Visszakönyörögték a nyugdíjból, hogy rajta menjen el a döntő

2015.12.06. 09:21

A tizenharmadik Super Bowlon Jackie Smith az end zone-ban ejtette el a labdát, ami a Cowboys győzelmébe került. Folytatjuk Super Bowl 50-sorozatunkat. 

A Super Bowl XIII minden szempontból történelmi meccsre sikeredett. A Pittsburgh Steelers és Dallas Cowboys ugyanis három évvel ezelőtt, a Super Bowl X-en már találkozott egymással, így ez volt az első alkalom, hogy a Super Bowl egyúttal visszavágó is volt. 

Halhatatlanok gyülekezete

A Super Bowl XIII két csapatában a kor legnagyobb tehetségei játszottak: a Pro Football Hall Of Fame-be, vagyis a profi amerikaifutball-játékosok dicsőségcsarnokába a Pittsburgh Steelers keretéből kilenc (Terry Bradshaw, Franco Harris, Lynn Swann, John Stallworth, Mike Webster, Mean Joe Greene, Jack Lambert, Jack Ham és Mel Blount), míg a dallasiak közül öt került be: Roger Staubach, Tony Dorsett, Randy White, Rayfield Wright és Jackie Smith. Rajtuk kívül mindkét edző, a pittsburghös Chuck Noll és a Cowboys-vezető Tom Landry is HOF-tag lett, ahogy a Steelers tulajdonosa, Art Rooney, és fia, a csapat igazgatójaként dolgozó Dan Rooney is, valamint Tex Schramm, a Dallas menedzser-főnöke, és Ernie Stautner, a dallasiak védőkoordinátora is, aki már eleve Hall Of Fame-tag egykori játékosként érkezett, és karrierje tizenhárom évét pont a Pittsburgh Steelersnél húzta le.

A meccs neuralgikus pontja itt az volt, hogy vajon a Roger Staubach által vezetett dallasi, vagy a Terry Bradshaw-féle pittsburghi offense bírja jobban az iramot a két legendás védelemmel. A pittsburghi Steel Curtain vezette az NFL-t a legkevesebb pontot engedve (195), és a szezonban mindössze 4 529 yardot nyeltek be, míg a Dallas Doomsday Defense-e még ennél is kevesebbet, 4 009-ot. Az egyik dallasi linebackernek, Thomas „Hollywood” Hendersonnak eléggé meg is nőtt az arca a rájátszás előtt. Az NFC bajnoki döntőjét megelőzve a St. Louis Ramsnek ígérte meg, hogy agyonverik őket, ami be is jött, ráadásul pont Henderson is feltett a táblára hat pontot egy 68 yardos visszahordással. A játékos a Super Bowl előtt a Steelerst kezdte kóstolgatni, lerakva ezzel a modern trash talk alapjait:

Terry Bradshaw-t írástudatlan bunkónak, a csapatot pedig tehetségtelen játékosok gyülekezetének titulálta.

A pittsburghiek nem vették fel a kesztyűt: egyedül Franco Harris running back reagált Henderson hőzöngésére, de ő is csak annyit mondott, hogy majd a pályán eldől, ki a jobb.

Super Bowl XIII

1979. január 21.

Pittsburgh Steelers-Dallas Cowboys 35-31

MVP: Terry Bradshaw irányító, Pittsburgh Steelers

Helyszín: Miami Orange Bowl, Miami, Florida

Nézőszám: 79 484

Teljes nézőszám: 74,4 millió (NBC Networks)

30 másodperc reklám ára: 185 ezer dollár

Annak ellenére, hogy mindkét védelem gyönyörűen büntette az ellenfél offense-ét – mindkét irányító egy-egy interceptiont dobott, csapatonként két-két fumble-lal súlyosbítva (a dallasiak a harmadik elejtett labdát szerencsésen megtartották) – a meccset mégsem ők döntötték el, hanem Jackie Smith, a dallasiak tight endje. A meccs idején 38 éves Smith tizennégy évet húzott le a St. Louis Cardinals csapatánál, és korának legnagyobb játékosa volt a posztján: tight endként 7918 elkapott yardja sokáig NFL-rekord volt, amit csak 1990-ben tudták túlszárnyalni. Sőt, a Cardinalsból már nyugdíjba is akart menni, de a Cowboys addig könyörgött neki, hogy végül igent mondott, és visszatért a nyugdíjból.

A kiöregedő játékost a dallasiak viszont kizárólag blokkolásra használták, és egész évben nem kapott el egy passzt sem.

Egészen addig, amíg a Super Bowl XIII harmadik negyedében Roger Staubach célba nem vette a magát az end zone-ban teljesen üresre játszó Smith-t, aki teljesen érthetetlen módon ejtette el a tökéletesen érkező passzt, amivel sima touchdownt szerezhetett volna, kiegyenlítve ezzel az állást 21-21-re.

Jackie Smith elejtett labdája a Super Bowlban

Maradt tehát a három pontot érő mezőnygól, és a Dallas Cowboys innen már nem tudott felállni: a pittsburghiek gyors egymásutánban a negyedik negyedben szerzett két touchdownjára ugyan Staubach is két TD-vel válaszolt, de a mérkőzés még így is a Steelers javára dőlt el 35-31-re. Így lett a Cowboys az első olyan csapat, ami a döntőben szerzett több mint 30 pont ellenére vereséget szenvedett egy Super Bowlon, és az első, ami címvédőként bukta el a döntőt.

Tony Dungy: pótirányítót pótló pót-pótirányító

A Super Bowl XIII-en a Pittsburgh Steelers védői közt az 1977-es szezonban feltűnt egy új arc, mégpedig egy Tony Dungy nevű safety, aki az egyetemi bajnokságban versengő Minnesota Golden Gophersben még irányítóként játszott. Dungy nem kelt el a drafton, így a Steelersnél safetyként kezdték el használni, a jó labdaérzékkel rendelkező játékos pedig meghálálta a törődést: az 1978-as szezonban hat interceptiont is szerzett. Tony Dungy egy rekordot is tart az NFL-ben, amit jó eséllyel soha nem fognak megdönteni: mindmáig ő az egyetlen játékos, aki egy meccs alatt dobott is és szerzett is interceptiont. 1977 október 9-én ugyanis a Steelers a Houston Oilers ellen játszott, és mind a kezdő Terry Bradshaw, mind a tartalék Mike Krutzek megsérült, és Chuck Noll az exirányító Dungyt tette be az offense-be vészmegoldásként. „Csak hat playt ismertem, úgyhogy azokat játszottuk végig” – mesélte később Dungy a meccsről, amit egyébként a Houston Oilers nyert 27-10-re. Tony Dungy a játékoskarrierje után sikeres edző lett, és a Super Bowlba is visszatért, 2007-ben, ahol Peyton Manninggel és az Indianapolis Coltsszal nyert.