Kamuflázs: a Notre Dame előkapta Les Miles nagy trükkjét

2015.09.14. 16:51

Egy jó trick play legfontosabb eleme, hogy nem szabad túl sokszor ellőni, mert megszokják az ellenfelek, vagy éppen a komplett bajnokság. De épp az sem rossz megoldás, ha az ember elővesz egy viszonylag közismert trükköt, és csavar rajta egy nagyot, hogy ezzel verjen át mindenkit. Nos, a Notre Dame az utóbbit tette a Virginia elleni meccsen, de hogy miért, azt nem annyira értjük.

0-0-ra állt a Virginia ellen az első negyedben a Notre Dame, amikor Brian Kellyék úgy döntöttek, nem szórakoznak holmi mezőnygóllal, és beindítják a darát, és FG helyett egy trükkös játékkal a touchdownra mentek már a legelején. Persze ekkor még nem tudták, hogy Malik Zaire később megsérül, bár lehet, hogy mindegy is lett volna.

Ahhoz, hogy átverjék a Cavaliers védelmét, egy nagyon régi Les Miles-trükköt vettek elő. Miles kamu-mezőnygólját a többség a 2007-es LSU-Southern Carolina meccsen ismerte meg, amikor a második negyed végén 14-7-es vezetésnél elküldte futni Colt Davidet. Valójában viszont már 2003-ban is használta ezt az Oklahoma State-nél, sőt, ott is tanulta a trükköt Joe DeForesttől, aki most a West Virginia safetyjeit és rúgójátékát csiszolja.

LSU vs SC - trükkös játék

Na de vissza a trükkre: a mezőnygólra felálló csapat a rúgás helyett inkább fut, mégpedig úgy, hogy a holder a feje fölötti hátrafelé passzal juttatja a háta mögött elfutó kickernek a labdát. Amíg a holder lába nem hagyja el a földet, még élő játéknak számít, úgyhogy belekötni sem lehet.

Ne kamuzz!

Remek új dolgot jelenthetünk be, ezentúl a Kamuflázs alrovatban hozzuk azokat a trick play-eket, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Az Oklahoma State-tel 2003-ban vetette be, aztán az LSU-nál a 2007-es meccs után 2010-ben, a Florida ellen hívta be újra, szóval nem mondhatjuk, hogy agyonhasználta volna, de azóta így is odafigyelnek erre a csapatok. Jól látható, hogy a Virginia is reagál a fake-re, le is zárják kifelé a pályát, de az Irish nem is arra akar menni. A fal széléről Durham Smythe csinál egy reverse-t, és a balon be is viszi a touchdownt egy tackle-t áttörve.

Notre Dame fake FG

Tökéletesen hajtották végre, meglett a TD is (utána a kétpontos nem, de ez más kérdés), ráadásul egy valóban tök jó csavarral. Maga az alaptrükköt a Budapest Wolves Juniors, majd az abból lett későbbi Budapest Hurricanes itthon is használta, hiszen nagy kedvenc, de ez nem magyarázza, hogy mi szükség volt erre 5,5 perccel a meccs kezdése után egy papíron tök sima meccsen.

Ezen ugyanis egy győzelem, vagy akár a rájátszás is múlhatott volna később. Nyilván Zaire sérülése után örülnek, ha egy bowl összejön, de a meccs elején erről még szó sem volt. Most viszont már készülni fognak erre a Notre Dame ellen, úgyhogy novemberben, amikor tényleg jönnek a lényeges meccsek, ezt már nem lehet elővenni.