Senki se tudta, mi történik, főleg a csapattársai nem: oda lett a TD

2015.12.21. 14:06

Az NFL 15. fordulójának egyik legfurcsább játéka a Pittsburgh Steelers és a Denver Broncos meccsén jött egy punt utáni visszahordás során, ami alatt hiába szerzett a Broncos-visszahordó Jordan Norwood 71 yardos touchdownt, saját, az oldalvonalon álló csapattársai miatt elbukta azt.

Egy dolog azért vigasztalhatja: ha nem a csapattársai miatt, akkor alighanem egy korábbi megmozdulás miatt mindenképp visszafújták volna a pontszerzést.

Mindez a harmadik negyed legvégén, 27-20-as Denver Broncos-vezetésnél történt, akkor puntolt a Steelers, és ha megadták volna a visszahordásból szerzett touchdownt, akkor elég nehéz helyzetbe kerültek volna, és lényegében elment volna az esélyük a fordításra.

Előbb jöjjön a videó az érvénytelenített touchdownról, aztán a kulcsfontosságú képkockákat kiemelve mutatjuk, mi is történt valójában.

A legelső képkockán azt láthatjuk, ahogy a hosszabb rúgásra számító Jordan Berry a karjaival jelzi a bíróknak és az ellenfélnek, hogy nem szeretne visszahordással élni.

vlcsnap-2015-12-21-10h06m42s142.png

A földet érő labda a pattanás után Norwoodtól távolabb pattan. Elsőként Shamarko Thomas ér oda a Steelersből, de ahogy véget vetne a játéknak azzal, hogy a földön megállítja a labdát a 30-as vonal mellett, elvéti azt, így a játék továbbra is megy tovább. A Broncos oldalvonalán a támadók közül páran már ekkor azt hitték, hogy vége a játéknak, és ők következnek, de amikor nem hallottak sípszót, ekkor még megtorpantak.

vlcsnap-2015-12-21-10h10m53s81.png

Miután Thomasnak nem sikerült megállítania elsőre a labdát, gyorsan megfordult, és az oldalvonal mellett pattogó labda után eredt, de másodikra is elrontotta a downolást – hiába állt a labda fölött, meg nem állította azt, csak hozzáért, és tulajdonképpen átlökte saját lábai között. Ez a második kulcsmomentum, azzal ugyanis, hogy hozzáért a labdához, de azt nem állította meg, helyzetbe hozta a négy steelerses között ólálkodó Norwoodot.

vlcsnap-2015-12-21-10h11m29s69.png

A visszahordó tényleg páratlanul szemfüles volt, amikor észrevette, hogy amellett, hogy Thomas lábai között átgurult a labda, a többi védő sem nagyon foglalkozik már vele, ezért egyből ugrott, felkapta a labdát, és megindult. A Broncos pályán lévő játékosai gyorsabban reagáltak, azonnal elkezdték blokkolni a steelerseseket, hogy helyet csináljanak Norwoodnak a visszahordáshoz.

vlcsnap-2015-12-21-10h15m45s232.png

Csakhogy a denveri támadók már nagyon várták, hogy visszatérhessenek a pályára, ráadásul nem is láthatták tisztán, mi történik az emberek között a pálya másik szélén, így azt gondolták, hogy Thomas másodikra valóban megállította a játékot. Ezek után már nem számoltak azzal, hogy lehet még visszahordás a pályán, így vagy nyolcan elindultak az oldalvonalról.

vlcsnap-2015-12-21-10h15m23s14.png

Jól látható a fenti képen, hogy már a Broncos visszahordóegysége sem bízott Norwoodban, a 10 társból ugyanis nyolc nem is Norwood felé néz abban a pillanatban, amikor a visszahordó felkapta a labdát, vagyis nekik sem volt fogalmuk arról, mi is történik valójában, egyedül  a gyorsabb reakcióidejük segített abban, hogy mégis jól tudtak blokkolni neki.

A 71 yardos touchdown után viszont a bírók – teljesen jogosan – szabálytalan csere miatt büntették a Denvert, és elvették tőlük a TD-t, hiszen a támadók egy élő játék alatt jöttek be az oldalvonalról.

A visszajátszásból viszont az is kiderült, hogy tulajdonképpen lényegtelen volt a Broncos támadóinak gondatlansága, a touchdown ugyanis anélkül sem lett volna érvényes. A mostani NFL-szabályok szerint ugyanis minden pontszerzést vissza kell nézniük a bíróknak, hogy nem látnak-e valami olyan dolgot, amit élőben nem vettek észre, márpedig a visszahordás alatt látniuk kellett volna egy ilyen pillanatot – ideális esetben persze, mert valahogy a 2015-ös szezonban látványosan sok a nagy hiba a bíróktól.

Abban a pillanatban ugyanis, amikor Thomas másodjára rámozdult a labdára, a bal lábfejével, egészen pontosan cipője orrával kilépett a pályáról, amikor megérintette a labdát. Vagyis annak ellenére, hogy meg nem állította, tulajdonképpen mégis véget vetett a játéknak, hiszen az oldalvonalhoz érve nyúlt a labdához, ez pedig automatikusan a játék végét jelenti.

vlcsnap-2015-12-21-10h16m45s206.png

Az persze más kérdés, hogy a pályára lépő Broncos-támadók semennyit sem zavartak bele a játékba. 1982-ben az egyetemi bajnokságban egy komplett rezesbanda volt már a pályán, amikor a Stanford megcsinálta a meccsfordító touchdownt egy visszahordás után a California elleni rangadón, a TD-t szerző Kevin Moet több zenészen is átgázolt, az a játék mégis érvényes volt.