Most lesz csak igazán kemény az egyetemi bajnokság

2015.10.02. 11:49

A Michigan kezd lassan túl erős lenni, az Ohio State beindulni látszik, miközben a két Big12-nagyágyú, a Baylor és a TCU is dömperrel önti a pontokat. Az SEC-ben viszont beindul a nagyüzem, ami vagy már most lesimáz mindent, vagy akkora káoszt hoz, mint amit még sosem láttunk. Programot ajánlunk az egyetemi bajnokság ötödik szombatjához. 

Egyedül a legelső, este 6-os sáv lesz egy picit lapos, de ez abból a szempontból nem is baj, hogy kellemesen lágy felvezetést hoz majd ahhoz az őrülethez, ami utána jön. A Texas-TCU bármelyik másik évtizedben vagy fordított erőviszonyt, vagy legalábbis egy komoly összecsapás jelentene, de most a Horned Frogsnak áll a zászló, méghozzá nem is kicsit. A Texas Tech rájuk ijesztett múlt héten, úgyhogy most már nem szórakozhatnak, a Longhorns pedig alkalmas is arra, hogy kiüssék őket a fenébe.

Ha ez unalomba fulladna, akkor nézhető lesz a Purdue ellen a Michigan State már csak azért is, mert a Spartans valódi erejét eddig nem lehetett felmérni, hiszen mint kiderült, az Oregon nem mérce, az igazán ínyencek pedig a Houston-Tulsát is bevállalhatják, mert mindkét offense elég vad tempón pörög. És ott van a két rangsorolt meccs is, a West Virginia-Oklahoma, de mivel a WV sorsolása brutálisba fordul, csoda lenne, ha már az első nagy akadályon nem buknának óriásit.

Ha nagy a vész, az időjárás miatt déli kezdésre átkalibrált Michiganbe is bele lehet nézni, bár a Maryland ellen az eddigiek alapján mészárlást rendeznek majd.

  • 18.00: Texas-TCU, Purdue-Michigan  State, West Virginia-Oklahoma, Houston-Tulsa, Maryland-Michigan

Fél 10-től viszont már se kifogás, se menekvés, mert brutális, ami jön. A fénypont természeten nem lehet más, mint a 8. Georgia és a 13. Alabama csatája, ami egyrészt persze a két SEC-nagyhatalomról fog szólni, másrészt viszont a két sztárfutóról, Nick Chubbról és Derrick Henryről, akik iszonyatos károkat okoznak majd az ellenfél linebackereiben és azok önbecsülésében. Mivel az Alabamánál főbenjáró bűn két vereséget szedni az alapszakaszban, Saban nem tehet mást, és feketemágusként előkap valamit a Georgia ellen, amit eddig nem láttunk se tőle, se mástól.

Szegény Texas Tech és Kliff Kingsbury a TCU után egyből a Baylor ellen mehet. Előbbi ellen 55-52-re maradtak el, de a Baylor múlt héten 70 pontot csinált, úgyhogy lehet, hogy ennek valahol 65-60-nál lesz a vége, a megállás nélküli pontgyártás tehát szinte garantált, de nem árt megjegyezni, hogy lehet, a TTech beleáll a földbe, mert két ilyen meccs egymás után mindenkiből sokat kivesz.

Az Ohio State a szintén veretlen (hahahaha) Indiana ellen kezdi meg a konferencián belüli meccseit, és itt már legalább valami látszani fog abból, hogy valóban stabilitást hozott-e náluk az, hogy Cardale Jones mellett állapodtak meg mint kezdő QB.

Ugyan nem egy Army-Navy, de az Air Force-Navy is jó szórakozás lehet a wishbone-offense kedvelőinek. De ide tényleg csak akkor menjünk, ha minden más eldőlt egy negyed után.

  • 21.30: Alabama-Georgia, Texas Tech-Baylor, Ohio State-Indiana, Air  Force-Navy

Ha korán véget érne bármelyik, vagy mind a fentiekből, a 10-es sávból két meccs végére is érdemes lehet odakapcsolni, mert ekkor kezdődik a Kansas State-Oklahoma State és a Washington State-California is. Előbbi inkább azért érdekes, hogy kiderüljön, milyen erős ellenfél vár jövő héten a TCU-ra, utóbbit pedig a Cal-QB Jared Goff miatt érheti meg behozni.

  • 22.00: Kansas State-Oklahoma  State, Washington State-California

1 után aztán újra délen jön az őrület, a rangsorban már harmadik Ole Miss ugyanis a még épp rangsorolt Florida ellen megy idegenben. Papíron nem lehet gond a Rebelsnek ez a túra, de a Floridánál sosem tudni, bár az Ole Miss október végéig pihenhet az ellenfelekkel, úgyhogy nem kell görcsösen játszaniuk.

Nagyobb tétje, méghozzá sokkal nagyobb tétje lesz a Miss State-Texas A&M-nek. Az Aggies veretlen, ráadásul otthon játszik, tehát eséllyel tartaná életben ezt a sorozatot. Vigyázniuk kell viszont, mert rögtön ezután az Alabama és az Ole Miss jön majd sorban, tehát nagyon ki sem fáraszthatják magukat, mert az visszaüthet.

Aki tudja, hogy hajszálpontosan milyen erőben vannak a csapatok a Pac12-ben, az hazudik, de szombaton, illetve már vasárnap egy fokkal közelebb kerülhetünk az igazsághoz. A UCLA eddig két rangsorolt csapatot is vert (BYU, Arizona), úgyhogy nem jelenthet gondot nekik az az ASU, ami a Texas A&M-től és a USC-től is lazán kikapott, de az eredmény alapján már legalább a USC-vel össze tudjuk vetni a másik Los Angeles-i csapatot. És ne feledjük, a UCLA védelme napról napra fogy, de ez most még nem lesz döntő faktor.

A Notre Dame papíron független, de klasszikus ACC-csata a Clemson elleni, úgy pedig, hogy Deshaun Watsonék veretlenek, még nagyobb izgalom várható. A Clemson lesz otthon, ami pont azt jelenti, hogy Vegas félpontnyi esélyest sem lát erre a meccsre, ez pedig nagyjából igaz is. Aki kikap, bajba kerülhet, aki nyer, az top 5 közelbe kerülhet a meccs után.

  • 01.30: Ole Miss-Florida, Mississippi State-Texas A&M, Arizona State-UCLA
  • 02.00: Notre Dame-Clemson

Mivel a USC pihen, az Oregonnal pedig idén nem kell számolni, nagyon hajnalra egy dobás maradt: az Arizona-Stanford, ami szinte biztos, hogy sima Stanford-győzelmet hoz. A Cardinal megverte a USC-t, az Arizonából megint kidőlt az ország legjobb linebackere, Scooby Wright, egyszerű a matek.

  • 04.30: Arizona-Stanford.