Agyonverni lehet, megalázni nem!

2015.12.30. 18:55

A Buffalo Bills az 1992-es NFL-szezon végén beállította a Miami Dolphins 1972-74-es rekordját azzal, hogy sorban három Super Bowlba jutott be, de ahogy az előző kettőben, úgy a Super Bowl XXVII-ben sem ők örülhettek a végén. Ennek ellenére mégis ők gazdagodtak egy hőssel a mérkőzés végére, a Bills-elkapó Don Beebe ugyanis nemzeti kedvenc lett azután, hogy megtorolta a Cowboys nagyképű megalázási kísérletét. Beebe hőssé válásával folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat.

Sorban két, viszonylag szorosnak mondható Super Bowl-vereség után joggal remélte az AFC-ben domináló Buffalo Bills, hogy a Dallas Cowboys ellen egy rontott mezőnygóllal, és a Washington Redskins elleni kései feltámadással bukott döntők után harmadjára talán sikerülhet a győzelem, a vége viszont nagyon súlyos vereség lett.

Super Bowl XXVII

1993. január 31.

Buffalo Bills-Dallas Cowboys 17-52

MVP: Troy Aikman, irányító, Cowboys

Helyszín: Rose Bowl Stadium, Pasadena, Kalifornia

Nézőszám: 98 374

Tévés nézőszám: 90,99 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 850 ezer dollár

Olyannyira, hogy a legvégén a Dallas Cowboys akár Super Bowl-rekordot is dönthetett volna, 52-17-es vezetésnél ugyanis újabb touchdownt is szerezhettek volna, 59 pontig (egészen pontosan 55 pont fölé) pedig soha nem jutott csapat a döntőben. A Dallas térfelének közepén támadó Bills-irányítót, Frank Reichet olyan erővel sackelte Jim Jeffcoat, hogy kipattant a kezéből a labda, azt pedig Leon Lett szerezte meg, és úgy indulhatott meg a Buffalo célterülete felé, hogy nem volt előtte senki.

Csakhogy Lett a már biztos győzelem elég nagyképű lett a 65 yardos visszahordás végére, és a labdát maga mellett lóbálva akart a célterületre futni. Azt viszont nem látta, hogy mögötte a Bills-elkapó Don Beebe hatalmasat sprintelt, majd amikor észrevette, mire készül Lett, még jobban rákapcsolt, mert azt az elsöprő hátrány ellenére sem engedhette, hogy megalázzák őket. Beebe-nek sikerült is gólvonal előtt kiütnie a labdát Lett kezéből, megakadályozva ezzel a pontszerzést.

Leon Lett fumble-je a Super Bowlban

Ha megnézik a videót, láthatják, hogyan reagálok. Kiütöm a kezéből a labdát, aztán ahogy elesünk, a térde kicsit megcsavarja a sisakom. Felpattanok, megigazítom a sisakrácsot, de látszik, hogy mennyire dühös voltam, amiért olyan simán megvertek. Nem is gondoltam arra, hogy valami különlegeset csináltam, csak a dolgomat végeztem

– emlékezett vissza Beebe.

Michael Jackson azt sem tudta, mi az a Super Bowl?

Az 1993-as döntő, vagyis a Super Bowl XXVII félidei fellépője a pop királya, Michael Jackson volt, akit több hónapos egyeztetőmunka után tudtak megnyerni, hogy vállalja el a felkérést. "Amikor leültünk vele beszélni egy hónapnyi értelmetlen tárgyalás után, elkezdtük sorolni, hogy mekkora mérkőzés lesz, és micsoda show-t szeretnénk, neki pedig az ügynökével fogalma sem volt arról, miről is hadoválunk. Aztán egy későbbi mítingen bedobtuk, hogy a döntőt 120 országban közvetítik. Na, ott már elkezdte érdekelni a dolog Jacksont" - idézi a Sports Illustrated félidei show-król írt monstre cikke az NFL-es Jim Steeg sztoriját. "Szóval azt mondja, hogy csupa olyan helyen adni fogják a fellépésem, ahova soha életemben nem jutok el egy turnémmal sem? Benne vagyok" - felelte erre Jackson.

Hogy mennyit jelentett az embereknek, elsősorban a Bills-szurkolóknak, hogy 35 pontos hátrányban sem adta fel, csak a meccs után derült ki. Előbb akkor, amikor az öltözőben a teljesen letaglózott játékosok között a csapat akkori tulajdonosa, Ralph Wilson Beebe felé fordulva annyit mondott: „Fiam, megmutattad, hogy milyen csapat is valójában a Buffalo Bills. Elmondhatatlanul büszke vagyok rád, és csak meg akartam köszönni neked.”

A köszöneteknek viszont ezzel nem volt vége, Beebe százával kapta a leveleket szurkolóktól, edzőktől, tanároktól és szülőktől, amiben mind azt írták, hogy a Super Bowlnál nagyobb meccsen nem is mutathatott volna szebb példát.

„Addig fel sem fogtam, hogy az, hogy az NFL-ben játszom, nem rólam szól, hanem arról, hogy milyen hatással vagyok az emberekre. Bárcsak többen megértenék ezt, hogy mennyit is jelentenek a szurkolóknak és a gyerekeknek” – mondta Beebe a mérkőzés 20 éves évfordulója kapcsán.

A törzsasztal sem segített

Az 1992-es szezont még úgy kezdte a Buffalo Bills, hogy Jim Kelly volt a csapat kezdő irányítója, ám ő megsérült a szezon közben, így Frank Reich vette át a helyét. A két rivális QB ennek ellenére remek kapcsolatban volt, minden mérkőzés előtti pénteken ugyanabban az étteremben, ugyanannál az asztalnál ebédeltek. Hogy a sor ne szakadjon meg, az étterem tulajdonosa egy kisteherautóval, 4000 km-en át küldte a Buffalo Bills után az asztalt és a két széket, hogy Kaliforniában is ugyanúgy ehessen a két irányító, de ez sem hozott szerencsét a Cowboys ellen.