Eljött az igazság ideje az egyetemi amerikaifutballban

2015.11.03. 16:32

Az eddigi legkomolyabb hétvége elé néz az egyetemi bajnokság: több olyan mérkőzést is rendeznek, melyek súlyozhatják, hogy az alapszakasz végén melyik négy csapatot választja be a rájátszásba az ezért felelős bizottság. Az a bizottság, amely szerda hajnalban adja ki első hivatalos 25-ös erősörrendjét, és mostantól heti rendszerességgel jelentkeznek majd. A 120 yardnál is összedugtuk a fejünket, hogy kiválasszuk a mi top 4-ünket, azokat a csapatokat, melyeknek az eddig látottak alapján szerintünk helye lenne a rájátszásban. 

Úgyhogy mindenki bedobta maga top 4-ét plusz két csapatot, aki szerinte még odaférhetne, ha addig úgy alakul a szezon, és ezek alapján rendeztük erősorrendbe a csapatokat. 

1. Ohio State Buckeyes (8-0)

A bajnoki címvédő csapat, ami tavaly épphogy beosont a rájátszásba a negyedik helyen, hogy aztán az Alabama és az Oregon testén át megnyerje a bajnokságot. Szuperdominanciát vártunk, és Joey Bosa, valamint Ezekiel Elliott nem is okozott csalódást, inkább irányítóposzton jelentkezett bizonytalanság. Pont ott, ahol a bőség zavara mutatkozott a szezon előtt. Cardale Jonesnak nem ment annyira a játék, aztán amikor JT Barrett végre kezdő lett, akkor egy pityókás motorozás miatt lekapcsolták a rendőrök, és eltiltást kapott egy meccsre. Viszont a címvédőnek most kell csak igazán élesen játszania, és ha nem lesz önmaga ellensége, akkor meglesz a rájátszás. 

"QB-dráma ide vagy oda, a Buckeyes simán hozza a hétvégén a Minnesota elleni meccset, aztán minden vissza a J.T Barrett-féle menetrendbe, és átgázolnak mindenkin. A veretlen bajnok ellen nem lehet majd elég pontot, respektet és bármit gyűjteni, első helyen mennek be a playoffba." - Koroknai Gergely

"Oké, a mosolygós mackó Cardale Jones nem volt annyira meggyőző, mint a tavalyi szezon elképesztő fináléjában, de ha ott van a csapatban még egy JT Barrett, vagy egy Zeke Elliott, akkor nagyon nem kell aggódni.A szezon vége ugyan veszélyes: mind a Michigan State mind a Michigan a torokra megy habzó szájjal, és ha jósolnom kéne, azt mondanám, hogy a Buckeyes nem fogja veretlenül végigtolni ezt a szezont, de a rájátszásra szinte biztosan oda fognak érni: hibázni viszont nem lehet, hiszen a Michigan State Spartans ott liheg a nyakukban" - Vincze Ádám

  • Zeke Elliott bestiális, Urban Meyer még mindig edzőzseni, és igazán komoly megingás azért nem volt a szezon eleji dadogásoktól eltekintve.
  • Az irányítójátékban sokszor bizonytalanság jelentkezett, és nem tudni, hogy mi lesz, ha lejár Barrett eltiltása, plusz sokszor önmaga ellensége volt a csapat. 

Hátralévő meccsek: Minnesota (otthon), Illinois (idegenben) Michigan State (otthon), Michigan (idegenben). Csapdaveszély: Michigan idegenben. 

Ezekiel Elliott
Ezekiel Elliott

2. Clemson Tigers (8-0)

Egy bocsánatkéréssel tartozom a Clemsonnak, mert a szezon előtti ACC-beharangozóban nem tartottam őket rájátszás kaliberű csapatnak. Azóta elég rendesen rám cáfoltak, és az egyetemi mezőny egyik legmeggyőzőbb csapata lett a Tigers, amely a Florida State ellen a hétvégén már megugorhatja a legnagyobb akadályt. DeShaun Watson még csak másodéves, de már most potenciális elsőkörösként játszik, a Clemson-védelme is tette eddig a dolgát, igaz a hétvégén a North Carolina ellen azért benyeltek negyvenegy pontot. Útközben lenyomták a rangsorolt Notre Dame-t, amely azóta is jól teljesít, és egy veretlen, konferenciagyőztes Clemsont nem nagyon lehet majd kihagyni a playoffból, ha már tavaly az FSU-t is bepasszírozták. 

"Icipicit rezgett a léc a North Carolina State ellen a hétvégén, de aztán megoldotta a Clemson. A hétvégén jön a Megvilágosodás Szombatja, nagyjából eldől az ACC és utána az SEC is gyors menetben. Mivel otthon játszanak a Florida State ellen, lendületben vannak, és utána nincs már komoly ellenfelük (a döntőben sem nagyon lesz, bárki is jön a Coastalból), és ha veretlenül mennek végig, nehéz őket máshova tenni." - Koroknai Gergely. 

