A Super Bowl, ami örökre elátkozta az NFL-legendát

2015.12.20. 18:23

A Super Bowl XIX-től mindenki hatalmas Joe Montana-Dan Marino-harcot és szoros meccset várt, és a két irányítónak jó számai is voltak, de a 49ers simán nyert, és ezzel elkezdődött a Dolphins nagy száműzetése. Folytatjuk az 50. Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

A San Francisco 49ers 3,5 pontos favoritként ment neki a meccsnek, ami azért is különleges volt, mert Ronald Reagan elnök a Fehér Házból jelentkezett be, hogy részt vegyen a meccs előtti pénzfeldobásban. Az irodájában feldobott egy érmét, és aztán mindenkinek sok szerencsét kívánt. Egyébként második ciklusának beiktatási ünnepségét másnap tartották, ezért is kapcsoltak Washingtonba a meccs előtt. 

De visszatérve a meccsre: a 49ers második negyedben szerzett három toucdownja után nagy izgalmak már nem voltak, a Miami Dolphins a második félidőben pontot sem szerzett. A végeredmény 38-16-os 49ers-győzelem lett. 

Marino a vereség után azt mondta, hogy a 49ers védelme egyszerűen levette őket a pályáról, őt sikeresen összezavarták, és az se nagyon vigasztalta, hogy karrierje második NFL-es szezonjában már Super Bowlt játszott. Shula már úgy értékelt, hogy szerinte Dan Marino nem játszott úgy, ahogy a szezonban megszokhatták tőle,

és a csalódottság, hogy nem tudták megnyerni a meccset, örökké bennük fog élni. 

Azt viszont senki nem gondolta volna, hogy a Don Shula, a Dolphins és szupertehetséges irányító Dan Marino ezután már nem játszik a Super Bowlt. 

Mindenki fel volt készülve egy nagy Marino-Montana-rivalizálásra: a Super Bowl XIX után nem sokkal egy üdítős cég velük csinált egy reklámot, aminek egyik jelenetében a Dolphins-irányító azt mondta legyőzőjének, hogy a következő már az enyém lesz, utalva a Super Bowl-győzelemre. 

Dan Marino a vereség után
Dan Marino a vereség után

Marinót tíz évvel később megkérdezték, hogy mire számított a vereség után. „Arra gondoltam, hogy egész biztosan fogok még Super Bowlt játszani mielőtt...nos, mielőtt felteszik nekem ezt a kérdést”. 

Don Shula sem hitte volna, hogy azzal a csapattal utolsó kirándulása volt a döntőben.

Mindannyian azt éreztük, hogy van még bennünk pár Super Bowl-szereplés. Semmi sem bántott életemben jobban, hogy nem tértünk vissza a döntőbe. 

A kétszeres Super Bowl-győztes Shulát azért is bántotta nagyon a dolog, mert soha nem tudott egy gyűrűt nyerni Marinónak, pedig irányítója annyi mindent tett pályája során a Dolphinsért. 

Super Bowl XIX

1985. január 20.

San Francisco 49ers-Miami Dolphins 38-16

MVP: Joe Montana, irányító, San Francisco 49ers

Helyszín: Stanford Stadium, Stanford, Kalifornia

Nézőszám: 84 059

Tévés nézőszám: 85,53 millió (ABC)

30 másodperc reklám ára: 525 ezer dollár

Marino ugyanis egészen 1999-ig játszott a csapatban, és egy rakás rekordja volt, amit évekig nem tudtak megdönteni, az NFL egyik nagy legendája lett. És ott volt még az 1999-es szezonban a Jaguars elleni főcsoport-elődöntőn is, ahol 62-7-re mosták le őket. A következő idény előtt bejelentette a visszavonulását, bár voltak más csapatoktól is ajánlatai, már nem vállalta a játékot.

Aznap, amikor visszavonult, a csapattulaj Wayne Huizenga azt mondta neki, attól még, hogy nem nyertél soha Super Bowlt, egy igazi bajnok vagy.  Marinót viszont a mai napig kísérti, legutóbb 2012-ben nyilatkozott erről. 

Eszembe szokott jutni még manapság is, amikor leülök megnézni a Super Bowlt. Sosem éreztem át, milyen élmény ott nyerni, pedig játékosként erre vágysz, ezért dolgoztál egész életedben. 

A Dolphins 2000-ben még elment a főcsoport-elődöntőig, azóta viszont a Wild Cardnál tovább sosem jutottak, 2008 óta a rájátszásban sem jártak.