkapóval, Stevie Johnsonnal olyan összhangba kerültek, mintha már évek óta együtt játszanának. Rivers már tavaly is nagyon jó volt, az idén pedig még jobb lehet Johnson miatt, de a teljes offense nagyot léphet előre, ugyanis az eddig gondot jelentő futó poszton is rátaláltak a megoldásra az újonc Melvin Gordonban. A védelmen viszont nem sokat erősítettek, pedig az övék volt az egyik leggyengébb passzsiettetés, de mivel éppen csak, hogy lemaradtak a rájátszásról, és erősebbek lettek, bizakodhatnak.

Akire érdemes figyelni: sokat volt sérült tavaly Melvin Ingram, de ha épen bírja a szezont, megkeserítheti az ellenfél irányítónak életét.

New York Giants (6-10, nem jutottak rájátszásba)

Nagyot dobott Eli Manning játékán, hogy új koordinátort neveztek ki 2014-ben a támadóknál, de a közös munka idénre érhet be igazán. Manning mindig is a gyors passzokért volt oda, most pedig kedvére dobálgathat majd. Az viszont kérdés, hogy a tavaly őrült elkapásokkal berobbanó Odell Beckham Jr. tartja-e a szintet a második szezonjában, az elkapók ugyanis hajlamosak kicsit visszaesni az újonc évük után. A drafton jól erősítették a falat és a secondaryt, de utóbbiban rengeteg sérülést szedtek össze az előszezonban, ami gond lehet a szezon elején. Mivel sorban három évben lemaradtak a rájátszásról, a minimális elvárás az lesz velük szemben, hogy ezt kijavítsák, de úgy nem lesz könnyű, hogy a nyáron petárdabalesetben megsérülő védő, Jason Pierre-Paul késve csatlakozik a kerethez. 

Akire érdemes figyelni: amíg Pierre-Paul nem játszhat az amputált ujja utáni felépülés közben, Demantre Moore helyettesíti, akinek sokat kell fejlődnie.

(KG)

A Saintsnél a támadók erősek, Buffalóban pont a védelem. Nekik, és még három csapatnak valami még hiányzik.

ha minden összejön, meglehet a playoff

New Orleans Saints (7-9, nem jutottak rájátszásba)

2009-ben még Super Bowlt nyert, azóta viszont 2011 kivételével láthatóan folyamatosan esett vissza a Saints, amit leginkább csak az irányító Drew Brees kiemelkedőnél is jobb játéka tartott életben eddig is. Breesszel továbbra sincs gond, az elkapóival is rendben lesz a játék (pedig elment Kenny Stills) és még azt is átvészeli, hogy Jimmy Graham a Seattle-höz került, mert így legalább erősebb lett előtte a fal, a védelmen viszont nem tud segíteni. A védelem pedig még a tavalyinál is rosszabb lehet, pedig azt a teljesítményt nehéz lesz alulmúlni. Junior Galette, a legjobb védőfalemberük elment, a secondary tele van sérültekkel, amin csak valamicskét segít a bajnoktól megszerzett cornerback, Brandon Browner.

Akikre érdemes figyelni: senkitől sem fair dolog azt kérni, hogy pótolja Jimmy Grahamet, de Benjamin Watsonnak és Josh Hillnek pontosan ezt kell majd tennie.

Buffalo Bills (9-7, nem jutottak rájátszásba)

Rex Ryan a New York Jetstől a csoportrivális Buffalo Billshez ment vezetőedzőnek, ahol olyan védelmet kapott, illetve rakott össze, amilyennel soha nem volt még dolga. A védőfal ijesztően jó, a linebackerek is rendben vannak, a secondary dolgát pedig pont a fel segíti. A támadókhoz odavitte az elkapó Sammy Watkins mellé Percy Harvint és a futó LeSean McCoyt, akik remek játékosok, de az irányítókkal itt is gondja lesz, ahogy New Yorkban. A harcot Tyrod Taylor nyerte meg, de hiba lenne tőle azt várni, hogy csodát tegyen. A támadófal sem tökéletes, ami szintén nem segít majd Taylornak. A sztárok megvannak mindkét oldalon, csak egyelőre túl nagyok köztük a lyukak, de ha ebből kihoz egy rájátszást Ryan, le a kalappal előtte.

