Kamuflázs: ha jön a 140 kilós ember, jobb, ha félreállsz

2015.10.18. 21:10

A texasi amerikaifutball-zseni, Kliff Kingsbury tovább folytatja az őrült tudóssá válást, szombaton tripla csavart jelentő játékot hívott csapatával az egyetemi bajnokságban.

A még csak 36 éves Kliff Kingsbury 2013-ban kapta meg első vezetőedzői állását a Texas Tech Red Raiders csapatánál, ahol folytatta a Big12 konferenciában honos régi hagyományokat, és olyan támadósort vitt tovább, ami elképesztő pontmennyiséget termel, miközben a csapat nem sok erőt fejt ki a védekezésre.

Kamuflázs?

Ezentúl a Kamuflázs alrovatban hozzuk a 120Yardon azokat a trick play-eket, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Kingsbury csapata úgy próbálja meg tartani a tempót a főcsoport nagyjaival, hogy a legnagyobb futballállam Texasban is csak a negyedik legnagyobbnak számító egyetemi csapat a Texas, a TCU és a Baylor mögött. Éppen ezért a Texas Technek mindent be kell vetnie, hogy a maximumot nyújtsa, és ahogy a Kansas elleni szombati meccs mutatja, ezt mindig meg is teszik.

A mérkőzés előtt 32,5 pontos favoritnak számítottak, ezt a végére ugyan nem sikerült hozniuk, de a meccs elején rendesen odatették magukat: az első touchdown után úgy mentek kétpontos kísérletre, hogy szegény Kansas nem sokat tehetett ellenük.

A kétpontosnál sok csapat próbálkozik meg az úgynevezett swinging gate felállással, amikor a támadófal nem klasszikusan a center köré csoportosul, hanem az egyik vagy a másik oldalra kitolva helyezkedik el, középen pedig a center mögött csak épp annyi védelme van az irányítónak, hogy a fal mögé valakinek bepasszolja (vagy épp hogy trükközve ő maga fusson akár). A formáció viszont ritkán éri váratlanul az ellenfelet, így végül vagy simán csak rúgnak a csapatok, vagy valami nem várt csavart kell kitalálniuk.

A Texas Tech pedig így tett: a center nem a lába között dobta hátra az irányítónak a labdát, hanem egyből a fal mögé passzolt az ott felálló 140 kilós csapatkapitánynak, Le'Raven Clarknak. A támadófalembernek társai mögött két yardot kellett vetődnie a kétpontosért, ami be is jött, így 11-0-ra húzott el az elején a Red Raiders.

A Texas Tech swinging gate kétpontosa

A center, illetve jelen esetben a helyén felálló longsnapper David Brenner mozdulata teljesen szabályos, az ugyanis nincs előírva, hogy a lábak között kell játékba hozni a labdát, csak annyi, hogy annak egy folyamatos mozdulatnak kell lennie, amivel a labda távolodik a kiindulási ponttól. Brenner dolga pedig nem volt egyszerű, ilyen átlóban pontosan snappelni ugyanis borzasztóan nehéz.

A Texas Tech végül 30-20-ra nyert a még nyeretlen Kansas ellen.