"A mindig is az ACC mostohagyerekeként kezelt Clemson most az egyetlen csapat lehet abból a konferenciából, akinek komoly esélye van a rájátszásba jutni. Az ACC-rivális Florida State-et szombaton szerintem verni fogják, a szezon további része a Syracuse-zal, a Wake Foresttel és a South Carolinával pedig könnyed sétagalopp lesz nekik. "- Vincze Ádám 

  • DeShaun Watson vezetésével a támadójáték pompás, meggyőző győzelmek is voltak (Miami 58-0), és a veszteségek ellenére a védelem is ott van a topon. 
  • Maximum az, hogy a konferencián kívüli igazán erős ellenfelek ellen még bajban lehetnek, tekintve, hogy sok az újonc kezdő. 

Menetrend: Florida State (otthon), Syracuse (idegenben), Wake Forest (otthon), South Carolina (idegenben). Csapdaveszély. Florida State otthon.

DeShaun Watson
DeShaun Watson

3. LSU Tigers (7-0)

Van olyan, aki még nem hallott Leonard Fournette-ről? Az idei egyetemi szezon sztárja 1300 yard futott yard fölött jár hét meccs után, és idei legnagyobb tesztjére készül az Alabama elleni hétvégi derbin, ami nemcsak az SEC, hanem a rájátszást is komolyan befolyásolhatja. Fournette-től viszont ezt vártuk, ugyanakkor az irányítójáték Brandon Harrisszel a vezetőülésben hétről-hétre fejlődik, a fal pedig idén is remek. Harrisnek 9 touchdown-passza mellett egyetlen interceptionje sem volt, igaz, nem kellett megváltania a világot. Megverték a Floridát, ami kiütötte az Ole Misst, de a védelem miatt nem lehetnek teljesen nyugodtak. 

"Ide akár lehetne az Alabama Crimson Tide-ot is írni, és a szombati LSU-Alabama-rangadó kábé el is fogja dönteni, ki jut be a négy közé. Mindkét csapat körülbelül ugyanannyira esélyes: az LSU-nál viszont ott van Leonard „Szörnyeteg” Fournette, akivel nagyon nehéz dolga lesz az Alabama-védelemnek is, és talán ez billentheti feléjük a mérleget, még akkor is, ha idegenben kell játszaniuk." - Vincze Ádám

"Leonard Fournette, az ország ötödik legjobb futójátékával rendelkező csapat támadójátékának motorja, egészen bestiális az idén, és ha az Alabama ellen is megtalálják a rést, akkor simán övé a Heisman. Ha nyernek, akkor sem dőlhetnek még hátra, mert szünet nélkül jönnek a kemény, fizikális meccsek, de ha zsebben van az Alabama elleni meccs, nagy gond már nem lehet a körbeverések miatt. Ha pedig nagy a gond, legfeljebb Les Miles előhúz egy olyan trükköt, mint a Florida ellen győzelmet érő fake field goalnál" - Lovas Gergő

  • Leonard Fournette egy élő csaláskód, Brandon Harris fejlődik hétről-hétre, az önbizalommal sem lesz gond, hogy neki ugorjanak az Alabamának. 
  • A speciális egységgel komoly problémák vannak egész szezonban, és a védelem sem annyira acélos, hogy vissza tudjon verni bárkit.

Menetrend: Alabama (idegenben), Arkansas (otthon), Ole Miss (idegenben), Texas A&M (otthon). Csapdameccs: Alabama idegenben. 

Leonard Fournette
Leonard Fournette

4. Baylor Bears (8-0)

Hello, az ország leglátványosabb támadójátéka, amely heteken keresztül képtelen volt hatvan pont alatt megállni. A Baylor eddig abszolút rászolgált a szezon előtti hype-ra, és valószínűleg az sem fogja majd vissza őket, hogy az amúgy ellenállhatatlan Seth Russell kidőlt az egész szezonra. Jarrett Stidham állítólag a leginkább college-kész irányító a true freshmanek közül, és amúgy is egy biztos fallal és jobbnál-jobb elkapókkal van körülvéve. A Baylor támadójátéka a total offense-lista élén ül, de védekezni nem is szeretnek különösebben, ugyanakkor ki tartja majd a lépést egy ilyen észvesztően pörgő támadójátékkal? Novemberben kiderül, már alig várjuk a TCU elleni leszámolást. Ja, és az ország egyetlen 185 kilós tight endje is itt borogat.