Akire érdemes figyelni: eddig Kiko Alonso volt a sztárlinebacker a csapatban, de már Nigel Bradham idejét éljük.

St. Louis Rams (6-10, nem jutottak rájátszásba)

Irányítót cseréltek a nyáron a Philadalphiával: Sam Bradfordot adták és Nick Folest kapták, és a hírek szerint mindkét fél elégedett az üzlettel. Foles mellé odakerült az újonc futó, Todd Gurley, akitől rengeteget várnak, és ha ők jól teljesítenek, akkor ellensúlyozni tudják a támadófal óriási gondjait. A támadófalba öt embert drafoltak, ketten egyből kezdenek is majd, ami combos átmenet lesz. A védőfal viszont kiváló lett, és ha egy picit javul a védelem másik két sora is, akkor elit teljesítményt hozhatnak össze. Nagyon kemény csoportban vannak, de egy kis előrelépéssel sokat érhetnek el.

Akire érdemes figyelni: a sérülésből felépülő Tudd Gurley a szezon második felében indulhat csak be,  és akkor remek dolgok várhatók tőle.

Carolina Panthers (7-8-1, vereség a rájátszás második körében)

Egészen addig jól állt a Carolina Panthers, amíg az előszezonban egy edzésen el nem szakadt az elkapó Kelvin Benjamin térdszalagja. Nélküle nem lesz ugyanaz a passzjáték, így a nyáron új szerződést kapó Cam Newtonnak kell újra csodát tennie majd a visszafogott elkapókkal, illetve a saját futásaival. A védelem annak ellenére tarthatja magát, hogy elment Greg Hardy. Maradt viszont a tackle-gép Luke Kuechly, az újonc Shaq Thompson is jó erősítés, a fal közepén pedig a két tavaly drafolt óriás, Kawann Short és Star Lotulelei pusztíthat majd.

Akire érdemes figyelni: a linebacker Thomas Davis már háromszor szakította el a térdszalagját, tavaly mégis 129 szerelést hozott össze.

Tennessee Titans (2-14, nem jutottak rájátszásba)

Minden azon áll vagy bukik az idén indult projektben, hogy mennyire válik be az újonc irányító, Marcus Mariota. Nagyon sokan, nagyon sokat adtak volna a Titans második draftjogáért, de ők kitartottak a választásuk mellett. Mariota nagyon meggyőző volt az előszezonban, de a Titanstől nem idén kell majd a csodát várni, hiszen nagyon fiatal a keret, és még sokat kell fejlődniük. A támadóknál például a második sorban öt újonc is van, akikből a szezon végére kezdőjátékos is válhat, a védelem pedig ha nem is kiváló, de mindenképpen elfogadható.

Akikre érdemes figyelni: Mariota mellett igazából mindegyik elkapóra, Juston Hunterre, Harry Douglasre, Kendall Wrightra és Dorial Green-Beckhamre, és remélhetőleg nem a balhék miatt hallunk majd róluk.

(KG)

Két sztárirányítóból csak egy válik be. De melyik?

A 2015-ös draft első két helyén két irányítót, Jameis Winstont és Marcus Mariotát választotta a Tampa Bay és a Tennessee. Ilyenre korábban ötször volt példa, idén viszont pont egymás ellen kezdi meg az idényt a két szupertehetség, így hamar felmérhetjük, melyikük jár előrébb saját csapatával.

1971-ben Jim Plunkett és Archie Manning (Peyton és Eli apja) kezdték a draftot. Előbbi 6-8-as szezont zárt, Manningnek viszont csak 3-5-2 jött össze, viszont egy évtizedet maradt a Saintsnél, míg Plunkett nyert két Super Bowlt is, de egyiket sem azzal a New Englanddel, amely drafolta.

