Elmondaná, hogy ön mióta fekete irányító?

2015.12.24. 18:52

A legenda szerint ezt kérdezték a Super Bowl első fekete kezdőirányítójától, a Washington Redskinsben játszó Doug Williamstől. Az egész a Denver Broncos elleni Super Bowl XXII médianapján történt, ahova háromezer újságírót engedtek be. A kérdés nyilván rémostoba, a gond csak az, hogy az érintettek máshogy emlékeznek rá. Folytatjuk Super Bowl 50-sorozatunkat. 

A népszerű verzió szerint az egész így történt: 

- Elmondaná, hogy mióta fekete irányító? 

- Irányítót játszom középiskola óta, és egész életemben fekete voltam. 

A médianapon természetesen Williams bőrszíne volt a téma, hiszen fekete irányító addig még nem kezdett Super Bowl-résztvevő csapatban, úgyhogy szünet nélkül mindenki erről faggatta. Aztán húsz perc elteltével egy Mississippiből érkezett újságíró, Butch John közbeszólt.  

Super Bowl XXII

1988. január 31.

Washington Redskins-Denver Broncos 42-10

MVP: Doug Williams, irányító, Redskins

Helyszín: Jack Murphy Stadium, San Diego, Kalifornia

Nézőszám: 73 302

Tévés nézőszám: 80,14 millió (ABC)

30 másodperc reklám ára: 645 ezer dollár

- Doug, egyértelmű, hogy egész életedben fekete voltál. Mikortól kezdett el ez számítani az embereknek? 

 - Tessék? Hogy mióta vagyok fekete irányító?

- kérdezett vissza a játékos. 

Innentől persze egy rakás újság úgy hozta le a sztorit, hogy Williamstől megkérdezték, mióta fekete, és a hülye kérdések bajnokaként könyvelték el Johnt. 

Doug Williams
Doug Williams

Azonban egy 2007-es Orlando Sentinel cikk szerint John csak az értelmetlen kérdések sorozatát szerette volna megtörni. Előtte olyanokkal fárasztották az irányítót, hogy milyen lenne, ha ő lett volna a második fekete irányító a Super Bowlok történetében, vagy hogyan érezné magát, ha néhány évvel fiatalabban lett volna az első fekete irányító a döntőben. A Rocky Mountain News újságírója, aki John mellett állt, később megerősítette, hogy ő is John verziójára emlékszik. 

Valószínűleg az történt, hogy Williams nem hallotta rendesen a kérdést, úgyhogy megismételte, ezt pedig lehozta a többi újság.

Az irányító 25 évvel később is azt mondta, biztosan elhangzott a kérdés, és szerinte az újságíró belezavarodott a mondatba, de lejött neki, hogy mire akart kilyukadni. 

A médianap, ahol nem lehet elég ostobát kérdezni 

A Super Bowl előtti médianap az az esemény, ahova a legtöbb újság akkreditációt kap, úgyhogy a kertészmagazinoktól kezdve a gyereklapok újságírói is kérdezhetnek a döntőben pályára lépőktől.

Két éve a Broncos defensive endjétől, Shaun Phillipstől például azt kérdezték, hogy a Super Bowlban kötelező-e a győzelem, de ugyanerről faggatták Pete Carroll Seahawks-edzőt is. Igaz, olyan is volt már, hogy a Bills-linebacker Cornelius Bennettet arról faggatták, hogy hisz-e a győzelemben. Az egykori Cowboys-irányító Troy Aikmantől azt szerették volna megtudni egyszer, hogy nem furcsa-e futballal kapcsolatos kérdésekre válaszolni egy baseball-stadionban, míg Tom Bradytől az élet értelmét szerették volna megtudni. 

Williams nemcsak azzal írt történelmet, hogy az első fekete kezdőirányító volt a Super Bowlok történetében, hanem hogy meg is nyerte, ugyanis a Washington Redskins 42-10-re mosta le a Denver Broncost.

Williams 340 yardot passzolt, volt négy touchdown-passza és egy interceptionje, őt választották meg a döntő MVP-jének. A Super Bowl-győzelem után sérülések miatt elég gyorsan véget ért a karrierje, 1990-ben már befejezte a futballt, később edzősködött. 

Az újságíró Butch John szerencsétlensége, hogy örökre a félrehallott kérdéssel kapcsolták össze, pedig kollégái remek újságíróként ismerték, aki mindig betalált a kérdéseivel.

2014-ben, 61 évesen halt meg.