Kiderült, hogy Fournette nem a Hulk öccse. De akkor most mi van?

2015.11.10. 13:10

Nem írtunk még idén arról, kik lehetnek esélyesek a Heisman-trófeára, mert Leonard Fournette mellett nem nagyon jött számításba senki, de egy gyenge meccs az FBS legelitebb védelme ellen elég volt ahhoz, hogy a LSU futójátékosa a második helyre kerüljön, és könnyen lehet, hogy ezzel el is dőlt az idei harc.

Az új első pont az LSU ellen futó alabamás Derrick Henry lett, míg a harmadik helyen szintén egy running back van, a címvédő Ohio State-ből Ezekiel Elliott, de már Zeke is komoly lemaradásban jön. Henry folyamatosan küzdötte fel magát, október közepén még 35-szörös volt csak az esélye arra, hogy nyer, most meg már ő a favorit. (Henryt 1,5-szeres, Fournette-et 2-szeres, Elliottot pedig már 7-szeres pénzen adják.)

De valóban ilyen keményen kell büntetni Fournette-et? Az a helyzet, hogy bármennyire igazságtalannak tűnik, sajnos igen, az LSU-futó ugyanis nem szimplán gyengén, hanem elképesztően pocsékul játszott az Alabama ellen: már az, hogy 31 yardja volt 19 futásból, elég rosszul mutat, de ebből egy futás volt 18 yard, vagyis 18-ból 13 yardot futott, ami alapján egy elit védelem ellen teljesen csődöt mondott a fallal együtt.

Ugyanennyit ér az is, hogy Trevone Boykin 4 interceptiont vágott az Oklahoma State ellen (múlt héten még ők ketten voltak az élen Fournette-tel). Elliott teljesítményét a gyenge Big Ten és az akadozó Buckeyes rontja, a stanfordos Christian MacAffrey pedig későn ébredt, ha maradunk a futójátékosoknál. A Clemson-irányító Deshaun Watson bármennyire létfontosságú a Tigersnek, semmi elképesztőt nem csinál, csak éppen halálpontos, de az itt kevés.

Ahogy a jelek szerint azt is, hogy a Baylor-elkapó Corey Coleman már 20 touchdownnál jár, és bőven van esélye arra, hogy a maradék négy meccsen odaférkőzzön Troy Edwards 1998-as csúcsához, az egy szezonban elkapott 27 TD-hez, igaz, ehhez azért alaposan meg kellene ráznia magát, mert ez meccsenként két touchdown.

Vagyis úgy fest, hogy ha a Mississippi State, a Charleston Southern és az Auburn ellen nem inog meg Henry, és a Florida sem fogja meg, akkor meg is van az idei Heisman-győztesünk. Ami egyben azt is jelentené, hogy sorban öt QB után újra futójátékos nyerne, ráadásul opnt egy alabamás, hiszen legutóbb 2009-ben Mark Ingram Jr. volt nem irányítóként nyertes.