1993-ban szintén a New England irányítójával kezdett a szezon, Drew Bledsoe-t vitték, akit később Tom Brady váltott a poszton a csapatnál. Az utána kiválasztott Rick Mirer viszont csak újoncként kezdett egy teljes szezont a Seattle-nél, és később máshol sem tudott megragadni az NFL-ben.

Peyton Manning nevét mindenki ismeri, a Indianapolis Coltshoz 1998-ban került irányító még tavaly előtt is döntős volt. Az a Ryan Leaf, akit utána választott a San Diego viszont óriási bukás lett az NFL-ben, 2000 után már csak edzőtáborokba hívták, majd komoly drogproblémái és letartóztatásai miatt került a hírekbe.

Egy évvel később ismét irányítókra hajtott mindenki, Tim Couch a Clevelandhez, Donovan McNabb pedig a Philadelphiához került. Előbbi 2-12-es újonc szezont zárt, utóbbi csak hat meccset kapott első évében (2-4), de később Super Bowlba is vezette csapatát.

2012-ben Andrew Luck és Robert Griffin III indította a draftot: előbbivel a Coltsnak idén komoly esélye van arra, hogy Super Bowlba kerüljön, utóbbi sorozatos sérülései miatt viszont már csak csereként kezdi a szezont a Washingtonnál.

A legrosszabb dolog, ami az NFL-ben történhet egy csapattal, hogy beragad a mezőny középső részébe, ahonnan a rájátszás, de a legjobb draftjogok is elérhetetlenek.

A playoffhoz gyenge, a jó drafthoz erős

New York Jets (4-12, nem jutottak rájátszába)

Nem is lett volna New York Jets hű önmagához, ha botrányoktól mentesen hoz le egy felkészülési szezont. Augusztusban a kezdőirányító a Geno Smith állkapcsát egy jól irányzott ütéssel eltörte IK Enemkpali egy öltözői vitában. A játékost műteni kellett, és sok hetes kihagyás várt rá. Smith nemrég elkezdte az edzéseket, szóval olyan sokáig nem lesz szükség Ryan Fitzpatrickre, mindenesetre elég kínosan indult Todd Bowles karrierje főedzőként. Ráadásul egyik játékos sem oldja meg a Jets évek óta húzódó problémáját: a kiszámíthatatlanságot irányítóposzton. Fitzpatrick nem viszi őket a playoffba, Geno Smith-től pedig már a Jets-szurkolókat is kirázza a hideg, annyira hektikus. A Baylortól draftolt újonc Bryce Pettynek meg még kell egy év, mire be lehet építeni. Sokat várnak a Bearstől érkezett elkapótól, Brandon Marshalltól is, csak hát ugye normális irányító nélkül ő sem tesz majd csodát. Nézzük a dolgok jó oldalát: Bowles képes jó védelmet összekalapálni, és meg is erősítették az egységet Darrelle Revisszel és Antonio Cromartie-val, plusz szereztek a drafton egy igazi bestiát Leonard Williams személyében. Ám az idény elején nem lesz ott Sheldon Richardson, akit négy meccsre elmeszeltek. Egy 8-8-as mérleg lehet a reális elvárás idén. 

Rájuk kell figyelni: érdemes követni, Leonard Williams, mire lesz képes a profik között, de a Ramstől érkezett running back Zack Stacnek is jó éve lehet. 

