9 passz, 7 TD: máris csorog az NFL-csapatok nyála Paxton Lynchre

2015.11.29. 12:22

A 2015-ös egyetemi amerikaifutball-szezon előtt összeszedtük azokat a rekordokat, amiket megdönthetetlennek véltünk, erre jött szombaton Paxton Lynch, a Memphis Tigers irányítója, és nagyon közel járt hozzá, hogy csodát tegyen, és egy félidő alatt 7 passzolt TD fölé jusson.

A szezon előtt Paxton Lynch volt az egyetemi bajnokság legjobban őrzött titka: a harmadéves játékos ugyan tavaly a statisztikái alapján jól játszott, de a Memphis nem tartozik a klasszikusan magasan jegyzett csapatok között, így a 3031 passzolt yardja és 22-9-es touchdown-interception-aránya még a 13 futott TD-vel sem hívta fel rá a figyelmet.

Az viszont már árulkodó jel volt, amikor az alapszakasz után ő lett a Miami Beach Bowl MVP-je: itt 306 yardot passzolt, ami mellett volt

négy passzolt és három futott touchdownja.

Mégis, úgy jött el 2015, hogy Lynchet senki nem emlegette a bajnokság legjobb irányítói között, és a nagy meglepetést okozó 8-0-s szezonkezdet kellett ahhoz, hogy a Memphis beszédtéma legyen. Ebben a 8-0-s kezdésben benne volt az is, amikor október közepén 37-24-re verték az akkor 13. kiemelt, és toronymagas esélyesnek várt Ole Miss Rebelst. Most pedig már az egyetemi bajnokság legmagasabban jegyzett irányítójának tartják, óriásit emelkedett tehát az értéke a szezon alatt.

Novemberre kicsit ugyan elfáradtak, de szombaton a 201 centis, 111 kilós Lynch olyat tett, amire eddig nem sokan voltak képesek:

hét touchdownt passzolt egyetlen félidő alatt, és mindet különböző elkapónak adta.

Mindezt ráadásul úgy, hogy a hetedik touchdown pillanatában csak kilenc passzkísérlete volt, ami egészen példátlan hatékonyság. A félidőben 56-0 volt a Memphisnek az SMU Tigers ellen, a vége 63-0 lett, Lynch 14 passzakísérletből 9 átadással és 222 yarddal zárt, a második félidőre pedig már le is ültették pihenni,

Az első félidei játékáról a Deadspin csinált remek videót, a Memphis mészárlása alá a Queentől a Don't Stop Me Now zenéjét kötötték be.

Paxton Lynch megállíthatatlan volt

Lynch a mérkőzés után azt mondta, hogy még nem döntött a jövőjéről, csak csapata Bowl-meccse után határoz arról, hogy marad-e még egy évet az egyetemi bajnokságban, vagy elmegy a profik közé.

Lynch előtt nem sokan tudtak egy félidő alatt hét touchdownt passzolt, legutóbb a Hawaii--irányító Bryant Moniznak sikerült a UC-Davis ellen 2011-ben, de két elsőosztályú csapat meccsén a Florida-QB Doug Johnson csinálta meg ezt, még 1997-ben, amikor a Central Michigan ellen játszottak.