A kétkezes egykezes elkapások királya

2015.12.03. 13:39
A New York Giants-elkapó Odell Beckham Jr. újoncként megcsinálta az NFL történetének talán leglátványosabb elkapását, de borzasztóan idegesítette, hogy szinte csak jobb kézzel jönnek a hihetetlen mozdulatok. Ennek már vége, mert addig küzdött jobbkezessége ellen, hogy már a balja is átlag feletti. Elmondjuk, mi a titka.

Odell Beckham Jr. már az egyetemi évei alatt, az LSU Tigers elkapójaként kitűnt a mezőnyből, és szinte biztosra lehetett venni, hogy a jövő egyik nagy tehetsége lesz belőle majd az NFL-ben. 2013-ban, az utolsó egyetemi szezonjában egészen kivételes teljesítményt nyújtott, 57 elkapása, 1117 elkapott yardja és 8 touchdownja volt, és mivel visszahordóként is fantasztikus volt, ő kapta a legsokoldalúbb NCAA-játékosnak járó Paul Hornung-díjat, és egyáltalán nem volt meglepetés, hogy a 2014-es drafton az első körben került a New York Giantshez. A sokoldalúsága pedig tényleg átütő volt, csak észre kellett venni.

Az elkapó ugyanis már 2013-ban is elképesztő dolgokat művelt, csakhogy azokat annyira természetesen tette, hogy könnyű volt lemaradni róluk. Visszahordóként fél kézzel húzott le olyan labdákat, amik 60-70 métert repültek a levegőben, és másoknak néha két kézzel is gondot okoz, hogy megszerezzék.

Odell Beckham Jr. a kirúgásokat is simán lehúzza fél kézzel

Az egykezes elkapások persze neki sem jönnek gyakorlás nélkül, rengeteget tesz azért, hogy ilyen koordinációja legyen, bár tény, hogy sokkal tehetségesebb ilyen szempontból, mint az átlag NFL-elkapó. A meccsek előtti bemelegítéseken is rendre gyakorolja az egykezeseket, amiket tényleg hihetetlen természetességgel csinál meg.

OBJ egykezes elkapásokat gyakorol

Ezek viszont nem éles helyzetben jöttek: a kirúgások után nem vállalta a visszahordást, a meccs előtti gyakorlásnál pedig nincs mellette védő, azt csinál, amit akar. Igen ám, de aztán 2014. november 23-án jött az a megmozdulás, amit azóta csak „Az Elkapás” néven emlegetnek az NFL-ben:

Ami viszont összeköti a fenti videókat, az az, hogy Beckham Jr. mindegyiken jobb kézzel nyúl a labdáért. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent ezzel a kezével akarna megcsinálni, ha így lenne, piszok rossz elkapó lenne, hiszen két kéz mindig jobb, mint az egy – már amikor mindkettő a labdához fér –, de ettől még az elkapót rettenetesen zavarta, hogy ennyire domináns a jobb keze, úgyhogy úgy döntött, ez ellen tennie kell.

Meglehetősen szokatlan módszerhez folyamodott: nem valami különleges edzésmódszert, vagy egy másik sportágat hívott segítségül (sok sportoló úgy fejleszti magát, hogy más szakágakból ismert mozgásokkal fejleszti magát: vannak elkapók, akik magasugró múltjukat méltatják, ami segít a szem-kéz koordinációban, mások a kosárlabda labdakezelését dicsérik, a falemberek pedig MMA-edzésekkel fejlesztik a kézmozgásukat).

Hogy pontosan mit is csinált, az a The Wall Street Journal november eleji anyagából derült ki: a legegyszerűbb hétköznapi dolgokat is elkezdte a jobb helyett a bal kezével csinálni. (Az NBA-szupersztár LeBron James is hasonló gyakorlatokat csinált fiatalon, így tanult meg mindkét kézzel ugyanolyan biztosan dobni.) Nem kell nagy dolgokra gondolni: kezet cserélt a napi három fogmosáson, edzés közben elkezdett balkezes állásban lengetni a baseballütővel, amikor pedig a barátaival kosárlabdázik, bal kézzel dobál. „A balkezes dobásaimnál már szebb a dobómozdulat, mint a jobbkezeseknél” – idézi a WSJ Beckhamet, igaz, azt is hozzáteszik, hogy jobbal még mindig pontosabb, bár ez csak akkor lenne lényeges, ha kosárlabdázó lenne, és nem NFL-játékos.

