Ha madarak fészkelnek az öltöződben, ne számíts jóra a Super Bowlban

2015.11.13. 20:19

Az 1974-es Super Bowlra való felkészülés soha nem látott módon egyenlőtlenül indult a két résztvevő csapat számára Houstonban: a címvédő Miami Dolphins a helyi NFL-csapat, az Oilers létesítményeit használhatta, az ellenfél Minnesota Vikings viszont a középiskolás meccseknek fenntartott James M. Delmar stadionba, illetve azok öltözőibe kényszerült. Azok viszont egyáltalán nem voltak alkalmasak egy NFL-csapat kiszolgálására, de nem ez volt az egyetlen furcsaság a Super Bowl VIII kapcsán.

Super Bowl VIII

1974. január 13.

Minnesota Vikings-Miami Dolphins 7-24

MVP: Larry Csonka, fullback, Dolphins

Helyszín: Rice Stadium, Houston, Texas

Nézőszám: 71882

Tévés nézőszám: 51,7 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 103 ezer dollár

A houstoni volt az első olyan Super Bowl, amit nem egy éppen aktív NFL-csapat stadionjában rendeztek meg, a helyszín ugyanis az egyetemi bajnokságban szereplő Rice Owls pályája lett. Az viszont nem a Rice-on múlt, hogy a címvédő Miamit a helyi Oilers remek létesítményébe osztották be, a Minnesotát viszont a szállodájuktól 20 perces buszútra, egy olyan pályára küldték edzeni, aminek az öltözőiben hol volt meleg víz, hol nem, a zuhanyzókban és a termek sarkaiban madarak fészkeltek, és nem voltak szekrények, csak szögek a falon, amikre a ruháikat akaszthatták.

A Vikings edzője, Bud Grant szót is emelt emiatt az NFL-kommisszár Pete Rozelle ellen, állítása szerint a játékosai középiskolás korukban edzettek utoljára ilyen rossz körülmények között, amiért cserébe 5000 (más források szerint csak 1500) dolláros büntetést kapott a ligától.

Eközben a Miami játékosai királyként éltek, sőt, akik házasok voltak, azok a csapat költségén magukkal vihették feleségüket a houstoni túrára – emiatt viszont belső feszültség lett a csapaton belül, a többiek ugyanis a barátnőjüket, vagy közeli hozzátartozóikat szerették volna a Dolphins pénzén utaztatni, hiába.

Félelem és reszketés a Super Bowlon

A houstoni döntőre a Rolling Stone magazin különleges tudósítót küldött: a legendás gonzóújságíró Hunter S. Thompsontól kértek egy riportot arról, mi is történik egy Super Bowl kapcsán egy olyan városban, mint Houston. Thompson, aki a regényírás előtt kiváló sportújságíró volt, örömmel vállalta a feladatot. A cikk egy részlete elérhető a Rolling Stone honlapján is.

Nem kizárólag a jobb edzőkomplexum miatt, de a Dolphins sokkal jobban kezdte a mérkőzést, és a harmadik negyed végére 24-0-ra vezetett, egy negyeddel később pedig 24-7-re nyert. A meccs hőse a fullback Larry Csonka volt, aki 33 futásból 145 yardot és 2 touchdownt szerzett a hírhedt, Purple People Eatersnek (Lila Emberevők) is nevezett Vikings-védelem ellen. Csonkát a meccs közben nem kímélték, Wally Hilgenberg a sisakján keresztül egyszer úgy vágta fejen a könyökével, hogy a Dolphins-futónak felszakadt a szemöldöke, mégis játékban maradt.

Egyedülálló módon a mérkőzést az egyetemi bajnokságban használt, fehér csíkokkal ellátott labdákkal játszották kísérleti jelleggel, de később meghagyták ezeket az NCAA-meccseknek.