"A Big 12 tavaly nem adott csapatot a rájátszásba, idén pedig a TCU és a Baylor is jelentkezett. Mindketten veretlenek, és ugyan a Baylor kezdőirányítója, Seth Russell olyan nyaksérülést szerzett össze a múlt héten, hogy a szezonjának annyi, a helyére kerülő Jarrett Stidhamről ódákat zeng az edzői stáb. Ha a 19 éves freshmannek sikerül ugyanilyen magas sebességfokozatban pörgetnie a Baylor-offense-et, és megverik a szintén sérülésektől sújtott TCU-t, valamint a nagy szezont futó Oklahoma State-et, akkor szabad az út előttük." - Vincze Ádám

" Egy potenciálisan veretlen Big 12-első (vicces amúgy, hogy az Oklahoma State-ről senki nem beszél, pedig a Megvilágosodás Szombatján a TCU-elleni leszámolás jön nekik), vagy a Pac-12-en belül még veretlen, és az ottani bajnoki címre joggal pályázó Stanford jön-e be. De elnézve a konferenciák erősségét, hiába nincs bajnoki döntő a Big 12-ben, idén nem lehet velük megtenni azt, hogy kihagynak onnan egy veretlent egy meglehetősen közepes vereséget elkönyvelő Pac-12-csapattal szemben. A sorsolás alapján látszólag az év végi TCU-Baylor dönt majd a Baylor Bears javára, ők mennek a negyedik helyen a playoffba." - Koroknai Gergely 

  • Egészen félelmetesen összerakott, rettentő gyorsan pörgő támadójáték, tele playmakerekkel. 
  • Mégis csak egy true freshmant raknak a kezdőbe irányítóként, és a védelem sincs ott a topban.

Menetrend: Kansas State (idegenben), Oklahoma (otthon), Oklahoma State (idegenben), TCU (semleges pályán), Texas (otthon). Csapdameccs: a TCU ellen semleges pályán.

Corey Coleman
Corey Coleman

Ezzel véget ért a legjobb négyre vonatkozó jóslatunk, ugyanakkor több olyan csapat is van még a kalapban, akik simán odaérhetnek a rájátszásba, ha a fent említett csapatok ellen csinálnak egy nagy győzelmet, vagy éppen botlik előttik valaki. 

Az egyik ilyen naná, hogy az Alabama Crimson Tide, ahol olyan szörnyetegek vannak, mint Derrick Henry, és egy Nick Saban-csapatban mindig benne van, hogy lepofozza a mezőnyt. 

"Bármennyire ragaszkodnék örömmel a szezon eleji LSU-pickemhez, a zombi Bama és Nick Saban ellen nem merek tenni, főleg, hogy otthon játszanak az LSU ellen, ott meg kétszer nem fognak kikapni egy szezonban. A nagy kérdés aztán az SEC-döntőben a Florida elleni meccs lesz, de addig még kipukkadhat a Gators, meg ezzel a problémával elég lesz akkor foglalkozni, ha eljutunk addig. Ha egy vereséggel jön az SEC-bajnok, biztos helye van a Playoffban, sőt, még akár egy hellyel feljebb is ugorhat, ha a Clemson a végére picit elveszi a gázt" - Koroknai Gergely 

Nem hagyhatjuk számításon kívül a TCU Horned Frogsot, mivel továbbra is veretlenek, a támadójátékuk zseniális a Heisman-esélyes Trevone Boykin irányítóval, csak hát a sérülések. 

"A TCU elképesztő pechszériáját végig lehetett követni a tailgate-sorozatban, de Trevone Boykin irányítónak még mindig ott van Josh Doctson, mint csodafegyver, illetve Aaron Green, a running backek alulértékelt Jedi-lovagja, és ez a kombó eddig minden szerencsétlenség ellenére tudott meccseket nyerni. Most viszont kemény hetek jönnek: jön a 12.-ként rangsorolt Oklahoma State, majd zárásképp a Baylor, és itt viszont nincs mese, nyerni kell" - Vincze Ádám

De mi a helyzet a Pac 12-vel? Olyan most a Stanford Cardinal a Pac 12-nek, mint Obi-Wan Kenobi Leia Hercegnőnek: az utolsó esélye. Csak ki ne kapjanak addig. 

"Elég egyértelmű a helyzet a kimaradókkal, ha körbeverés van a Big 12-ben, pápá playoff idén is, becsúszik a negyedik helyre a Stanford Cardinal, ami szerintem innen már mindent megnyer, ami szembe jön vele". - Koroknai Gergely.

Ki a franc gondolta volna, hogy úgy megyünk bele a novemberbe, hogy az Iowa Hawkeyes még mindig veretlen. A döntőig az is maradhat, de ott aztán mindenre szükség lesz, bárki jön. 

"Legyen itt egy underdog, ami ugyan veretlen, de nem csinál semmit kiemelkedően zseniálisan: egyszerűen pont annyira összerakott és konzisztens Kirk Ferentz csapata, hogy ezzel magabiztosan tudnak meccseket nyerni, ráadásul a menetrendjük is relatíve könnyű: simán esélyes, hogy veretlenként tolják végig a szezont a döntőig" - Vincze Ádám. 

A bizottság szerda hajnalban hozza nyilvánosságra első 25-ös listáját, és ezzel elkezdődik az egyetemi foci mindig őrült novembere.