Oakland Raiders (3-13, nem jutottak rájátszába)

Csupa optimizmus lengi körül az Oakland Raiderst, legalábbis az edzőtáborban mindenki nagyon elégedett volt, a general manager Reggie McKenzie szerint az elmúlt négy évben nem volt még ilyen jó csapatuk. Jött egy új edző, a korábbi Broncos defensive coordinator, Jack Del Rio, aki egy Dan Williams, Khalil Mack által fémjelzett védelmet igyekszik majd felturbózni. Nem nagyon volt szokás mostanában a Raidersnél, hogy egy irányító az alapszakasz összes meccsén kezdjen, de az újonc Derek Carr-ral ez tavaly megtörtént, és abszolút rá is szolgált. A gond inkább az volt, hogy partnere nem nagyon volt támadójátékban. Ezt orvosolták most azzal, hogy megszerezték a drafton Amari Cooper elkapót, akiért olyannyira lehet lelkesedni, hogy simán az év újonca lehet. Cooper az Alabama Crimson Tide terméke, és az egyetemi bajnokságban meccseket eldöntő tényező volt, idén akkora durranás lehet, mint Odell Beckham Jr volt az első évében a Giantsnél Az Oaklandnek legutóbb 2011-ben volt ötven százalékos mérlege, rájátszásban pedig legutóbb 2002-ben kerültek, akkor a Super Bowlig mentek, ahol kikaptak. Ilyet idén a legvérmesebb Raiders-rajongók sem várnak talán, mindenesetre a tavalyi 3-13-as mérlegnél sokkal többre hivatott az idei csapat. 

Akire érdemes figyelni: Derek Carr jobb lehet mint tavaly, és ebben sokat segíthet neki Amari Cooper, akitől látványos megmozdulásokra számítunk. 

San Francisco 49ers (8-8, nem jutottak rájátszába)

Az öböl másik oldalán a San Francisco 49ers már azzal megfogta a nyár sztoriját, hogy NFL-játékost csináltak a rögbiszörny Jarryd Hayne-ből. Az ausztrál rögbisztár egy éve váltott amerikaifutballra, és az előszezonban már a keretbe kerülésért küzdött, labdákat hordott vissza, és volt néhány szép futása is. De ez még nem terelheti el a figyelmet arról, hogy elég sok a kérdőjel a 49ersnél a szezonkezdet előtt, és akkor enyhén fogalmaztunk. Nincs már Jim Harbaugh edző, és ment vele az offensive coordinatora is. Jim Tomsula lett az új főnök, aki egy NFL-szinten még nem bizonyított edzői stábbal kezdte meg a munkát, de elődjével ellentétben legalább a vezetőséggel rendben van a viszonya. Ám a veszteséglista a játékosoknál is komoly: az offense-ben például már nincs a franchise-rekordokat tartó Frank Gore, aki a Coltshoz került. Helyette az újonc Carlos Hyde kapja majd a meló oroszlánrészét, mellé jött még a rutinos Reggie Bush. Elment az elkapó Michael Crabtree, de a Ravenstől megszerezték Torrey Smith-t. Colin Kaepernick emlékezetéből ki kell törölni a múlt szezont, ami egyértelműen visszaesés volt, nem feltétlenül csak az ő hibájából. És hát ott van a védelem, ami egy szőnyegbombázáson esett át, tényleg brutális a veszteséglista. Patrick Willis, Justin Smith és Chris Borland visszavonult, utóbbi mindössze 24 évesen döntött így. Távozott Aldon Smith, Ray McDonaldot sokadik pályán kívüli balhéja után kirúgták, és Chris Culliver, Perrish Cox sincs már. Ezek után elég nehéz lesz egyből felállni, és egyértelmű, hogy a 49ers idei szezonja az újjáépítéséről és az útkeresésről fog szólni, szóval nagy dolgokat ne várjunk tőlük. Még a csoportjukon belül is küzdeni kell majd, hogy ne az utolsó helyen végezzenek.

Akire érdemes figyelni: meglátjuk, hogy a hosszú sérülés után visszatérő NaVorro Bowman mire lesz képes, és már alig várjuk, hogy a rögbiszörnyet tétmeccsen is lássuk. 

