A Super Bowl, amit a videós srác nyert

2015.12.17. 17:14

A Super Bowl XVIII-ben az előző évi bajnok Washington Redskins megsemmisítő vereséget szenvedett, a kulcsmomentum főszereplője pedig egy fiatal videós asszisztens volt. Folytatjuk az ötvenedik Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

A Super Bowl XVIII-t végleg eldöntő pillanat közvetlenül a félidő előtt jött el. Tizenkét másodperc volt még az órán, a Los Angeles Raiders pedig 14-3-ra vezetett a címvédő Washington Redskins ellen. Ez nem tűnt behozhatatlan hátránynak, és ezt Joe Theismannék is így gondolták: ahelyett, hogy egy térdeléssel lepörgették volna az órát, úgy döntöttek, hogy ismét előveszik a Rocket Screen nevű, értelemszerűen egy screen passzra épülő playt, ami eddig mindig és mindenhol bejött, kivéve ezúttal.

Super Bowl XVIII

1984. január 24.

Los Angeles Raiders-Washington Redskins 3-10

MVP: Marcus Allen, futó, Los Angeles Raiders

Helyszín: Tampa Stadium, Tampa, Florida

Nézőszám: 72 920

Tévés nézőszám: 77,62 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 368 ezer dollár

A Los Angeles Raidersnél ugyanis dolgozott egy videóoperátor srác, név szerint John Otten, aki emlékezett erre a playre, amit a Redskins a Raiders elleni alapszakaszban már egyszer megetetett a Raiders-védelemmel, és figyelmeztette a Los Angeles-iek védőkoordinátorát, Charlie Sumnert.

Ahogy láttam Joe Washingtont, a Redskins running backjét beállni, azonnal a helyére kerültek a kirakós darabjai, és biztos lettem a dolgomban. Annyira közel volt már a félidő vége, hogy mindenki térdelésre számított, és az edzők, illetve az asszisztenseik már le is jöttek a tribünről, így ők nem láthatták, mire készül a Redskins, én viszont emlékeztem rá, hogy egy hasonló szituációban már eljátszották ugyanezt.

Sumner hallgatott a fiatal Ottenre, így lehívta a pályáról Matt Millen linebackert, és a helyére szó szerint berángatta a másik Raiders-védőt, Jack Squireket.

Joe Washingtont figyeld, csakis és kizárólag őt, a többiek zónázni fognak. Ne csinálj semmi hülyeséget, ne próbáld mindenáron megszerezni a labdát, hogy aztán elfüstöljön melletted, és megcsinálják a touchdownt!

Squirek

Ezek után a snap elindulásakor a tavalyi bajnok Theismannéknak semmi esélye nem volt, ráadásul Squirek olyan jó ütemben ért oda, hogy a Redskins-irányító passza egyenesen az ő kezébe repült, amit – lévén, hogy a Redskins a saját 12 yardosáról indult – azonnal vissza is vitt touchdownra.

A félidőre így 21-3-as vezetéssel mehetett a Los Angeles Raiders, a Redskins pedig teljesen összeomlott, pláne, hogy a Raiders running backje, Marcus Allen még két touchdownnal büntette a fővárosiakat, amelyek közül az egyiket egy 74 yardos futás után szerezte.  Mind ez, mind a meccsen összeszedett 191 yardja sokáig Super Bowl-rekordnak számított. Allen ezzel az MVP-címet is besöpörte, míg John Otten a mai napig az Oakland Raidersnél dolgozik.

Marcus Allen - Super Bowl XVIII