A született szupersztár

Odell Beckham Jr. igazi sportcsaládba született: apja annak a texasi középiskolának volt a futójátékosa, melyről a Friday Night Lights című könyv, majd film és sorozat készült, sőt, pont a csapat bajnoki menetelésekor játszott ott. Később annak az LSU Tigersnek lett a játékosa, ahol Beckham Jr. is játszott, anyja pedig szintén ezen az egyetemen volt rövidtávfutó. Sőt, apja az LSU-s évei alatt az NBA-legenda Shaquille O'Neal szobatársa volt, akit ezért szinte a nagybátyjának is tekint.

A Giants-elkapó középiskolásként az amerikaifutball mellett kosárlabdázott és atletizált, és rajta kívül csak egy játékosnak sikerült 1000 elkapott yardnál többet szereznie a New Orleans-i Isidore Newman iskolában egy szezonban: a mostani irányítója, Eli Manning bátyjának, Coopernek.

Sőt, az elkapó elkezdett bal lábbal rúgni edzéseken, hogy ne csak a keze, de a lába, illetve az egész mozgáskoordinációja kiegyensúlyozottabb legyen.

Az eredmény pedig most vasárnap vált kézzel foghatóvá, amikor a New York Giants a Washington Redskins ellen játszott. Odell Beckham Jr. ugyanis bemutatott egy újabb olyan egykezest elkapást, amit a játékosok töredéke tudna csak megcsinálni,

de ezt már bal kézzel tette.

Az előre vetőtdős elkapásnál nem is az a hihetetlen, ahogy kinyújtja a bal karját, hanem – ahogy a FOX kommentátorai is kiemelik – inkább az, hogy a földet érés után sem pattan ki a kezéből a labda. Ilyen elkapásokra pedig tényleg csak és kizárólag ő képes.

De mit mond ezekről az elkapásokról maga Beckham? „Nem igazán számítanak. 60 percünk van, hogy nyerjünk, az pedig nem sikerült. Nem végeztük jól a dolgunkat, sokat hibáztunk, néha meg kell emelnünk a kalapunkat az ellenfél előtt. Semmit nem érnek ezek az elkapások a győzelem nélkül.”

Nem véletlen, hogy annyi NFL-rekord fűződik nagyjából 1,5 szezon után a 23 éves játékos nevéhez, ami egy lapra sem fér oda. Ő érte el a legkevesebb mérkőzésen a 100 és a 150 elkapást, 108,8 yarddal övé a legnagyobb meccsenkénti elkapott átlag az újoncok között, a New York Giantsnél pedig lényegében minden, az újonc elkapókhoz kötődő rekordot megdöntött 2014-ben. 

A vasárnapi touchdonwjával már 21-et szerzett az NFL-ben, az első 20-at a legendás tavalyi elkapás évfordulójára egy videóba szedte össze az NFL.

Odell Beckham Jr. első 20 TD-elkapása

Idén 11 meccs után elmarad ugyan a tavalyi statisztikáitól – akkor csak 12 meccsen lépett pályára, és csak 11-en volt kezdő –, ám mivel még öt forduló hátra van a szezonból, bőven lesz még lehetősége, hogy fölülmúlja saját magát, és újabb lélegzetelállító elkapásokat mutasson be. De a teljes mezőnyben sem áll rosszul természetesen: az elkapott yardokban negyedik (1005 yard), elkapások számában a hatodik (72), touchdownokban viszont megosztva első az elkapók között 9 TD-vel (csak a tight end Tyler Eifert veri őket 11-gyel), és a második leghosszabb elkapás is az övé a szezonban egy 87 yardos bombával.