Tampa Bay Buccanneers (2-14, nem jutottak rájátszába)

A Tampa Bay Buccaneers az idei draft első helyén elvitte Jameis Winston irányítót, akiben minden potenciál megvan, hogy igazi vezér és NFL-sztár legyen. Vele mindig is a pályán kívül volt probléma egyetemi évei alatt, és egy NFL-klub pont azt akarja elkerülni, hogy a franchise arca járassa le őket. Winston az előszezon meccseken egyre magabiztosabban játszott, inkább az a kérdés, hogy a tavaly katasztrofális falat az idei évre mennyire sikerül összerántani, mert tavaly 52 sack száradt a Bucs lelkén. Igyekeztek is a drafton erősíteni a falon, a két újonc, Donovan Smith és Ali Marpet várhatóan rögtön kezdeni fog. Winstonnak ott lesz célpontként az újonc szezonját 1051 yarddal és 12 touchdownnal záró Mike Evans, valamint a szintén ezer yard fölött termelő Vincent Jackson, a futójátékos Doug Martin pedig szinte újjászületett az edzőtábori hírek szerint. A védelemmel akadt gond a múlt évben, főleg a szezon első felében, és pass rushersekben az idén sem állnak valami jól. Elsősorban abban reménykedhetnek, hogy a defensive tackle Gerald McCoy és a linebacker Lavonte David továbbra is a védelem vezérei lesznek, és az elmúlt szezonokhoz hasonlóan folytatják a jó szereplést. 

Akire érdemes figyelni: természetesen az újoncirányító Jameis Winstonra, akitől azt várják, hogy új korszakot nyit, és Mike Evansre, igaz, ő sérülés után lábadozik. 

Chicago Bears (5-11, nem jutottak rájátszába)

A Chicago Bearsnél még mindig Jay Cutlernek hívják a kezdőirányítót, ami már a Bears-szurkolókat is erősen megosztja, de hát mit lehet csinálni, ebből kell főzni. A Broncostól érkezett John Fox úgy kezdi meg első szezonját a csapatnál, hogy nem várnak tőle csodát azok után, hogy a csapat 5-11-gyel fejezte be a múlt idényt. Az elkapó Brandon Marshall lelépett a csapattól, ráadásul az első körben draftolt Kevin White a teljes szezonra kidőlt műtétje után, és itt még nem volt vége a sérüléshullámnak ezen a poszton, mert a tavaly legjobb számokkal záró Alshon Jeffery sem százas a szezonnyitó előtt. A védelmet megerősítették a balhés Ray McDonalddal és a Redskinstől érkezett Jarvis Jenkinsszel, és a draftról jött a behemót Eddie Goldman, továbbá nagy fogás lehet a linebacker Pernell McPhee megszerzése is, de mivel most váltanak 3-4-es felállásra, akadhatnak gondok. De mindent összevetve: nem úgy néz ki, hogy pontosan harminc évvel a Super Bowl-győzelem után, majd pont az idei szezonban ismétlik meg a bravúrt.

Akire érdemes figyelni: a második körös Eddie Goldmanre, és nyilván óriási szüksége lenne ez egészséges Alshon Jeffrey-re, aki a múlt szezonban 1133 elkapott yardot és 10 touchdownt hozott össze.

LG)

Nem sok, de olyan csapat is akad, ahol már most tervezhetik a jövő nyári erősítéseket. A háromból kettő fölfelé jön ugyan, de még az út elején járnak, egyikük viszont most hullik szét atomjaira.

Valakinek utolsónak is kell lenni

Cleveland Browns (7-9, nem jutottak rájátszába)

