Köddé vált sisak okozott káoszt a Super Bowlon

2015.12.29. 21:29

Egy évvel azután, hogy egy egyszerűnek mondható, mégis kihagyott 47 yardos mezőnygóllal elvesztette a Super Bowlt a Buffalo Bills, újra ott voltak a döntőben. A Washington Redskins ellen viszont nem a végén, hanem még a meccs előtt jött egy olyan hiba, ami komoly kihatással volt a vereségükre. Thurman Thomas sisakjának legendájával folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat.

Az 1990-es évek Buffalo Billsében egyértelműen az irányító Jim Kelly volt a legnagyobb sztár, de mögötte szorosan ott jött a futójátékos Thurman Thomas, aki hiába hozott össze sorban nyolc 1000 yard fölötti szezont, szinte mindenki csak arról emlékszik rá, hogy a Super Bowl XXVI legelején elvesztette a sisakját. Hogy a meccs eleji káosz mennyire volt benne abban, hogy csapata, a Bills hamar hátrányba került, és később nem tudott felállni a Washington Redskins ellen, azt persze lehetetlen felmérni, de utólag Thomas is úgy nyilatkozott, hogy amikor a sisakját nem találta a helyén, már akkor érezte, egy rémálom legelején jár.

Super Bowl XXVI

1992. január 26.

Washington Redskins-Buffalo Bills 37-24

MVP: Mark Rypien, irányító, Redskins

Helyszín: Hubert H. Humphrey Metrodome, Minneapolis, Minnesota

Nézőszám: 63 130

Tévés nézőszám: 79,3 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 850 ezer dollár

Thomas a meccs eleji bemutatása után gondosan oda tette a sisakját, ahova mindig is szokta: a támadócsapat számára kirakott padok mögött, az italos pult melletti asztalra. Csakhogy mire visszament oda az érmefeldobás után, a sisak már nem volt meg.

A csapat vezetőedzője, Marv Levy azonnal a felszerelésekért felelős Dave Hojnowskinak ugrott, hogy mégis hogyan sikerült elveszteniük pár perc alatt a csapat sztárjátékosának sisakját, de Hojnowskinak nem sok köze volt a hibához. Az egyik verzió szerint Thomas egyik csapattársa keverhette össze a sisakot sajátjával, ezért vitte át a védők oldalára, jó 40 méterre onnan, ahol Thomas letette, több helyen viszont azt a verziót erősítik meg, hogy a terepet himnuszt éneklő Harry Connick Jr.-nak előkészítő munkások (vagy zenészek) tették arrébb a felszerelést, nem is tudva, mekkora gondot okoznak.

Hát te meg ki vagy?

Amíg a fél Bills Thomas sisakját kereste, a védelmük három kísérlet alatt megállította a Redskinst, és már mehettek is fel a támadók, de Thomas nélkül. Amikor az irányító Jim Kelly meglátta maga mellett a csere Kenneth Davist, azt sem tudta, mire vélje, és csak annyit kérdezett tőle, mit keres a pályán. Thomas hiánya pedig meg is látszott a Billsen: az első játékokat kifejezetten az ő erősségeire találták ki, míg Davis idegességében két játék alatt mindent elrontott, amit csak lehetett.

Második kísérletre például, amikor a támadófal egy kamionnak is bőven nagy lyukat nyitott a Redskins védelmén, Davis egész egyszerűen balra indult a jobbra hívott játék helyett, így a legrosszabb esetben is 15-20 yardos futás helyett Kellynek kellett mentenie a katasztrófát.

A zavar később sem múlt el, Thomas hiába került pályára két játék után, a meccsen 10 futásal csak 13 yardot szerzett. A Bills a 0-0-s első negyed után hamar hátrányba került, a félidőben már 17-0 volt a Redskinsnek, innen pedig már Jim Kelly passzaival kellett volna fordítaniuk, de nem sikerült - Kelly négy interceptionnel és két fumble-lel zárt, rajta kívül még négy labdát vesztett a Buffalo, ami jól mutatja, mennyire széthulltak.

Ami a legjobban idegesít, hogy a meccs után mindenkitől azt hallottam, hogy miattam kaptunk ki. Bárki, aki azt hiszi, hogy azért nem nyertünk, mert lemaradtam két játékról a meccs legelején, az egy hülye. Egy istenverte hülye

– nyilatkozta Thomas még abban az évben ősszel, majd hozzátette, hogy bármit tesz karrierje során, mindenki a sisak elvesztése miatt emlékszik majd csak rá.