Egy túlbuzgó rúgójátékoson múlt a tökéletesnél is jobb szezon

2015.11.12. 15:43

A Miami Dolphins 1973-ban történelmet írt azzal, hogy a 13-0-ra, vagyis veretlenül zárt alapszakasz után bajnoki címig meneteltek, így az NFL történetének máig egyetlen veretlen szezonját hozták össze. A hatalmas siker lehetett volna még nagyobb, hiszen nagyon közel jártak a Super Bowlok történetének egyetlen tökéletes kiütéséhez. Aztán jött a rúgó Garo Yepremian, aki elizgulta a csodát – ezzel folytatjuk a jubileumi 50. Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

Már az a tény, hogy a Dolphins 13-0-val zárta az alapszakaszt az AFC-ben, elképesztő teljesítmény volt, ezt csodának nevezni viszont némileg túlzás lenne, hiszen a csapat már az előző Super Bowlban is ott volt, a csapatot pedig a későbbi legenda Don Shula edzette.

Az NFC-t viszont még mindig erősebbnek látták, hiszen ennek ellenére az ellenfél Washington Redskinst jelölték meg egypontos esélyesnek. Aztán jött a nagy meglepetés: a Dolphins 14-0-ra vezetett a félidőben, sőt, 2 perccel és 15 másodperccel a lefújás előtt még mindig 0 ponton tartották a Washingtont, a labda pedig az ellenfél térfelének közepén volt.

Super Bowl VII

1973. január 14.

Miami Dolphins-Washington Redskins 14-7

MVP: Jake Scott, safety, Dolphins

Helyszín: Los Angeles Memorial Coliseum, Los Angeles, Kalifornia

Nézőszám: 90182

Tévés nézőszám: 53,32 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 88 ezer dollár

Vagyis egy évvel azután, hogy a Super Bowlok történetének legkevesebb pontját, hármat hoztak össze a Cowboys ellen, karnyújtásnyira voltak attól, hogy kiüssenek valakit a döntőben.

Ám Garo Yepremian 42 yardos mezőnygól-kísérletét blokkolta a Washington, de még itt sem volt minden veszve, hiszen a furcsán felpattanó labda a rúgójátékoshoz került vissza, akinek nem lett volna más dolga, minthogy a földre feküdjön azzal. De ő hős akart lenni, megpróbálkozott egy passzal, a kezei viszont olyan kicsik voltak, hogy még a dobómozdulat előtt kicsúszott belőlük a labda, Mike Bass pedig meg sem állt vele a Miami célterületéig, 14-7-re szépítve.

Garo Yepremian hibája a Super Bowl VII-ben

Azt hittem, ott és akkor vége az életemnek. Soha nem voltam annyira csalódott sem előtte, sem utána, mint akkor. Ha az ellenfél egyenlített volna, és hosszabbításra mentették volna a meccset, az örökké kísértett volna

– mondta a 2015-ben, 70 évesen meghalt Yepremian még tavaly. Az eladott labda után még 10 évig maradt az NFL-ben, könnyen túltette tehát magát rajta, ahogy a Dolphins is, hiszen nem engedtek újabb pontokat a Redskinsnek, és megnyerték a Super Bowlt.

Az akkori csapat tagjai pedig a mai napig összegyűlnek, és pezsgővel (más források szerint mára csak light kólával) ünneplik, amikor az utolsó veretlen csapat is kikap az NFL-ben. Erre idén még nem volt alkalmuk, de a 2007-es szezonban is az utolsó pillanatig kellett várniuk, hiszen a New England Patriots csak a döntőben kapott ki abban az évben.