Nem normális, amit a Baylor művel támadásban

2015.10.18. 15:08

Nem okozott csalódást az egyetemi bajnokság hetedik fordulójának szuperszombatja, volt itt minden: utolsó másodperces dráma, ellenállhatatlan támadójátékok, miközben a már nem is annyira meglepetéscsapatok meneteltek tovább. 

Alabama megmutatta, ki az úr a háznál 

Amikor az Alabama Crimson Tide alig valamivel a második negyed kezdete után már 21-3-ra vezetett a Texas A&M ellen, akkor felsejlett a tavalyi 59-0-s kiütés emléke. Derrick Henry olyan meggyőződéssel látott neki a texasi védelem szétszedésének, hogy úgy nézett ki, ismét csúfos vége lesz a rangadónak, ám később inkább az került sokba, hogy az Aggies egymás után adta el a labdákat, három picksixet is csinált a vendégvédelem. A szezon előtt sokan féltették az Alabama secondaryjét, hogy nem túl tapasztalt, és amúgy is sok volt vele a gond a múlt idény végén, hát most megmutatták, hogy rendben vannak ezen a fronton is.

Az Alabama 41-23-as győzelmével, és azzal, hogy az Ole Miss a Memphis ellen leégett, és összeszedte második vereségét, kezdenek kialakulni az erőviszonyok a SEC Westben is. Az Alabama-LSU lehet a kulcsmeccs három hét múlva hazai pályán, merthogy Leonard Fournette-ék veretlenek továbbra is egyeduliként az SEC-ben, a Floridát verték meg egy thrillerben, de várjuk ki a novembert, mert akkor lesz csak igazán kemény a menetrendjük. 

Itt az ideje komolyan venni az Iowát

Az Iowa a menetrendje egyik legneccesebb idegenbeli mérkőzését nyerte olyan magabiztossággal, hogy innentől kezdve nehéz rájuk nem úgy gondolni, mint Big 10-döntőre esélyes csapatra, és onnan ugye már csak egy lépés lenne a playoff. A Northwesternt 40-10-re intézték el, pedig már a meccs elején elvesztették a legutóbbi meccsükön iskolarekordokat futó Jordan Canzerit sérülés miatt. A helyére beugró Akrum Wadley 204 yarddal zárt, a csapatnak meg sikerült felülkerekednie azon, hogy több kezdője is kidőlt az utóbbi időben. Kirk Ferentz csapata sem a Michigan ellen drámai körülmények között veretlen maradt Michigannel, sem a bajnoki címvédő Ohio State-tel nem játszik az alapszakaszban, csak a Big 10-döntőben futhatnak össze velük, addig legnehezebbnek talán a Nebraska elleni zárómeccs ígérkezik. Még azért ne kezdjünk el arról fantáziálni, hogy a Hawkeyest a rájátszásban látjuk majd szilveszterkor, mindenesetre a nyugati csoportban innentől kezdve fekszik nekik a terep. 

Utah menetel, de messze még a vége

Az év másik meglepetéscsapata, a Utah Utes újabb potenciális buktatót úszott meg az Arizona States ellen otthon, pedig az utolsó negyedet még négypontos hátrányban kezdték meg, de aztán jött egy húszpontos sorozat, amire az ASU már nem tudott válaszolni. A Utes részben magát is okolhatja, hogy az utolsó negyedben darálni kellett, ugyanis a speciális egység nem vitézkedett. Viszont továbbra is ők az egyetlen veretlen csapat a Pac 12-ben, úgyhogy rajtuk a világ szeme, de azért a playoff még odébb van. Egyrészt azért, mert a menetrendben bőven vannak még buktatók, a USC és az Arizona elleni túrában is megvan a kockázat, másrészt az északi csoportban a Stanford egyre izomosabbnak tűnik. Ráadásul playoff-szempontból minél később veszít egy csapat, annél rosszabbul jöhet ki a bizottságnál. 

A Baylor támadójátéka az űrből jött

Zsinórban ötödik meccsüket hozták hatvan pont fölött, és nem igazán terveznek lassítani. Az irányító Seth Russell nem emberi számokat pakol fel a táblára, a West Virginia elleni bosszúmeccsen 380 passzolt yardja volt, kiosztott 5 TD-passzt, és mellette még futott 180 yardot és egy touchdownt. Aztán ott van elkapója, Corey Coleman, aki olyan, mintha egy másik dimenzióban mozogna, szombat este 199 elkapott yarddal és 3 touchdownnal járt, utóbbiból összesen már tizenhat van neki ebben az idényben. Közben ilyeneket csinált a védőkkel. 

Olyan tempóban pörög a támadójátékuk, hogy mire az ellenfelek eszmélnek, már két-három touchdownnyi lemaradásban vannak. Más kérdés, hogy Baylorék a védelmükkel mire mennének a playoffban, viszont hétről-hétre közelebb kerülünk a mindent eldöntő Baylor-TCU-hoz, vagy legalábbis jelenleg úgy néz ki, hogy az lesz a döntő. De ha a következő héten rendeznék a konferencia legnagyobb meccsét, akkor nem lennénk szívbajosak a Baylorra tenni.