A Rendőrakadémia-sztár hiába nyert Super Bowlt, sose érdekelte

2015.11.09. 15:39

A Super Bowl V nem éppen az egetverő színvonal és a hatalmas játékokkal írta be magát a döntők történetébe, a Baltimore Colts és a Dallas Cowboys meccsén ugyanis volt egy rakás büntetés, kihagyott extra pont, hibák tömkelege, és még az MVP is a vesztes csapatból jött.

A Colts nyert 16-13-ra egy mezőnygóllal a végén, ám a győztes csapatból akadt olyan,  aki soha nem volt hajlandó hordani a győzelemért járó gyűrűt, vagy legalábbis ezt állította: a félelmetes defensive end, Bubba Smith. Igen, ő volt az, aki később a Rendőrakadámia-sorozat Hightowerjeként futott be színészként és. Élete végéig úgy hitte, hogy a Super Bowl III bunda volt.

A kétméteres, 120 kilós Smith a Michigan State-ről 1/1-es draftként került a Coltshoz, és két évvel később pályára lépett már a Super Bowl III-ban is, ahol óriási meglepetésre a Joe Namath által vezetett New York Jets 16-7-re megverte őket. Ez olyan mély nyomot hagyott benne, hogy amikor 1971 januárjában pocsék játékkal győztek a Super Bowl V-ben, Smith megfogadta, soha a büdös életben nem fogja felhúzni az ujjára a győzelemért kapott bajnoki gyűrűt. 

Super Bowl V

Baltimore Colts-Dallas Cowboys 16-13

1971. január 17. 

MVP: Chuck Howley

Helyszín: Orange Bowl, Miami, Florida

Nézőszám: 79 204 

Tévés nézőszám: 46,6 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 72 ezer dollár

Ezt később több interjúban is elmondta, pedig ez volt pályafutása egyetlen bajnoki címe.

"Nem hordom a gyűrűt, amit azért a meccsért kaptam. Nem is gondolok rá soha. Nem éreztem úgy, mintha bajnoki címet nyertünk volna"

- idézte fel Smith-t az ESPN. 

Hozzá hasonlóan a linebacker Mike Curtis is elmondta, hogy a Super Bowl III-ban elszenvedett vereséget a Super Bowl V megnyerése sem tudta tompítani, ugyanolyan csalódottak voltak, hiába nyertek. Ez volt egyébként az első döntő, ahol a győztesnek járó trófea már a legendás Vince Lombardi nevét viselte. 

Smith kora egyik legmeghatározóbb védőjátékosa volt, de a számára nyomorúságos Super Bowl III miatt amúgy egészen odáig ment, hogy szerinte az a meccs meg volt bundázva, és csak ezért nyertek Joe Namathék. Továbbá azt állította, hogy Carroll Rosenbloom Colts-tulajdonos saját csapata ellen fogadott azon a döntőn, de ezeket sosem tudta alátámasztani bizonyítékokkal.

Mégis mihez akarsz gratulálni?

A Super Bowl V-öt 16-13-ra elvesztő Dallas Cowboys linebackerét, Chuck Bowley-t választották meg a döntő legértékesebb játékosának. Tény, hogy Bowley odatette magát, hiszen két interceptiont is jegyzett, ám olyannyira nem volt bevett szokás, hogy vesztes csapat játékosa kapja a díjat, hogy Bowley már éppen zuhanyzott, amikor az egyik csapattársa odament hozzá, hogy gratulál. "Mégis mihez?" - értetlenkedett a védő, majd közölték vele, hogy ő az MVP. Az elismerést nem fogadta el. Azóta sem választották vesztes csapat játékosát MVP-nek.

Smith 1972-ben került ki a csapatból egy sérülés miatt, később eltradelték az Oakland Raidershez, majd a Houston Oilersnél fejezte be. Ezután jött a színészi pálya, ahol a Rendőrakadémia filmek Moses Hightowereként futott be igazán.

Bubba Smith
Bubba Smith

2011-ben, hatvanhat évesen halt meg. Super Bowl-győztes volt, kétszeres Pro Bowl-résztvevő, és az egyetemi futball Hall of Fame-jébe is beválasztották. 

A jövő februári jubileumi, 50. Super Bowl előtt az eddigi döntőket elevenítjük fel sorozatunkban. A korábbi részeket a kapcsolódó cikkeknél találja.