30. legjobb irányító: mi a fene történt az NFL nagy reménységével?

2015.10.28. 18:51
Andrew Luckot a legendás Peyton Manning utódjaként hozták az Indianapolis Coltshoz. Az irányító első három évében folyamatosan fejlődött, aztán idén valami történt.

A szezon előtt óriási volt az elvárás a tavaly konferenciadöntőt játszó Indianapolis Colts felé: sokan Super Bowl-esélyesként emlegették a csapatot, amely olyan támadójátékosokkal erősített, mint a 49ersben klubrekordokat döntő Frank Gore, vagy a rutinos Andre Johnson elkapó. Andrew Luck irányítót a packersös Aaron Rodgers mögött az MVP-cím legnagyobb esélyeseként emlegették, szóval minden szépnek és ideálisnak tűnt, hogy célba vegyék a nagydöntőt. 

Andrew Luck
Andrew Luck

Az idei NFL szezon hetedik fordulója után viszont eléggé távolinak tűnik a Super Bowl: a Colts romokban hever, három győzelme mellett négyszer kapott ki, Chuck Pagano edzőn az egész liga röhögött egy szánalmas játékhívás miatt, a 2012-es draft 1/1-eseként kiválasztott Andrew Luck pedig karrierje legrosszabb szezonját futja, hiába vannak időnként jó számai. 

De mi romlott el?

Ha valaki megnézi a negyedik NFL-szezonját taposó Luck statisztikáit a Saints ellen, még azt is gondolhatja, hogy nem is ment olyan rosszul a Colts-sztárnak a játék: 333 passzolt yard, 3 touchdown-passz, igaz mellé becsúszott két interception is, ami árnyalja a képet. 

Ami még inkább belerondít a képbe, hogy a szezonban leginkább akkor jöttek Andrew Luck touchdownjai és yardjai, amikor már nagyjából mindegy volt. A For the Winnél kiszámolták, hogy az NFL-mezőnyben magasan Luck termel a legjobban TD-passzokban (28 százalék), amikor csapata 17 pontos előnyben vagy hátrányban van, vagyis amikor nem különösebben éles a meccs, és nincs akkora nyomás rajta. Mögötte Tom Brady a második (12 százalék). 

És ha kicsit jobban a számok mögé nézzük, akkor mér elég egyértelműbb, hogy a Coltsnál Peyton Manning-utódnak kikiáltott Lucknál valami elromlott az idén: 

  • 6,7 yardot átlagol passzonként, ez karrierje eddigi legrosszabbja
  • 56 százalékos pontossággal dobja a passzokat, ez a második legrosszabb szezonja ebből a szempontból, csak első idénye volt gyengébb
  • 11 touchdown-passsza van 9 interception (a harmadik legtöbb a ligában) mellett 
  • 1398 passzolt yardja csak a 23. helyre elég a mezőnyben
  • a quarterback rating alapján a 30. helyen áll a ligában

Ilyenkor általában a gyenge támadófal-teljesítmény, a konzervatív játékhívás, vagy a sérülés szokott előjönni, mint lehetséges indok.

A legelsővel kapcsolatban a statisztikákat nézve részben fel lehet menteni a támadófalat, ugyanis a Football Outsiders statisztikái szerint az Indianapolis Colts pass protectionben egyáltalán nem olyan siralmas. Jó, nem is kiemelkedő, mert a mezőnyben a tizenegyedik helyen voltak az első hat hét után, tizennégy sacket engedtek eddig, a pontos játékszituációval súlyozott sackmutatójuk pedig 5,4 százalék. Ugyanakkor azt fel lehet róni nekik, hogy sokszor képtelenek olyan helyzetet teremteni, amiből Luck meg tudná csinálni a könnyűnek tűnő passzokat. Kizárólag a támadófal nem vonható felelősségre Luck gyengélkedése miatt, ám az általános igazgató Ryan Grigsont ostorozták rendesen, hogy nem erősítették meg a falat a szezon előtt. 

Luck tudja, hogy baj van

És mit mond közben Luck? A Saints elleni vereség után így nyilatkozott: "Azt kell, hogy mondjam, frusztrált vagyok. Egységként is frusztráltak vagyunk, én a teljesítményem miatt vagyok frusztrált. Jobban kell játszanom".

Ráadásul nem igazán jöttek be a húzóneveknek szánt új igazolások sem, bár ez inkább Andre Johnsonra igaz, mert Frank Gore megteszi a magáét a 446 futott yardjával ebben az idényben. Luck mutatóit már inkább a Texanstól érkezett Johnson javíthatná fel, de egészen katasztrofális számai vannak, ha a rutinos elkapót veszi célba, 12,2-es irányítómutatót produkál, vagyis nem igazán érzik még egymást. De ludasok a többiek is: TY Hiltonnak még nem volt száz elkapott yard fölötti meccse idén, a Miamiról draftolt elsőkörös újonc, Phillip Dorsett megsérült, és amúgy sem lehet rá azt mondani, hogy berobbant volna a ligába. 

