Trükkjátéknak indult, világraszóló égés lett belőle

2015.10.19. 11:20

Az idei NFL-szezon eddigi legértelmezhetetlenebb játékával állt elő az Indianapolis Colts a New England Patriots elleni hétfő hajnali meccsen, amit az emlékezetes laposlabdás AFC-döntő visszavágójaként harangoztak be.

Az volt az a januári mérkőzés, ami után megvádolták a New England-i csapatot, hogy trükközött a labdanyomással, és komoly büntetést kaptak, viszont Tom Bradynek nem kellett letöltenie négymeccses büntetését. 

A harmadik negyedben 27-21-es Patriots-vezetésnél, mélyen a saját térfelén akart trükközni a Colts fourth downnál, három yardot kellett volna megtenniük, hogy folytathassák a támadást.

Abban nem volt semmi különös, hogy a speciális egység szaladt fel a pályára, mivel mindenki, arra számított, hogy inkább elrúgják a labdát. De aztán jött a furcsaság: a punter és a teljes offensive line, azaz kilenc ember kiszaladt a jobb pálya szélére, míg a labdánál csak ketten maradtak. Az egyikük a kvázi centerként funkcionáló elkapó, Griff Whalen, mögötte pedig a quarterbackként funkcionáló safety, Colt Anderson.

Hogy még jobb legyen az egész, velük szemben három Patriots-játékos állt fel. A zűrzavar ellenére nem sikerült offside-ra beugratni és büntetést kiharcolni a patriotsosok ellen, úgyhogy a coltsosok elindították a játékot, és ahogy az várható volt, az ellenfelek simán szerelték a megindulni próbáló Andersont. Ezzel a mezőnypozíciót is megszerezte a Patriots, amivel a Colts elég nagy bajban volt, mivel saját 37 yardosán adta át a labdát. 

Ha a zavarkeltés volt a cél, akkor végülis részben sikerrel jártak, ez a felvételen is látható, de a zavar nem tartott sokáig. A Patriots-játékosok elmondták a meccs után, nem igazán tudták, hogy mire számítsanak, de arra igazán nem számítottak, hogy ellenfelük tényleg elindítja a játékot. Logan Ryan azt mondta, úgy voltak vele, a Colts el is indítja, akkor is hárman vannak két emberre, és valahogy majd megoldják a helyzetet. 

A felállás alapján benne volt amúgy az is, hogy egy olyan klasszikus trükkös játékot játszanak meg, mint a hétvégén az egyetemi Texas Tech egy kétpontos kísérletnél, sikeresen. 

A Colts-edző Chuck Pagano értetlenkedett, ő azért kérte számon lesétáló játékosát, mert elindította a játékot. Első látásra is úgy tűnt, hogy Whalennek nem kellett volna snappelnie, és a meglepettnek tűnő Anderson azzal próbálta meg menteni a helyzetet, hogy elindult előre, vagy legalábbis megpróbált. Érdemes amúgy figyelni a pálya jobb oldalát, ahogy teljesen mozdulatlanul álltak, amikor elindul az akció, Anderson pedig vitába keveredett Whalennel, miután simán leszerelték.   

De itt még nincs vége: mert ha sikerült is volna valamit kihozni ebből a bizarr próbálkozásból, akkor is büntetést kaptak volna, ugyanis a teljes jobb oldal szabálytalanul állt fel, egyedül egy embernek sikerült eltalálnia a pozíciót. A bírók is kiszúrták a hibát. 

Teljes csőd volt tehát a játék a hazai Indianapolis Colts számára, és mivel átadták a mezőnypozíciót, ez rettenetesen sokba került, ugyanis a támadásból bebiztosította a győzelmet a vendég New England Patriots. Bill Belichick edző azt mondta, hogy nyilván nem tudták, hogy pontosan mire készülnek a hazaiak, de a játékosai megfelelően reagálták le a helyzetet. 

A meccs után Chuck Pagano igyekezett tisztázni a helyzetet, és teljes felelősséget vállalt a történtekért. Azt mondta, hogy a játékosai nem kommunikáltak megfelelően ebben a helyzetben, és ez az ő lelkén szárad. A cél az lett volna, hogy összezavarják a Patriotsot, és esetleg sikerül egy büntetést kicsikarniuk azzal, ha például 12 emberrel áll fel az ellenfél. Ám a végén a Colts zavarodott össze.

Tehát Pagano kérhetett volna időt is, de nem tette, játékosa pedig elindította a játékot, pedig nem kellett volna neki, és ez a teljes összeomláshoz vezetett. Ja, és pont azt a Patriotsot akarták átvágni, ami a múlt idényben és az idén is különböző trükkökkel szívatta szét az ellenfeleit. 

Talán a Colts puntere, Pat McAfee jellemezte a legjobban a történteket.

Ez lett minden idők egyik legcsúnyábban elrontott trükkjátéka. 

A helyi Indystar sem kímélte a csapatot, azt írták, hogy a Colts idiotizmusa miatt ment el a mérkőzés. 

A Patriots nyert 34-27-re, Tom Bradynek három touchdown-passza mellett volt egy interceptionje is, míg Rob Gronkowski az újabb touchdownjával rekordot ért el az NFL-ben: korábban egyetlen tight end sem szerzett még hatvan touchdownt ilyen gyorsan. Győzelmével a Patriots veretlen maradt, ugyanúgy, ahogy a Green Bay Packers, a Denver Broncos, a Carolina Panthers és a Cincinnati Bengals is. 

Eredmények: 

  • Indianapolis Colts-New England Patriots 27-34
  • Buffalo Bills–Cincinnati Bengals  21–34 
  • Seattle Seahawks–Carolina Panthers  23–27 
  • Green Bay Packers–San Diego Chargers  27–20
  • New York Jets–Washington Redskins  34–20 
  • Pittsburgh Steelers–Arizona Cardinals  25–13 
  • Minnesota Vikings–Kansas City Chiefs  16–10 
  • Detroit Lions–Chicago Bears  37–34  
  • Cleveland Browns–Denver Broncos  23–26 
  • Jacksonville Jaguars–Houston Texans  20–31 
  • Tennessee Titans–Miami Dolphins  10–38 
  • San Francisco 49ers–Baltimore Ravens  25–20