Az első Super Bowlról egyetlen videó van, az is egy padláson

2015.10.30. 17:23

2016. febuár 7-én rendezik az 50. Super Bowlt a San Francisco 49ers stadionjában, a Santa Clara-i Levi's Stadiumban. A jubileumi döntőre egész évben készül az NFL, az idényre aranyra cserélték a logójában a fehér színt, a minden mérkőzésen arannyal festik fel a pályák közepén az 50-es yardvonalat jelző számokat, a Super Bowlra pedig óriási ünneplést ígérnek.

Az ünnepi mérkőzés felvezetéseként 100 nappal a idei döntő előtt sorozatot indítunk a 120 yardon, amiben bemutatjuk az eddigi 49 Super Bowl történetét 1967-től.

Az 1967. január 15-én rendezett Super Bowl I valójában nem is ezt a nevet viselte, amikor megrendezték, hanem a két rivális liga, az American Football League és a National Football League közti szuperdöntőként, vagyis First AFL-NFL World Championship Game (Az első AFL-NFL világbajnoki meccs) néven hirdették meg.

A mérkőzést a legendás Bart Starr vezette Green Bay Packers nyerte meg 35-10-re a Los Angeles-i Memorial Coliseumban a Kansas City Chiefs ellen, a legérdekesebb történet viszont nem is magához a pályán zajlott eseményekhez, hanem a meccsfelvételhez kötődik.

A sportvilág Szent Grálja

Super Bowl I

1967. január 15.

Kansas City Chiefs-Green Bay Packers 10-35

MVP: Bart Starr, irányító, Packers

Helyszín: Los Angeles Memorial Coliseum, Los Angeles, Kalifornia

Nézőszám: 61946

Tévés nézőszám: 51,18 millió (CBS és NBC együtt)

30 másodperc reklám ára: 42 ezer dollár

A mára a világ legnézettebb sporteseményévé vált Super Bowlról akkoriban ugyanis tudták, hogy nagy dolog, de azt egyáltalán nem gondolták, hogy történelmi jelentősége lesz, ezért hiába közvetítette élőben az NBC és a CBS is, mindkét csatornánál úgy döntöttek később, hogy valami más műsort rávesznek a rögzített adásra, megsemmisítve a két létező teljes másolatot.

Vagyis sokáig úgy tűnt, hogy a Super Bowl I-ről egyedül egy 30 másodperces részlet, illetve az NFL Films által az oldalvonalon rögzített felvételek maradtak fent. Pletykák voltak arról, hogy talán Kubában fennmaradt egy teljes verzió, vagy hogy a Playboy-tulaj Hugh Hefner rögzítette az élő közvetítést, de ezek hamisnak bizonyultak.

Drágám, mi ez itt a padláson?

Aztán 2011-ben egy neve elhallgatását kérő férfi eljuttatott a New York-i Paley Center for Mediához egy 94 perces felvételt, hogy retusálják, mert a CBS közvetítését tartalmazta. A videóra 2005-ben bukkant rá a férfi pennslyvaniai házának padlásán, ahol 38 éven át porosodott azután, hogy az apja a WDAU-TV-nél dolgozva felvette a mérkőzést.

Viszont ez a videó sem teljes, a félidei showműsor – az Arizona és a Michigan egyetemek rezesbandáinak koncertje – és a harmadik negyed nagy része hiányzik, a felvétel viszont színes, a meglévő részeket pedig a Paley Center remek állapotba tudta hozni annak ellenére, hogy a szalagot eléggé megviselte a padláson töltött 38 év.

A 2005-ös felfedezésről a férfi természetesen az NFL-t is értesítette, amely válaszlevelében azonnal közölte, hogy annak jogtulajdonosa a liga, így igényt tartanának rá, de 30 ezer dollárt fizetnének érte - kevesebbet, mint amennyibe 30 másodpercnyi reklámidő került az első Super Bowl alatt.

A férfi elutasította az NFL ajánlatát, azt tervezi, hogy ha a Paley Center végez a retusálással, eladja a videót, hogy azt nyilvánosságra hozzák majd. A tulajdonost képviselő Steven J. Harwood február 1-jén azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy szeretnék, ha a jubileumi 50. Super Bowl előtt bemutathatnák a videót, de egyelőre csak egyezkedés zajlik a háttérben: a Sports Illustrated egymillió dollárra becsülte a videó értékét, a férfi pedig legalább ennyit szeretne érte kapni.

Február óta nem derültek ki újabb részletek, az NFL-nek 100 napja maradt, hogy megvegye a legendás felvételt, vagy a Super Bowl előtt csak egy 30 másodperces montázst tud majd beletenni az eddigi döntőkkel foglalkozó felvezetőkbe.