Egy csontkovács volt a Super Bowl XXIV csodafegyvere

2015.12.27. 17:12

Joe Montana negyedjére is visszatért a Super Bowlba, ahol a San Francisco 49ers elpusztította John Elwayt és a Denver Broncost. Folytatjuk az ötvenedik Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

Super Bowl XXIV

1990. január 28.

San Francisco 49ers-Denver Broncos 55-10

MVP: Joe Montana irányító, 49ers

Helyszín: Louisiana Superdome, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 72 919

Tévés nézőszám: 73,85 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 700 ezer dollár

A Super Bowl XXIV-n jó sok rekordot megdöntöttek, vagy beállítottak. A San Francisco 49ers negyedjére nyert Super Bowlt, beérve ezzel a Pittsburgh Steelerst, a Denver Broncos pedig negyedjére vesztett: ennyi döntőt addig csak a Minnesota Vikings tudott elbukni. Joe Montana harmadjára lett a mérkőzés legértékesebb játékosa, ami azóta is csak Tom Bradynek sikerült, a 49ers pedig azóta is megismételhetetlen rekordot állított fel, amikor 55 pontot rámolt be a Denver Broncosnak, akik csak tízet tudtak szerezni: ez minden idők legnagyobb különbséggel lezajlott Super Bowlja, a Frisco 55 pontja pedig a legtöbb, amit egy csapat szerzett.

És még egy negatív rekord fűződik ehhez a mérkőzéshez: mindössze 39,0-s Nielsen-mutatót produkált, ami azt jelenti, hogy mindössze 73,85 millióan nézték a döntőt, ami minden idők egyik legrosszabb Super Bowl-nézettsége: utoljára a harmadik Super Bowlt nézték ilyen kevesen.

A kihagyott extra pont és az őrült fogadó

Az egyik leghírhedtebb Los Angeles-i bukméker, Jimmy Vaccarro is élesen emlékszik a Super Bowl XXIV-re, mégpedig nem túl jó szájízzel. A tökéletes formában játszó 49ers-offense ugyanis egyetlenegyszer tudott hibázni, mégpedig a csapat kickere, Mike Cofer, aki a második 49ers-touchdown után kihagyta az egy pontot jelentő jutalomrúgást. Már akkoriban is lehetett mindenre fogadni, ami a döntőben történik, és egy igen merész ismeretlen ötezer dollárt tett arra, hogy a Super Bowlban kimarad egy extra pont, amivel 27 000 dollárt nyert. Vaccaro szerint ez komoly érvágásnak számított, de mint hozzáfűzte, az illetőnek legalább volt elég tőkéje, hogy újabb fogadásokat köthessen a második félidő eseményeire.

 Az azóta is egyedülállóan aránytalan 49ers-győzelmet sokan és sokszor próbálták megfejteni, hiszen a Denver Broncos távolról sem volt annyira rossz csapat, ahogy azt a mérkőzés minden percét domináló 49ers ellen látszott. A San Francisco 49ers játékosai viszont a meccs után egy emberként hangoztatták, hogy a csapat titkos fegyvere nem más volt, mint egy Dr. Nick Athens nevű kaliforniai csontkovács, aki a Super Bowl előtti héten érkezett a döntő helyszínére, és szinte minden játékost, többek közt a hátfájással bajlódó Joe Montanát, illetve az olyan sztárokat, mint Bubba Paris és Jerry Rice is kezelt, akik, elmondásuk szerint új emberként, teljesen feltöltődve és a fájdalmaktól szinte száz százalékosan megszabadulva rontottak a pályára.

A CBS felvezetőshow-jában is megszólaló Dr. Athens később még a Sports Illustrated címlapjára is felkerült, és ez az esemény döntőnek számított abban, hogy az emberek felfigyeljenek a csontkovácsok szakmájának fontosságára. Athens egyébként ma is, 25 évvel a döntő fontosságú meccs után a 49ers alkalmazásában van, és segíti a játékosok felkészülését.