Amikor Joe Namath sokkolta a világot

2015.11.03. 09:41

Nem nagyon volt nagyobb figura 1968-69-ben az American Football League-ben, mint a New York Jets irányítója, a magyar felmenőkkel is rendelkező Joe Namath. A Broaway Joe becenévre hallgató játékos pedig gondoskodott arról, hogy ne a jóval esélyesebbnek számító Baltimore Coltsról szóljon minden a felvezetés során, úgyhogy bele is csapott a lecsóba.

Az 50., jubileumi Super Bowlt felvezető sorozatunkat az NFL-döntők történetének legnagyobb meglepetésével folytatjuk. 

1969 januárjában mindenki csak formaságnak tekintette a Super Bowl III-t, amiben a fogadóirodák 18 ponttal látták esélyesebbnek a Baltimore Coltsot – azóta sem volt ekkora esélyese a Super Bowlnak. Ez persze érthető volt, hiszen a Colts védelme a döntő felé négyszer sem engedett pontot az ellenfeleknek, ami elképesztő teljesítmény volt.

Super Bowl III

1969. január 12.

New York Jets-Baltimore Colts 16-7

MVP: Joe Namath, irányító, Jets

Helyszín: Miami Orange Bowl, Miami, Florida

Nézőszám: 75389

Tévés nézőszám: 41,66 millió (NBC Sports)

30 másodperc reklám ára: 55 ezer dollár

Csakhogy a Jets irányítójának, Namathnek nagyon elege volt abból, hogy mindenki előre odaadta a győzelmet a Coltsnak, ezért a döntő előtti szerdán, amikor épp egy díjat vett át Miamiban a Touchdown Clubban, nem egyszerűen közölte, hogy a Jets nyer majd, hanem kijelentette:

Garantálom a győzelmet.

Ezzel pedig azt is megígérte, hogy a mindenki által sokkal erősebbnek tartott liga, az NFL legjobbja kikap majd a sokszor lesajnált, az előző két Super Bowlban még vezetéshez sem jutó AFL-bajnoktól. A kijelentés miatt a Jets vezetőedzője, Weeb Ewbank legszívesebben felpofozta volna a játékosát, amiért hülyét csinált magukból.

Másnap a csapat közös reggelijén meg is kérdezte sztárirányítójától, hogy tényleg ő mondta ezt a hülyeséget. Namath beismerte, hogy ő volt, mire Ewbank azt mondta neki: "Ó Joe, Joe Joe. Ugye tudod, hogy mit fognak csinálni a Coltsnál? Ki fogják rakni azt a feliratot az öltözőjük falára, és meg akarnak majd minket ölni a döntőben". 

Ugyanakkor a Jets-öltözőt feltüzelték Namath szavai, a csapat speciális egységének tagja, Bill Rademacher szerint ez a nyilatkozat rázta fel őket, és kezdtek el hinni a győzelemben. 

Joe Namath
Joe Namath

Ezek után pedig úgy nyert Namath, hogy az nagyon fájjon a Baltimore-nak: a liga akkori legjobb irányítója – akinek teljesítménye miatt a Jets támadójátékát "új kosárlabdának" is gúnyoltak, hiszen meccsenként volt, hogy majdnem 50-szer passzoltak – alig passzolt, inkább a futóknak adta át a labdát, vagyis szó szerint lenyomták a támadásokat a Colts fantasztikusként számon tartott védelmének a torkán.

Az egész mögött pedig Namath állt, hiszen amellett, hogy irányított, a (támadó)játékokat is ő maga hívta a pályáról, amire csak a legjobbak képesek, pláne egy Super Bowlban.