Egy lépésre az NFL a Los Angeles-i visszatéréstől

2015.12.03. 13:03

Az NFL-csapatok tulajdonosainak sikerült megegyezniük arról, hogy a január 12-13-án, Houstonban tartandó gyűlésükön arról szavazzanak, egy, vagy akár két csapat Los Angelesbe költözhet-e. A költözés maga persze egy rendkívül bonyolult folyamat, és az sem segít, hogy három csapat is elhagyná jelenlegi városát. Ezeknek a városoknak, vagyis Oaklandnek, St. Louisnak és San Diegónak december 28-ig kell beadniuk a pályázatukat az NFL-nek az új stadionok tervével, hogy esélyük legyen megtartani a csapatukat.

De kikről van szó, és miért mennének, és mi kell mindehhez? Nézzük. 

1. Kétharmados többség kell

Vagyis bárki költözne, annak 24 tulajdonosi támogatásra lesz szüksége a 32 csapat közül, ezt pedig meglehetősen nehéz megszerezni. 

2. A St. Louis Rams nagyon menne

A Rams tulajdonosa, Stan Kroenke például annyira költözne, hogy hajlandó lenne megosztani a még nem is készülő stadiont egy másik csapattal. Ezt persze részben pont a fent említett nehézség miatt is tennék, mert két csapatnak sokkal könnyebb összeszednie 24 támogatót, mint egynek. Ebben kedvez nekik az is, hogy a Colts-tulaj Jim Irsay szerint a többség arra hajlana, hogy inkább két, mint egy csapat költözzön Los Angelesbe.

3. A Chargers és a Raiders sem közösködne a Ramsszel

Hiába társulna Kroenke és a St. Louis-i csapat, a San Diego Chargers és az Oakland Raiders csak egymással hajlandók együttműködni, és mindkettő tulajdonosa kizártnak tartja, hogy a Ramsszel közösen költöznének Los Angelesbe – vagy együtt mennek, vagy mindkét csapat marad a mostani helyén.

4. Nem csak rajtuk múlik

A december 28-i határidő elég közeli, és könnyen lehet, hogy mind a három város nem tud majd megfelelő pályázatot beadni az NFL-nek. Sőt, St. Louisban és San Diegóban egyelőre nem sikerült összehozni a megfelelő hátterű projektet, a maradék három és fél hét pedig egy ilyen volumenű pályázat esetében nagyon kevés idő lehet. Oakland egyelőre nem jelezte, hogy harcolna a Raiders megtartásáért. Ez azért fontos lépés a csapatok szempontjából, mert az eddigi erőfeszítéseik ellenére csak akkor indulhatnak költözésre jogosító szavazáson, ha a városuk nem ad be érvényes pályázatot. Magáról a döntésről viszont lehet, hogy csak a januári gyűlés után értesülünk.

5. Az Oakland maradhat nagy bajban

A legutóbbi gyűlésen elejtett információk alapján nagyon úgy tűnik, hogy az NFL-tulajdonosok gőzerővel dolgoznak a háttérben azon, hogy valami megoldást találjanak a San Diego Chargers tulajdonosának, Dean Spanosnak – vagy egy hipermodern San Diego-i stadionnal, vagy a Los Angeles-i költözéssel. 

Az is biztos, hogy a három érintett tulajdonos közül a ramses Kroenke-nek van a legtöbb pénze, így az új stadiont ő tudná a lehető leggyorsabban felépíteni Los Angelesben, a gyors megoldáshoz tehát ő is kell. A Raiders oldaláról viszont csak a költözési vágy van meg, ami kevés lehet.

A Rams-Chargers házasság szinte biztosan megkapná a költözéshez szükséges 24 szavazatot, de ettől még ez a verzió is kudarcba fulladhat, a Raiderst és a Chargerst ugyanis szerződés köti egymáshoz és a kaliforniai Carsonba tervezett stadion tervéhez, amiből lényegében lehetetlen lenne kiszállniuk.

Los Angelesben utoljára 1994-ben volt aktív NFL-csapat, a visszatérés pedig legkorábban a 2017-es szezonban valósulhatna meg, de mint az látszik, egyáltalán nem lesz egyszerű átverni a költözködést.