Kamuflázs: ragadós a kirúgásos trükk az NCAA-ben

2015.11.18. 16:40 Módosítva: 2015.11.18. 16:40

Ha nincs éppen új felállás, trükkös játék, vagy bármi olyan őrület, ami az egyetemi bajnokságban egy könnyed szombat délutáni programnak illik be, akkor bizonyos csapatok egészen addig merészkednek, hogy már a kirúgással is elkezdenek trükközni, mert a trükkből sosem elég. Kamuflázs különkiadás a pálya közepéről.

baylor

A trükkös kirúgás főszereplője a Minnesota Golden Gophers és a Baylor Bears, az előkészítő a Colorado Buffaloes, a kötelező kellék pedig az a drop kick, amit az NFL-ben az idei szabályváltoztatásokkal nagyjából ki is nyírtak.

Nem mintha az egyetemi bajnokságban gyakrabban elővették volna a dolgot, de a Minnesota és a Baylor újítása miatt lehet, hogy egyre többen leporolják majd a nem túl könnyű, cserébe nagyon ritkán látott rúgást, akár az NFL-ben is.

Mielőtt rátérnénk a rúgásra magára, kezdjük az egészet a Colorado Buffaloesnál, akik alighanem az alapötletet szállították a két újítónak. A Buffaloes október legvégén járt úgy, hogy egy touchdown után szabálytalankodott a UCLA ellen, ezért nagyon hátulról, saját 20 yardosáról kellett elvégeznie a kirúgást.

Mivel nem akartak egy jó visszahordásra lehetőséget adni a UCLA-nek, ezért kitalálták, hogy a punterrel ívesen rúgatják meg a labdát, és akkor lesz idő odaérniük a visszahordóhoz, mire a labda odaér. Csakhogy ez szabálytalan, úgyhogy le is küldték a bírók a puntert, a Buffaloes meg rúghatott rendesen, ahogy mindenki szokta.

Csakhogy a Minnesotánál a szezon közepén kinevezett Tracy Claeys és stábja rájöttek, hogy a Colorado nem is gondolt annyira rosszra, csak a megvalósítás nem volt tökéletes. A szabálykönyv szerint ugyanis félidők elején, illetve a touchdown utáni kísérletek és mezőnygólok után csak állított labdás rúgással, vagy drop kickkel lehet folytatni a mérkőzést - puntot ezek mellett csak safety utáni kezdésnél lehet alkalmazni.

A Minnesotánál tudták ezt a szabályt, és az előző fordulóban neki is álltak szívatni az Ohio State-et 21-14-es hátránynál abban a reményben, hogy a rúgás után visszaszerezhetik a labdát. A kicker a rúgás előtt kétszer is átszervezte maga körül a csapatot, majd megfogta a labdát, úgy csinált, mint aki kicsit helyezni akar rajta, és váratlanul elrúgta kézből – úgy, hogy a labdát a földet érés pillanatában rúgta el.

A trükk nem jött be, mert senkinek nem sikerült beleérnie a labdába, az ötlet viszont már a mostani hétvégére átragadt a Baylorra is, amellett, hogy a Minnesota az Iowa ellen is megismételte a trükköt.

Mivel az Ohio State és az Iowa is alapból arra számított, hogy onside kick jön, nem sikerült őket átverni, ahogy a Baylornak sem az Oklahomát. A Baylor viszont joggal kockáztathatott, hiszen büntetések miatt pontosan félpályáról kellett rúgniuk, így azzal, hogy az Oklahomához került a labda, nem vesztettek nagyon sokat.