Egy támadásból vittek három touchdownt, teljesen hiába

2015.12.22. 11:04

A szerencsétlen New Orleans Saints hiába tett meg mindent a Detroit Lions elleni hétfő rangadó első félidejének végén, hogy a 21-3-as állásnál szorosabbá tegyék a mérkőzést, lényegében semmi nem jött össze nekik. Olyannyira, hogy a félidőt záró támadásuk végén háromszor is touchdownt szereztek, de mindhárom érvénytelen volt valamilyen banális hiba miatt.

Ennek ellenére a végére egészen feljött a Saints, hiszen 28-20 is volt az állás a végeredményt jelentő 35-27 előtt, ami jól mutatja, mennyire hiányzott nekik az első félidő végén bemutatott szerencsétlen sorozat.

A New Orleans 4,5 perccel a szünet előtt, 21-3-as hátrányban kezdett abba a támadásba, ami során három touchdownjukat is elvették.

Először Brandin Cooks 29 yardos elkapásánál hihették azt a Saintsnél, hogy sikerül faragni a hátrányon, ám a csak bizonyos csütörtöki és hétfői meccsekre rendszeresített, az end zone négy sarkát jelölő pilonokba helyezett kamera képe alapján kiderült, hogy Cooks térde már jóval azelőtt érintette a földet, hogy az elkapó a gólvonal közelébe került volna, így touchdown helyett csak 1 yardra került a Saints annak ellenére, hogy a bírók elsőre, még a kötelező visszajátszás előtt TD-t ítéltek.

Egy yardról aztán futással próbálkozott a Saints, Tim Hightower jobbra törve át is erőszakolta magát a gólvonalon második kísérletre, csakhogy a támadófalember Senio Kelemete nem falemberként, hanem elkapásra jogosult blokkolóként állt fel, erről viszont nem értesítette a bírókat. A Saints szerint megtette ezt, de végül a bírók szava döntött, és touchdown helyett büntetést kaptak.

A Saints negyedik kísérletre visszaküzdötte magát újra egy yardra, innen passzoltak volna, amikor a Lions időt kért – a félidőben már negyedszer, miközben csak három időkérése van minden csapatnak félidőnként. Ráadásul ezt a Lions büntetés nélkül meg is úszta, ilyen helyzetekben ugyanis a bíróknak tudnia kellene, hogy már nincs időkérése az adott csapatnak, és ignorálniuk kellene az időkérést, ám egy bíró hibázott, és megállította a játékot a Saints passzkísérletének közepén. (Plusz időkérés esetén csak akkor jár büntetés, ha azt egy mezőnygólkísérlet előtt a rúgó megzavarása miatt kérik ki, de itt nem erről volt szó.)

A megismételt negyedik kísérletre maradt a passznál a Saints, Drew Brees, aki a nap végére az NFL történetében először sorban 10. szezonban is átlépte a 4000 yardos szezonban passzolt határt, Marques Colstonnak passzolt touchdownt, de hiába. A játék elején ugyanis a Saints falemberei túlzottan előre mentek, ami szabálytalan, így Colston elkapása ellenére ekkor sem kapták meg a TD-t, és mivel az óra lejárt, maradt a 21-3-as Lions-vezetés a félidőre.

A második félidő elején a Lions 28-3-ra is ellépett, onnan pedig már hiába hajrázott a hazai New Orleans Brees három passzolt TD-jével, nem tudtak egyenlíteni.  A győzelem viszont nem jelentett túl sokat a Lionsnak sem, ugyanis ők és a Saints is nagyon messze járnak a rájátszás lehetőségétől két fordulóval az alapszakasz vége előtt.

A mérkőzésen Brees átlépte a 60 ezer passzolt yardos határt is karrierje során, Dan Marino, Brett Favre és Peyton Manning után negyedik irányítóként.

Eredmény

Detroit Lions-New Orleans Saints 35-27