Alabama-Ole Miss. Kell még más?

2015.09.18. 10:34

Az egyetemi bajnokságban harmadik hetén már több olyan meccset rendeznek, ami elég rendesen beleszámíthat az év végi playoff-mérlegelésbe, csak győzzük nézni. Programajánló. 

Az este hatos felvezettő sávban az múlt héten Oregont verő Michigan State, az eddig menetelő Texas A&M és a Tennessee-t idegenben lenyomó Oklahoma is szerepel, az Oregon pedig otthon vigasztalódhat.

  • 18.00: Michigan State-Air Force, Texas A&M-Nevada, Oklahoma-Tulsa, Oregon-Georgia State

Fél tíztől viszont nagyon komoly meccsek jönnek, vegyük sorra. Az LSU fogadja az Auburnt, amely a múlt héten hosszabbításban menekült meg az évtized égésétől, és verte meg a Jacksonville State-et. Nehéz lenne két egymást követő héten annyira szörnyen játszania az Auburnnek, de ettől még nem ők az esélyesek. Az LSU a múlt héten beizzította Leonard Fournette-et, aki 159 yarddal és három touchdownnal terrorizálta a Mississippi State-védelmet. Az Auburn több sebből vérzik, az irányító Jeremy Johnson az egyik legnagyobb talány, az LSU-védelem védelem ellen elég nehéz este nézne ki neki, ezért is fog az Auburn a futásokra és Peyton Barberre támaszkodni. Ám nem lennénk meglepve, ha meglenne Gus Malzahn csapata vereséggel térne haza a túráról. 

Ugyanígy fél tíztől egy másik nagyon fontos meccs: a Notre Dame fogadja a Georgia Techet. A hazaiaknál az egész szezonra kidőlt a kezdőirányító Malik Zaire, aztán kiderült, hogy a tight end Durham Smythe idényének is vége, és ez már nem az első csapás volt a csapatnál az utóbbi hetekben. Azért temetni sem kell őket, de ettől még az idén eddig nagy fordulatszámon pörgő Georgia Tech megy neki esélyesként a meccsnek, más kérdés, hogy a Notre Dame meg olyan ellenfelek után, akiket komolyabban lehet venni, mint egy Tulane-t vagy egy Alcor State-et, akik ellen a Yellow Jackets melegített. 

Pályára lép a bajnok is. Ugyan még mindig nem kezdődik el a szezon komoly része az Ohio State-nek, de a Northern Illinois ellen még annyit sem lazsálhatnak, mint a Hawaii-meccsen. Az elmúlt 5 évből 4 MAC-címet nyerő NIU read-option offense elég gonosz tud lenni, az azt irányító Drew Hare pedig életveszélyes a 60 százalék fölötti, kockázatmentes passzmutatójával. Nehéz lesz átállni egy hétre a védelemmel, komoly bajba nem is kerülhet a Buckeyes, de simán lehet, hogy a vártnál tovább szoros marad az eredmény. A 34,5 pontos várt különbséget viszont túlzásnak érezzük a múlt heti gyengélkedés után.

Akinek egyik mérkőzés sem jönne be, az a nagy tradíciókkal rendelkező Nebraska-Miamival vigasztalódhat, a U hazai pályán tehet a 3-0-s szezonkezdetért. 

  • 21.30: LSU-Auburn, Notre Dame-Georgia Tech, Miami-Nebraska, Ohio State-Northern Illinois

Éjféles kezdéssel a Georgia roboghat tovább a kezdőirányítóját elvesztő South Carolina ellen. A Bulldogs a múlt héten megszenvedett a Vanderbilttel, olyan nagyon könnyű meccsük a Gamecocks ellen sem lesz, de azért a győzelmet hozni fogják. Pláne, hogy a South Carolina pont a futás elleni védekezésben gyengélkedik az idén, és hát ugye a Georgiánál van egy Nick Chubb. 

De lesz más is. Hogy mi lehet izgalmas az előző héten csalódást keltő Arkansas és a nem túl magasan jegyzett Texas Tech meccsén? Hát az, hogy a két csapatból egyik sem szeret túlzottan védekezni. Ez kiegészülve például azzal, hogy a Texas Tech QB-ja, Patrick Mahomes 786 passzolt yardnál és 8 TD-nél jár két meccs után, elég sok – a két csapatot nézve bőven 70 pont fölötti – pontot jelenthet, na meg remek tüzijátékot, amíg elindul az Ole Miss-Bama.

Akad még más lehetőség is: USC-Stanford kettőtől. Kicsit leszállóban van a Stanford idén, már sikerült is bukniuk egy meccset, de ettől még a USC-vel kőkemény csata várható. A Trojansnél Cody Kessler nagyon bekezdett, rajta kívül is bőven van látnivaló a USC-ben, úgyhogy ki kell használni, hogy végre nem kell hajnali 4-5-ig várni egy Pac12-rangadóra.

  • 0.00: Georgia-South Carolina
  • 01.00 Texas Tech-Arkansas

Éjjel negyed négyig kell várni az éjszaka legnagyobb téttel bíró meccsére: Alabama-Ole Miss. Tavaly a szezon egyik első sokkja volt, hogy az Ole Miss megverte a Bamát, volt utána kapufa-kidöntéstől kezdve minden, most viszont a Crimson Tide hétpontos favorit. Az Ole Miss erődemonstrációval kezdte a szezont, mindkét meccsükön hetven pont felett szereztek, igaz, nem túl combos ellenfelek ellen, de legalább bebizonyosodott, hogy Chad Kelly alkalmas kezdőirónyítónak. Viszont most a mélyvíz vár rá egy elit védelem ellen. A hazaiak a múlt héten a Middle Tennessee-t nyomták le, ha nem is volt kiemelkedő meccs, de nyertek, és ha Kelly nem játszik olyan hibátlanul, ahogy tavaly Bo Wallace a rangadón, akkor a Bama ezt is a meccset is behúzza. De nagyon kemény menet lesz, igazi slugfest.

Ha valaki megunná a SEC-es csörtét, akkor a UCLA-BYU jó program lehet hajnali fél öttől. A UCLA csodásan kezdte az idényt Josh Rosen újoncirányítóval, de az ellenfél az a BYU lesz, melynek Tanner Mangum nevű csereirányítója két hailmaryt is varázsot az eddigi meccseken, és hozta be győztesnek csapatát. Most viszont elfogy a szerencse, és nyer a UCLA. 

  • 03.15: Alabama-Ole Miss
  • 04.30: UCLA-BYU