A gyengélkedő csapattársak mellé még jött egy sérülés is, bár az utóbbi héten már azt állították a csapatnál, hogy semmi baja a dobóvállának, ami miatt egy ideig nem játszhatott az idén, és ami miatt összerezzent, amikor a Tennessee elleni meccsen Matt Hasselback megveregette. 

De a szakértők szerint a technikáján látható volt a Saints ellen, hogy nem érzi magát komfortosan, mintha nem bízna a karjaiban, és még mindig fájdalmai lennének.  Amikor a sérülés miatt Matt Hasselback kezdett helyette, akkor mindkét meccsét nyerte a Colts, ráadásul a negyvenéves Hasselback mutatói is jobbak voltak. A többi bizonytalansággal együtt egy elhúzódó sérülés az utolsó, amire Lucknak szüksége lenne. 

Ami pedig a játékhívást illeti, és úgy általában az edzői munkát, az offensive coordinator Pep Hamilton kapott már idén bőven kritikát a konzervatív döntései miatt, és magára is vállalta a felelősséget az impotens támadójáték miatt az első hetek sikertelensége után. A Saints elleni mérkőzésen tízszer kellett puntolnia a Coltsnak egy olyan védelem ellen, ami a 32-es mezőnyben 30.-ként rangsorolt. 

Hamiltonról gyakran mondják azt is, hogy nem a rendelkezésre álló játékosok adottságainak megfelelően hív játékokat, vagyis képtelen rájuk szabni azokat. Amiatt is támadták őket, hogy hiába ismerik Andrew Luck gyengeségeit, ezeket jó ideje képtelenek kijavítani, vagy legalábbis Luck képtelen továbbfejlődni ilyen edzői garnitúrával.  

A megítélésüknek az sem tett jót, hogy Chuck Pagano rettenetesen nagyot égett, amikor a New England Patriots ellen próbált meg trükközni. 

És hát ott van a védelem, ami nem igazán képes kijavítani a támadóegység hibáit, konkrétan az utolsó helyen állnak engedett yardok tekintetében, de total defense-ben is a lista végén vannak.

A zavart csak fokozza, hogy kisebb háború van kibontakozóban a főedző és a vezetés között, az ilyen pedig tovább tudja mérgezni a légkört. Ez történt tavaly a 49ersnél Jim Harbaugh és felettesei között, a vége az lett, hogy az idény végén Harbaugh távozott.

Chuck Pagano főedző a szezon előtt egyéves szerződéshosszabbítással kínálták meg, ami egy szembeköpéssel ért fel nagyjából, és a gyenge szezon miatt állítólag hétről-hétre rosszabb a viszonya feletteseivel, Ryan Grigsonnal például ordibáltak egymással az öltözőben a Saints elleni vereség után. 

Jó esély van rá, hogy a Colts jelenlegi formájával a veretlen Broncostól és a Pantherstől is kikap, és indianapolisi hírek szerint ez Pagano menesztését jelentheti. De még Grigson sincs különösebben biztonságban azok után, hogy nyári szerzeményei nem különösebben váltak be. Mehet Pagano és Grigson is, de Andrew Luck biztos maradni fog, és a dolgok állása szerint élete legkeményebb szezonja elé néz rendesen megtépázott önbizalommal. 

Nem ő az egyetlen 

Andrew Luck mellett más NFL-irányítók is csak szenvednek az idén, a leglátványosabb vergődés talán a 49ers-játékos Colin Kaepernické, akinek önbizalma darabokra hullott, és sorra hozta a rossz döntéseket a szezon első heteiben. 

Azt persze nem állíthatjuk Luckról, hogy az előző szezonjaiban hibátlanul játszott, mert sokszor kockázatos döntéseket hozott, de képes volt felhúzni teljesítményével a csapatot, ami nem is mindig volt átlagon felüli körülötte. Idén viszont neki sem megy, és a csapat is szétesett. 

A vicc az egészben, hogy a Colts még így is bejuthat a rájátszásba, ugyanis az NFL leggyengébb csoportjának számító AFC Southot vezetik a rémisztően pocsék Texans, a gyenge Jaguars és a Marcus Mariotával új fejezetet nyitó Titans előtt. De az Indianapolis még így sem éri el az ötvenszázalékos mérleget az idén.