A hülyeség netovábbja ejtette ki a Bengalst

2016.01.10. 01:47 Módosítva: 2016.01.10. 05:59

Hatalmas vereségbe futott bele a Houston Texans az NFL-rájátszás első meccsén, a Kansas City Chiefs ugyanis szó szerint az első másodperctől az utolsóig dominálva nagyon simán jutott tovább. A Texans-irányító Brian Hoyer történelmi szinten mérhető rossz napot fogott ki, de már a kezdésből sejthették a hazaiak, hogy valami nagyon rossz következik.

Ez a kezdés nem más volt, mint azonnal egy 106 yardos visszahordott touchdown a kezdőrúgásból. Knile Davis előtt remekül blokkolt a Chiefs speciális egysége, amely egy nagyjából 10 yardos sávon belül kiütött minden olyan Texans-játékost, aki odaérhetett volna a visszahordó Davisre.

A Chiefs viszont csak ezután indult be igazán, bár ehhez az is kellett, hogy a Houston irányítója, Brian Hoyer egészen pocsék napot fogjon ki. Hoyer összesen öt labdát adott el a meccs alatt, négy interceptionje és egy fumble-je volt, ez pedig ellehetetlenítette a Texans támadójátékát.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

A Houstonban egyedül a futó Alfred Blue, illetve a védő Whitney Mercilus alkotott maradandót, előbbi 99 yardig jutott, bár pontokhoz így sem segítette csapatát, utóbbi pedig három sacket is összehozott.

A Chiefs győzelme hiába volt nagyon sima, áldozattal járt, a csapat legjobb elkapója, Jeremy Maclin ugyanis megsérült, és egyelőre nem tudni, hogy a következő fordulóra felépül-e. Maclin hiányában a tight end Travis Kelce került a középpontba, aki 8 elkapással és 128 elkapott yarddal zárt, de ha az elkapó nem tudja vállalni a játékot, komoly bajban lehetnek, ugyanis az alapszakaszban Maclin egymaga több yardot szerzett, mint a csapat többi elkapója együtt.

A Houston tanácstalan helyzetét legjobban az a második negyedben behívott játék mutatta, amiben a védelemből vittek át két játékost a támadók közé: a 185 kilós Vince Wilforkkal akartak utat törni az irányító helyére felálló J.J. Wattnak, de a Chiefs védelme pontosan tudta, hogy futás következik, így könnyedén megállította azt.

A Chiefs 2005 óta az első kiütést csinálta meg a rájátszásban a Texans 30-0-s legyőzésével, ráadásul ez volt összesen a harmadik kiütés idegenben a rájátszásban, ahol a Kansas City sorban nyolc elvesztett meccs és 22 év után nyert újra.

Háború volt

Sokáig úgy tűnt, hogy ha nem is olyan simán dől el az Pittsburgh Steelers és a Cincinnati Bengals közötti meccs, mint az első, de nem várható rajta nagy izgalom. A félidőben két mezőnygóllal 6-0-ra vezetett a vendég Steelers, és a legemlékezetesebb jelenet az volt, amikor a Steelers egyik edzője, Mike Munchak büntetést kapott, amiért az oldalvonalon megtépte a Bengals-védő Reggie Nelson haját.

A harmadik negyed végére sikerült még jobban elhúznia a Steelersnek a hatalmas esőben, emiatt viszont az egyébként sem túl békés hazai játékosok egyre ingerültebbé váltak a pályán. A Pittsburgh egyetlen touchdownját Martavis Bryant egy hihetetlenül akrobatikus mozdulattal, egy tigrisbukfenc közben szerezte meg egy elkapással. A TD utáni kétpontos kísérlet viszont nem lett meg a Steelersnek.

A két csapat a decemberi mérkőzésükön még az indulás előtt összeugrott, ez most csak a meccsen jött el, de a bíróknak többször is komoly erőkkel kellett nyugtatni a játékosokat. Ez egyik ilyen eset az volt, amikor a steelerses Ryan Shazier nagyon keményen, de szabályosan ütközött a Bengals-futójátékos Giovani Bernarddal.

A hosszabb ápolás és az alatta zajló lökdösődés után a Cincinnati védelme elképesztően feltüzelve ért vissza a pályára, Vonaze Burfict pedig olyan erővel vitte földre a vendégek irányítóját, Ben Roethlisbergert, hogy az majdnem a teljes negyedik negyedet kihagyta.

Ez fordulópontnak bizonyult, a Roethlisberger helyére beálló Landry Jones ugyanis nem tudta felvenni a tempót, a Bengalsban pedig ugyan AJ McCarron sem irányított valami jól, de átvették az irányítást, és előbb feljöttek 15-10-re egy mezőnygóllal, majd McCarron remek passza után AJ Green egy fantasztikus elkapással megfordította a mérkőzést. A Bengals is kétpontossal próbálkozott, de nekik sem sikerült, így maradt a 16-15-ös Cincinnati-vezetés.

A drámának ezzel még nem volt vége, előbb a Steelers-irányító Jones dobott azonnal interceptiont, ahogy visszatértek a pályára, majd Shazier csavarta ki Jeremy Hill kezéből a labdát, még egy lehetőséget adva a Pittsburghnek a fordításra. Az utolsó másfél percre visszatért Roethlisberger is, ám végül nem ő döntött, hanem két Bengals-védő hihetetlen butasága. Előbb a sisakra ütköző Burfict, majd az egyik bírót meglökő Adam Jones szedett össze összesen 30 yardnyi büntetést, ami után egy 35 yardos mezőnygóllal a Steelers visszavette a vezetést.

Az AFC elődöntőkben a Steelers a Denver Broncoshoz, a Chiefs pedig a New England Patriotshoz utazik majd január 16-án.

Eredmények

Kansas City Chiefs-Houston Texans 30-0

Pittsburgh Steelers-Cincinnati Bengals 18-16