-18 fok: ez még az NFL-nek is sok

2016.01.10. 09:10

A Minnesota Vikings az utolsó fordulóban szerezte meg a csoportgyőzelmet a Green Bay Packers elverésével, így hazai pályán kezdhetik a rájátszást, ám mivel a Seattle Seahawks lesz az ellenfelük, nem biztos, hogy ezzel annyira jól jártak. A szezon előtt lesajnált Washington Redskins a Green Bay Packers kiütésével folytathatja az idei menetelést. Jön az NFL-rájátszás Wild Card fordulójának NFC-fele is.

Seattle Seahawks (10-6) – Minnesota Vikings (11-5)

2016. január 10. 19.05

Ha rekordhideg nem is lesz a Seahawks és a Vikings vasárnapi meccsén, biztosan minden idők egyik leghidegebb NFL-mérkőzése várható:  -18 fokban kezdhetik el, de a vasárnap reggeli előrejelzések szerint akár ennél is hidegebb lehet, mindenesetre a szél miatt a játékosok biztosan mínusz húsz alattinak érzik majd. Ez leginkább a védelmek számára nagyon rossz hír, mert ilyen időben általában a futójátékot erőltetik a csapatok, de a Vikingsnek annyiban jobb, hogy nekik nem kell Marshawn Lynchcsel foglakozniuk.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

Lynch ugyanis hiába edzett már a héten, végül nem utazott el a csapattal Minnesotába, ez pedig érzékeny veszteség lesz. Ugyan addig is jól ment a Seattle-nek, amíg sérült volt, de a szinte megállíthatatlan futójátékossal csak jobban játszanának. Így viszont Christine Michaelre, Fred Jacksonra és Bryce Brownra hárul, hogy kemény futásokkal áttörjenek a hazaiakon.

A Seahawks-irányító Russell Wilson talán eddigi legjobb szezonját hozta, idényen belüli csúcsot döntött a Seahawksnál passzolt yardokban, Doug Baldwinnal pedig annyira összecsiszolódtak, hogy az elkapó egymaga 14 TD-t szerzett az alapszakaszban. Wilson pedig az NFL történetének első játékosa lett, aki 4000 passzolt yardot, 30 passzolt TD-t és 500 futott yardot csinált egy idényen belül.

A vasárnapi meccs viszont mégsem róluk, vagy akár a Minnesota irányítójáról, Teddy Bridgewaterről szólhat, hanem Petersonról, ha már Lynch nem lesz a pályán. Utóbbi a 2010-es szezon hatodik hetében játszott először a Seahawksban, azóta futott yardokban Peterson az első, Lynch a harmadik az egész ligában, touchdownokban Lynch vezet Peterson előtt az élen, az első kontakt után futott yardokban pedig Peterson az első, Lynch a második, ennyire fontos lesz a hiánya tehát.

Olyan rettenetes hidegben, mint ami Minnesotában lesz vasárnap, ezek a számok hatványozottan felértékelődnek, hiszen nagyon nehéz biztos szereléseket elvárni az átfagyott védőktől, akik várhatóan csak lepattannak majd a futójátékosokról.

Hogyan nyerhet a Seahawks?

Senkit ne tévesszen meg, hogy az utolsó héten kiütötték az Arizona Cardinalst, utóbbiban ugyanis a Carson Palmer helyére beálló Drew Stanton két interceptiont is dobott, ami nagyban befolyásolta a végeredményt. Ettől függetlenül tényleg erős a Seahawks. A védelmük idén is a legjobb volt a ligában, senki nem üt olyan keményen, mint ők, és csak a defense-ük képes eldönteni egy meccset. Hideg ide, hideg oda, az elitszintre javult Russell Wilson döntő fontosságú lehet életveszélyes futásaival. Nem kell semmit túlgondolniuk, ha a védelem nem fog ki rettenetesen rossz napot, nem lehet bajuk.

Hogyan nyerhet a Vikings?

