Az őrült troll, aki 35 Super Bowlra lógott be álruhában

2015.11.26. 13:58

Legendásra sikerült a Dallas Cowboys és a Denver Broncos közti Super Bowl XII, amin legalább 9 olyan történelmi dolog történt, ami még egy korábbi NFL-döntőn sem, ám a New Orleans-i mérkőzés nem ezek miatt örökre emlékezetes, hanem egy Dion Rich nevű félőrült akciója miatt. Folytatjuk a jubileumi 50. Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

Super Bowl XII

1978. január 15.

Dallas Cowboys-Denver Broncos 27-10

MVP: Randy White és Harvey Martin, védőfalemberek, Cowboys

Helyszín: Louisiana Superdome, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 75 583

Tévés nézőszám: 78,94 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 162 ezer dollár

Rich egy végtelenül érdekes figura, aki sportot űzött abból, hogy olyan volumenű eseményekre lógjon be, mint a Super Bowl, az olimpia, vagy akár a Golden Globe díjátadók. Állítása szerint rengeteg Super Bowlra sikerült beszöknie, öreg korára viszont felhagyott a furcsa hobbival az 1929-ben született férfi, és inkább átállt arra, hogy vásárolt jeggyel jusson be a döntőre.

Dion Rich viszont korábban sosem kispályázott, ha egyszer már belógott, akkor nem a felső karéjra pályázott.

Ha ő bement egy Super Bowlra, akkor róla kellett szólnia a show-nak.

A legelső Super Bowlon a pódiumra is odafért az NFL-főnök Pete Rozelle és a győztes edző Vince Lombardi mellé, amivel őrült sorozat indult: a Super Bowl III kivételével 35 döntőre jutott be fizetés nélkül, ebből 22-n a pályára is lejutott a meccs után. Parókát, szemüvegeket, álbajuszokat is bevetett, hogy bejusson a meccsekre, régi sajtóbelépőket hasznosított újra, és volt, hogy olyan színű kabátot vett fel, ami az egyik résztvevő csapat színeire emlékeztetett, és simán csak átsétált az őrök között.

1978-ban a Denver Broncos csapatbuszára férkőzött fel, így jutott be a stadionba, onnan pedig már egyenes út vezetett a pályára. A lefújás után, amikor a Cowboys játékosai vállukra kapták az edző Tom Landryt, Rich is a közelben volt, és természetesnek látta, hogy ő is vállára kapja a mit sem sejtő edzőt – ekkor jutott legmesszebb a 35 belógása közül.

Dion Rich vállán viszi az edző Tom Landryt
Dion Rich vállán viszi az edző Tom Landryt

Az NFL persze elég nehezen viselte Rich őrült dolgait és azt, hogy a stadionban kifüggesztett poszterek alapján sem tudják elkapni a férfit, aki veszélyesen közel került a sztárokhoz és NFL-vezetőkhöz, ezért 1989-ben felfogadott egy magánnyomozót, aki magát újságírónak kiadva kifaggatta Richet a különböző módszereiről. A férfi abban az évben egy hamis mozgássérült igazolvánnyal, kerekesszékben jutott be a döntőre, de az NFL végig figyelte, és amikor a pályára indult volna, lekapcsolták. Akkor sikerült, Rich viszont éveken át folytatta a hagyományt, és járt be ingyen a Super Bowlokra.

Egy kocsmával indult az egész

A 60-as években Richnek több kocsmája is volt San Diegóban, egy viszont pont a helyi Chargers edzőpályája mellett volt, így hamar a játékosok, edzők, és egyéb csapatalkalmazottak törzshelye lett, sőt, idővel a vendégcsapatokat is egyből Rich kocsmájába irányították. Így barátkozott össze több Kansas City-játékossal, és amikor a Chiefs jutott be az első Super Bowlba, felkereste őket Los Angelesben, felkapott egy korábban ajándékba kapott Chiefs-kabátot, és besétált a játékosokkal az öltözőbe.

De hogy a meccsről is ejtsünk szót, a Super Bowl XII volt az első döntő,

  • amin nem tudtak dönteni a legjobbról, ezért azóta is egyedülálló módon megosztott MVP-díjat kapott Randy White és Harvey Martin,
  • amin először kapott MVP-címet védőfalember, egyből kettő is,
  • amit fedett stadionban játszottak,
  • amit főműsoridőben rendeztek meg,
  • amin először kezdett olyan irányító, Craig Morton, aki korábban már egy másik csapatban is kezdő volt Super Bowlon,
  • amin Tony Dorsett az első játékos lett, aki az egyetemi bajnoki címe utáni évben NFL-bajnok is lett, ráadásul mindkét meccset ugyanazon a pályán nyerte meg Dorsett,
  • amin két olyan csapat találkozott, melyek az alapszakaszban is játszottak,
  • amin kis nyilacskák mutatták a yardjelző számok mellett a közelebbi end zone irányát,
  • és amin olyan bírói gárda jött össze, melynek minden tagja dolgozott már legalább egyszer Super Bowlon.

A Super Bowlt végül a két rettentően jó védelem csatáján a Dallas Cowboys nyerte, amelynek Doomsday Defense névre keresztelt védői az egész meccsen csak 156 yardot engedtek a Denvernek a 27-10-re megnyert meccsen.