A Cleveland Brownstól távozott az irányító Brian Hoyer, és egyelőre parkolópályára rakták Johnny Manzielt, aki újoncszezonjában összeomlott, aztán alkoholelvonóra ment. Idén Josh McCown kezébe került a kormányt, akármilyen perverz döntésnek is tűnik, de ő lesz a csapat kezdőirányítója, legalábbis az első hetekben. A clevelandiek is offensive coordinatort is cseréltek, ám ettől még vakarhatják a fejüket, mert a probléma ugyanúgy megmaradt: nagyon kevés az igazi playmaker az egységben, az olyan játékosok, akik meccset befolyásoló tényezők lehetnek. Érthető okokból terv az lesz, hogy elsősorban futójátékra alapoznak majd, ám az újonc Duke Johnson agyrázkódása miatt a szezon elején elég karcsú a keret. A védelemben szépen építkeztek, az idén draftolt Danny Shelton sokat segíthet, hogy futások elleni védekezésben javuljon a csapat. A Browns tavaly hét mérkőzést nyert, ezt akár meg is ismételhetik idén, és ránk cáfolhatnak, hogy rakhattuk volna egy kategóriával feljebb őket. 

Akire érdemes figyelni: két újonc, a futójátékos Duke Johnson és a nose tackle Danny Shelton már az első évében bizonyíthat. 

Jacksonville Jaguars (3-13, nem jutottak rájátszába)

Szegény szerencsétlen Jacksonville Jaguars az edzőtábor első napján térdszalag-szakadás miatt elvesztette első körben draftolt játékosát, Dante Fowler Jr.-t, akitől azt várták, hogy a pass rushban sokat segít már első évében. Aztán a Broncostól érkezett tight end, Julius Thomas törte el az ujját augusztusban, és esett ki az alapszakasz első hónapjára. Blake Bortles irányító a statisztikák szerint az egyik leggyengébb teljesítménnyel állt elő az elmúlt években (25,2-es QBR), az idei előszezonban viszont már voltak biztató meccsei, a jelek szerint a pontosságán is sikerült javítani, és a fal is jobb lett előtte. Idén két új elkapóval és egy robbanékony futójátékossal, TJ Yeldonnal próbálnak a támadójátékon javítani. Van is mit, mert statisztikailag a 31. legrosszabb offense volt az övék tavaly. Különösen Yeldon lehet érdekes, mert az Alabamában masszív teljesítményekkel állt elő, húzóembere volt az egyetemi sztárcsapatnak. A tavaly sem túl acélos védelmet már a szezon előtt megtépázták a sérülések, úgyhogy nehéz megjósolni, mire lehetnek képesek, leginkább a tapasztalatra alapozhatnak az egységben. 

Akire érdemes figyelni: TJ Yeldon futójátékától sokat várhatnak, Blake Bortles pedig javult, az elkapó Allen Robinson is jó évet foghat ki. 

Washington Redskins (4-12, nem jutottak rájátszába)

Ó jaj. A Washington Redskins jelenleg a teljes zűrzavart testesíti meg a ligában, és szezon előtt úgy néz ki, simán pályázhatnak jövőre az 1/1-es drafthelyért. Az RG III-dráma lassan a végéhez ér azzal, hogy a 2012-es draft második helyén elvitt irányító valószínűleg harmadik számúként kezdi meg az idényt. De ahogy az egész ügyet kezelték a csapatnál abból lerí, hogy teljesen alkalmatlan klubvezetés dolgozik a csapatnál. Most éppen Kirk Cousinst nevezték meg kezdőirányítónak, ám ezzel nem oldódott meg minden, mert ez a csapat ezer sebből vérzett a múlt szezonban. Most talán sikerül csillapítani a vérzést azzal, hogy a védelmet megerősítették egy új defensive coordinatort is kineveztek, Joe Barry jött, aki három éven át edzette a linebackereket a Chargersnél. Jó hír, hogy DeSean Jackson és Alfred Morris még mindig a csapat tagja, tehát vannak olyan elemek, amikre lehet építeni, azonban sok jóra így sem lehet számítani. Szerintünk a Redskins lesz az NFL-ben az idén a leggyengébb csapat, és a menetrendjük alapján a szenvedés az utolsó hetekre teljesedhet ki vereségek sorozatával. 

Rájuk érdemes figyelni: az első hely ötödik helyén draftolt Brandon Scherff szép fogás lehet, Alfred Morris és DeSean Jackson pedig még mindig jó játékos

(LG)