Abban a korszakban, ahol egyre nagyobb hangsúly kerül az NFL-ben az irányítókra és a passzjátékra, a Vikings továbbra is egy futójátékosra, Adrian Petersonra építi a csapatát. AP-n meg sem látszik, hogy már 30 éves, az pedig nem az idei rájátszás problémája, hogy meddig bírja ezt tempót, mert januárban nem fog visszaesni, ha csak meg nem sérül. Amikor Peterson húsznál többször futott egy meccsen a szezonban, a Vikings 8-1-es mérleget szerzett, és amikor 100 yard fölé jutott, 7-0 volt a csapat eredménye.

Ha nyerni akarnak, az első és legfontosabb tervnek Peterson futtatása kell, hogy legyen, pláne a hidegben, de csak ez kevés lesz, mert kell a védelem is, de nagyon. Ez annyiban jó hír, hogy valójában a Vikings védelme nagyon hasonlít arra a St. Louis Ramsére, ami kétszer is verte az alapszakaszban a Seahawksot, sőt, több poszton még talán erősebbek, tehetségesebbek is a Vikings játékosai. A speciális csapatrész náluk is erős, az egyetlen kérdés, hogy a védőfaluk tud-e olyan nyomást helyezni Wilsonra, mint a Ramsé. Ha igen, lehet keresni valójuk, ha nem, a Seahawks nyerhet, még ha nem is 38-7-re, mint az alapszakaszban.

Green Bay Packers (10-6) – Washington Redskins (9-7)

2016. január 10. 22.40

A szezon előtt senki sem várta ezt a szereplést a Washington Redskinstől, hiszen azok után, hogy Robert Griffin III teljes csődöt mondott irányítóként, a cseréje, Kirk Cousins sem mutatott túl sok mindent, amire alapozni lehetett volna. Idén sem kezdte jól a szezont, de Jay Gruden kitartott mellette, és ha döcögve is, de összerakta azt a taktikát, ami a legjobban fekszik Cousinsnak.

Ennek egy remek hajrá lett a vége: az utolsó négy meccsen 32,75 pontot szerzett átlagban a Redskins, Cousins 4135 yarddal franchise-rekordot passzolt, és amikor a szezon közepén az elkapó DeSean Jackson is visszatért sérüléséből, végleg beindultak.

A remek támadósor mellett a védelem viszont nagyon elmarad, a meccsenként engedett 23,7 pontos átlaggal a legrosszabbak a rájátszás-mezőnyben, míg a 380,6 yardos átlag az egész NFL-ben a 28. helyre tette őket.

A sérülésektől tizedelt Green Bay Packers ebben bízhat, hogy ki tudja használni a gyenge washingtoni védelmet. Az irányító Aaron Rodgers még mindig a liga egyik legjobbja, még ha ez november-decemberben nem is látszott rajta, de az, hogy kiemelkedő tehetségű elkapók nélkül vitte a rájátszásba a Packerst, mellette szól. A Dom Capers kezei alatt dolgozó védelem viszont kiválóan teljesített az év alatt, és megmentette az időnként tényleg nagyon akadozó támadósort.

Hogyan nyerhet a Redskins?

Cousins félelmetes formában érkezik a rájátszásba, az utolsó három meccsén 12 TD-t passzolt és nem volt eladott labdája, bár csak a Buffalo védelme említhető a Packersével egy lapon. Ha Cousins nem torpan meg, nagyon nehéz lesz őket megállítani, de az biztos, hogy 300 passzolt yard és legalább 25-30 pont kellhet a továbbjutásukhoz.

Hogyan nyerhet a Packers?

A Redskins 4,8 yardot enged futásonként, ha erre épít a Packers, akkor nagyban megkönnyíti Aaron Rodgers munkáját is. A szezonban ugyan sem Eddie Lacy, sem James Starks nem volt kiemelkedő a Packers futójáétkosai közül, de a Washington védelme ellen belendülhetnek. Közepesen jó futójáték és a stabil védelem mellett Aaron Rodgerstől egy átlagos nap is elég lehet a továbbjutáshoz.

És azt se feledjük, hogy legutóbb, amikor a Packers éppen csak, hogy befért a rájátszásba, és mindenki Rodgersben kételkedett, a Packers Super Bowlt nyert.