Kamuflázs: a rendezett káosz minden trükköt ver

2015.10.15. 18:40

Sem a reverse, sem a flea flicker játékok nem túl gyakoriak az amerikaifutball-pályákon, az pedig még ritkábban fordul elő, hogy a két játékot egyesítsék, rövid időn belül viszont kétszer is ezzel verték át rendesen a védelmeket az egyetemi bajnokságban, ami egyszerre jó és rossz. Meg is mutatják, hogy miért.

Előtt viszont még rögtön az elején fontos leszögezni, hogy a reverse után eladott flea flicker nem klasszikus trükkjáték, hanem két úgynevezett fake játék egyesítése, így viszont már jelent akkora kihívást bármelyik védelemnek, hogy a trükkjátékoknak fenntartott Kamuflázs-alrovat alá helyezzük.

Ne kamuzz!

Remek új dolgot jelenthetünk be, ezentúl a Kamuflázs alrovatban hozzuk azokat a trick play-eket, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

De nézzük is, miről, illetve mikről van szó. A reverse alapkövetelménye, hogy a futójáték oldalirányú mozgásában történjen drasztikus irányváltás, tehát két, nem előre törő játékos között legyen egy vagy több labdaátadás. A flea flicker pedig egy extrém változata egy play action passzjátéknak, vagyis egy olyan játéknak, amiben a támadó csapat elhiteti a védelemmel, hogy fut, de ehelyett passzol. A klasszikus play action során az irányító úgy tesz, mintha átadná a labdát, majd ezután passzol, itt viszont meg is történik az átadás, ami után egy hátrapasszal kapja vissza az irányító a labdát.

Szeptember végén a Memphis, a legutóbbi hétvégén pedig a South Florida döntött úgy, hogy ezt a kettőt egybe gyúrja, és egy reverse flea flickerrel ver oda a Bowling Green, illetve a Syracuse védelmének.

A Memphis és a South Florida játéka annyiban volt más, hogy nem a szélről érkező elkapóval kezdték a reverse-t, hanem az irányító mellett felálló futójátékossal, ami nem sokon változtat, illetve csak annyin, hogy a védelmeknek kicsit kevesebb ideje van reagálni, ugyanakkor a játék is kevesebb idő alatt épülhet fel. A Memphisnél elkapó nagyon simán tette vissza az irányító Lynchnek a labdát, aki két védő között meg is találta Jonest a passzal az egyenlítésért.

A Memphis reverse flea flickerje

A South Florida hétvégi próbálkozása kicsit izgalmasabbra sikerült, hiszen a falon áttörő védő majdnem lekapta a reverse-szel forduló elkapót, utána vissza a visszapöccintés és a passz is sima volt, a USF pedig el is húzott 24-3-ra.

A South Florida reverse flea flickerje

A play egyébként előkerült azon a Notre Dame-Virginia meccsen is, amiről a LSU által divatba hozott kamu mezőnygólt mutattuk be.