Kirúgták az NFL legmegosztóbb emberét

2015.12.30. 08:48

A Philadelphia Eagles az alapszakasz végét sem várta meg, és kedd este kirúgta harmadéves edzőjét, Chip Kellyt, miután a csapat 6-9-es mérleggel áll, és már nem juthat a rájátszásba. Kelly viharos három évet zárt le. 

Az egyetemi sztárcsapat Oregontól érkezett, 2013 januárjában nevezték ki, miután a Cleveland Brownsnál és a a Buffalo Billsnél is járt interjún. 

Az Eaglesnél eltöltött három éve alatt 26 meccset nyert meg, 21-szer kikaptak, szóval valamivel az ötvenszázalékos mérleg fölött tudott teljesíteni, de igazából csak az első éve sikerült jól, amikor 10-6-os mérleggel bejutottak a rájátszásba, ahol a Saints állította meg őket. Ezek után már elmaradt a playoffos szereplés, pedig a múlt évben teljes kontrollt kapott, de pont emiatt rengetegen támadták, mert több fontos játékostól és közönségkedvenctől is megvált. 

Elment a csapattól például a futójátékos LeSean McCoy, aki az előző két évben bőven ezer yard fölött futott. A Billshez került McCoy később többször nekiment Kellynek a sajtóban, és azzal vádolta, hogy nem szereti a fekete játékosokat, és pocsékul bánik a legnagyobb sztárjaival. Elcserélte az irányító Nick Folest is a Ramsszel, megkapta Sam Bradfordot helyette. Foles úgy hozta le az első évét Kelly alatt, hogy 27 touchdown-passz mellett csak két interceptionje volt, bár a siker elsősorban Kelly rendszerében rejlett, de ez a rendszer hamar kiszámítható lett. 

Kövessen minket Facebookon is!

Harmadik évére totál széthullott a csapat játéka, sem a passzjáték, sem a futójáték nem működött igazán, és az is sokat elmond, hogy a 2014-es idény kezdete óta 65-ször adták el a labdát, többször, mint bármelyik más csapat az NFL-ben. 

Az utóbbi hetek fájdalmasan rossz teljesítménye győzte meg a vezetőséget a váltásról, Jeffrey Lurie azt mondta, hogy meg kellett ezt lépni. Az utolsó, Giants elleni meccsen Pat Shurmur támadókoordinátor irányít majd. 

Hogy mi lesz most Kellyvel?

Kelly maradna az NFL-ben, ha rajta múlik.  Egyik lehetséges variáció, hogy marad az NFL-ben, és a következő idénytől átveszi a Tennessee Titans irányítását, ahol az a Marcus Mariota az irányító, akivel az egyetemi évek alatt sikeres volt az Oregonnál. Állítólag őt a drafton is meg akarta szerezni, de túl nagy árat kellett volna fizetni érte. Vannak tehetséges játékosok a keretben, és 2016-ban is magasan draftolhatnak majd, mivel nem sikerült túl jól az idényük.

A Cleveland Browns is célállomás lehet, mivel ők már korábban is vitték volna. Kelly nagyon szerette volna megszerezni az Oregonhoz a későbbi Heisman-győztes Johnny Manziel irányítót évekkel ezelőtt, ám végül a játékos a Texas A&M-et választotta. Most együtt dolgozhatnak, feltéve, hogy a Browns kitart a pályán kívül problémás Manziel mellett. A Coltsnál is üresedés lehet, ha Chuck Pagano tényleg távozik. Más kérdés, hogy kérnek-e Kellyből. 

A másik út, hogy visszatér az egyetemi bajnokságba. Bár a nagy programok, mint például a Georgia vagy a Miami már megtalálta új edzőjét, de a következő idényig még lehetnek üresedések.

  • Akár a Texas A&M-nél, ahonnan az utóbbi időben menekülnek az irányítók, és Kevin Sumlin második gyenge szezonját fejezte be.
  • Az Auburn Tigersnél is egy gyenge idényen vannak túl, ráadásul akad bőven olyan játékos a keretben, akik Kelly rendszeréhez passzolnának.
  • A USC nagyon szerette volna megszerezni korábban Kellyt, de végül kinevezték az eredetileg átmeneti edzőnek megbízott Clay Heltont.  
  • A Texas Longhorns is érdeklődhet iránta, ha mégsem tartanak ki Charlie Strong mellett.  

Nem lesz olcsó megszerezni, de az egyetemi és az NFL-es főedzői fizetések között egyre kevesebb a különbség.