A 150 kilós óriás megbánta a legendás touchdownt

2015.12.21. 19:20

Az 1986-os Super Bowlon Chicago Bears lesöpörte a pályáról a New England Patriotsot, legjobb játékosuk mégis TD nélkül maradt. Ugyanakkor egy 150 kilós hegy berombolhatott  az endzone-ba. Lett is belőle feszültség.

Folytatjuk Super Bowl 50 sorozatunkat.

William Perry
William Perry

A Hűtő becenevű William Perry nagyjából 150 kilót nyomott, amikor a Chicago Bears ledraftolta az első körben 1985-ben, a Clemsonról érkezett defensive tackle-ként, és a stábban sem volt teljes egyetértés arról, hogy megérte-e egy elsőkörös választást elhasználni rá. 

A szezon elejére ledobott jó néhány kilót, de még így is egy kolosszus volt, úgyhogy Mike Ditka edző többször is fullbackként használta ki méretét támadójátékoknál, mivel a védőkoordinator amúgy se nagyon akarta játszatni eleinte. Az alapszakaszban a blokkolások mellett volt két futott és egy elkapott touchdownja, a nagy pillanata viszont a Super Bowl XX-ben jött el.

A harmadik negyedben már 37-3-ra vezettek a New England Patriots ellen, amikor az endzone-tól egy yardra Perryre hívtak futójátékot. A játékos meg is csinálta a touchdownt, amiből kisebb legenda lett. 

A futást nem csak az ellenfelek, hanem a csapattársai is megemlegették, mivel a mozgó hegy Perry rájuk is veszélyes volt, és korábban az egyik linebackerüket már föld körüli pályára állította.

A játék indítása előtt a csapat bal tackle-je, Jim Covert saját bevallása szerint csak egyetlen dologra tudott gondolni: blokkolja az emberét, aztán gyorsan elhúzni a Hűtő útjából. "Sokszor elmondtuk neki, Will, figyelj majd, ne öklelj fel minket hátulról" - emlékezett Covert.

A jobb guard Tom Thayer még a csattanás hangjára is emlékezett, amikor Perry becsapódott. 

Perry megérkezett
Perry megérkezett

A Patriots-linebacker Steve Nelson szerint nem kellett ahhoz zseninek lenni, hogy tudják, mi fog következni, és tisztában volt vele, csak akkor állíthatja meg Perryt, ha megpróbálja mélyen szerelni. Viszont így sem sikerült odaérnie, és ez jó ideig frusztrálta. A csapat másik linebackere, Don Blackmon tizenöt évig nem is bírta megnézni a meccs felvételét, szerinte blokkolni próbáló csapattársát úgy gázolta el Perry, mintha egy kamion tarolt volna le egy Volkswagent. 

És, hogyan emlékezett az történtekre a főszereplő? A Hűtő sok évvel később bevallotta, nagyon sajnálta az egészet. Főleg azért, mert így legnagyobb sztárjuk, a futó Walter Payton, úgy fejezte be a karrierjét, hogy sosem szerzett touchdownt a Super Bowlban:

Super Bowl XX

1986. január 25.

Chicago Bears-New England Patriots 46-10

MVP: Richard Dent, defensive end, Chicago Bears

Helyszín: Superdome, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 73 818

Tévés nézőszám: 92,57 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 550 ezer dollár

Rosszul érzem magam a történtek miatt. Ha újra átélhetném, akkor odaadnám neki a labdát, hogy vigye be az endzone-ba.

Az egyyardos szituációnál szinte mindenki arra számított egyébként, hogy Ditka megadja a lehetőséget végre Paytonnak, aki amúgy 22 kísérletből 61 yarddal zárta a meccset. De nem így lett, és Ditka is csak a 46-10-es győzelem után fogta fel, hogy Payton touchdown nélkül maradt. Nem is hagyta nyugodni a döntése. 

"Megkérdeztem Waltert később, azt mondta, nem zavarja a dolog. Sajnálom, hogy nem adhattam meg neki ezt az élményt. De volt egy tervünk, és bármerre indult, a Patriots-védők ott voltak rajta. Később ezt elmagyaráztam neki, de nem hiszem, hogy megbékélt volna valaha" - mondta az edző 2010-ben, tizenegy évvel Payton halála után. 

A Hűtőnek soha többé nem volt futott touchdownja, és döntős futása mellett az ujjára szabott bajnoki gyűrű is kisebb legenda lett, ugyanis 25-ös méretben kellett elkészíteni, ekkorát azóta se csináltak. Később kénytelen volt elárvereztetni, amikor az egészsége leromlott, Guillain-Barre-szindrómát diagnosztizáltak nála. Megromlott a hallása, a súlya sokat liftezett, és egy ideig alkoholproblémái is voltak.

Nyáron az egykoron szintén NFL-es testvére, Michael Dean Perry azt mondta, hogy gondozót kellett fogadni mellé, mert annyira rossz az állapota.