Az elátkozott csapat

2016.01.02. 11:16

Steve Young felállt a kispadról és rögvest MVP lett, de mi történt a döntő után a rivális csapat tagjaival? Folytatjuk az ötvenedik Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

Super Bowl XXIX

1995. január 29.

San Francisco 49ers-San Diego Chargers 49-26

MVP: Steve Young irányító, 49ers

Helyszín: Joe Robbie Stadium, Miami, Florida

Nézőszám: 74 107

Tévés nézőszám: 83,4 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 1,15 millió dollár

A San Francisco 49erst sokan temetni kezdték a legendás irányító, Joe Montana távozása után, ám a Steve Younggal felálló csapat gyorsan rácáfolt a kétkedőkre. 1993-ban csak a Dallas Cowboys tudta megállítani őket az NFC-döntőben, 1994-ben pedig Young élete legjobb szezonját futotta: egészen elképesztő, 112,8-as irányítómutatóját csak Peyton Manning tudta túlszárnyalni tíz évvel később, a 2004-es szezonjában.

A döntőbe meglepetésszerűen bejutó San Diego Chargers nem is tudta tartani a lépést a szárnyaló 49ers-offense-szel: Steve Young hat touchdownt passzolt, ami mindmáig Super Bowl-rekord, (a második helyezett pont Joe Montana: ő öt touchdownpasszt jegyzett a Denver ellen a Super Bowl XXIV-ben), és hiába értékesítettek a Super Bowl történelemben először kétpontos kísérletet, sőt, mindjárt kettőt is, a 49erst nem lehetett legyőzni. A végeredmény ugyan nem lett olyan megalázó, mint a Denver Broncos elleni 55-10, de a Frisco még így is 49-26-ra lépte le az első és utolsó Super Bowlján játszó Chargerst, így ők lettek az első csapat, ami ötször tudott döntőt nyerni.

 A döntőt játszó San Diego Chargers néhány évvel ezelőtt jóval gyászosabb történettel írta be magát az NFL nagykönyvébe: a keretből ugyanis nyolc játékos is meghalt a negyvenötödik születésnapja előtt. David Griggs linebacker nem sokkal a Super Bowl után, 1995 júniusában autóbalesetben, Rodney Culver running back 1996-ban egy repülőgépkatasztrófában vesztette életét. Doug Miller linebackert villámcsapás ölte meg 1998-ban, Chris Mims defensive enddel szívnagyobbodás végzett 2008-ban, és ugyanebben az évben hunyt el drogtúladagolásban a csapat centere, Curtis Whitley. Shawn Lee defensive tackle és Lewis Bush linebacker halálát szívinfarktus okozta 2011-ben, míg Junior Seau a csapat legendás linebackere 2012-ben öngyilkosságot követett el.

Mind közül talán Seau-é a legszomorúbb történet: a halála idején 43 éves közkedvelt játékos az utolsó éveiben már aludni sem tudott, olyan szörnyű fejfájás kínozta, és tulajdonképpen ez hajszolta öngyilkosságba. Seau 2012 májusában lőtte mellbe magát egy puskával: a végrendeletében pedig azt kérte, hogy agyát vizsgálják meg az esetleges traumatikus sérülések után kutatva, amelyek összefüggésben lehetnek hosszú NFL-karrierjével.

A vizsgálatok kimutatták, hogy Seau agya súlyosan sérült az ütközések miatt, ami az utóbbi évek legnagyobb NFL-botrányához vezettek: több ezer játékos perelte be a ligát azért, mert állításuk szerint nem figyelmeztették őket a profi futball lehetséges egészségügyi kockázataira, és ezt a témát dolgozza fel a tavaly decemberben mozikba került Will Smith-film, a Concussion is.