Nagyok, erősek és az NFL se tud nekik ellenállni

2016.01.11. 12:30

Az egyetemi amerikaifoci sikerének egyik legnagyobb titka a toborzás, amit az idén döntős Alabama Crimson Tide mesteri módon művel Nick Saban edző vezetésével, már évek óta ők gyűjtik össze a legjobb osztályokat középiskolás játékosokból.   

És ezeket az ötcsillagos tehetségnek értékelt játékosokat akár már első évükben is be lehet passzintani a kezdőbe, már csak azért is, mert az Alabama nagyobb, fizikálisabb középiskolásokat választ ki, kilókkal és centikkel verik a többi egyetem kiválasztottjait. 

De mi lett az Alabama utóbbi években toborzott ötcsillagos játékosaiból?

Az SDS szépen összeszedte 2011-től őket, összesen huszonnégy ilyen játékosa volt az Alabamának. A játékosok neve mögött zárójelben azt az államot tüntettük fel, ahonnan a tehetség érkezett. 

2011 

2011-ben három ötcsillagos játékost szerzett a Crimson Tide: Cyrus Kouandjio (Maryland), Ha’Sean Clinton-Dix (Florida) és Trey DePriest (Ohio).  Cyrus Kouandjio baloldali tackle-ként végigjátszotta három idényét a csapatnál, majd a Bills a második körben vitte el a 2014-es drafton. Idén 12 meccsen lépett pályára. 

A safety Ha'Sean Clinton Dixnek 38 meccse volt a Crimson Tide-ban, mielőtt a Green Bay Packers elvitte az első körben a 2014-es drafton, első idényében tíz, idén tizenhat meccsen volt kezdő a Packersben.

A linebacker Trey DePriest is alapember volt az alabamaiaknál, ő viszont nem kelt el a tavalyi drafton, draftolatlan játékosként került a Ravenshez, ahol nem tudott megragadni, azóta nincs csapata.

2012

2012-ben három újabb ötcsillagos tehetség jött, akik közül kettő az NFL-ből is ismerős lehetnek már: T.J. Yeldon (Alabama), Landon Collins (Louisiana) és Eddie Williams (Alabama). 

Landon Collinst a családja legszívesebben az LSU-ba nyomta volna be, de ő ragaszkodott a Bamához, ahol több mint húsz meccsen kezdett. A safety a tavalyi drafton sem maradt sokáig csapat nélkül, már a második körben vitte a New York Giants. Első NFL-es évében végig kezdő volt, megint egy profiligára kész játékost adott az Alabama. 

T.J. Yeldon már az első évén 1108 yardot futott az Alabamában az egyetemi bajnokságban, ez újoncrekord volt a csapatnál. Három év alatt 3322 yardot és 37 touchdownt jegyzett, meghatározó ember volt a Crimson Tide-ban, tavaly a Jaguars a második körben elvitte a drafton. Yeldon tizenkét NFL-es meccsen 740 yardig és két touchdownig jutott első évében a profik között, mielőtt megsérült. 

Eddie Williams már más pályát futott be. A safetyt 2013-ban tiltott fegyverbirtoklás és bántalmazás miatt vették őrizetbe, próbaidőt kapott, a börtönt megúszta. 

2013

A 2013-ban csatlakozott ötcsillagos játékosok közül többel is találkozunk majd az idei NFL-draft első körében: A'Shawn Robinson (Texas), Derrick Henry (Florida), Jonathan Allen (Virginia), O.J. Howard (Alabama), Robert Foster (Pennsylvania), Reuben Foster (Alabama).  

A defensive tackle A'Shawn Robinson az első tízben lesz a drafton adottsága, mérete és ereje miatt. Az idei szezont végigjátszotta az Alabamában, és meghatározó embere volt annak a védelemnek, amely az országban a legtöbb sacket jegyezte, és a legkevesebb futott yardot engedte, ők voltak az apokalipszis az ellenfél támadójátékosainak. 

A futójátékos Derrick Henry időnként egymaga volt csapata támadójátéka a szezonban, úgyhogy decemberben megkapta a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát. Az alapszakaszban jegyzett 1984 yardja önmagáért beszél, kivételes fizikuma van, magassága ellenére a sebessége is jó. Még az első körbe is beférhet a drafton, de a másodikba fixen. 

A passzsiettetés mestere, Jonathan Allen tíz sacket jegyzett az Alabamában az idén, ezzel ő volt a legjobb a csapatban. Neki is simán kinéz az első kör a drafton. 

A tight end O.J. Howard 41 meccsen lépett pályára, amióta a Crimson Tide játékosa, idén 394 elkapott yarddal zárta az alapszakaszt, különösen a Michigan State elleni szilveszteri elődöntőben voltak fontos elkapásai. 

Az elkapó Robert Fosternek két év alatt 160 yardja és 2 touchdownja volt, ami nem túl sok, de Amari Cooper távozása után pont az idén kaphatott volna nagyobb szerepet, de még az idény elején kidőlt sérülés miatt. A linebacker Reuben Foster 2015-ben már hétszer volt kezdő, és övé volt a második legtöbb szerelés a csapatban, a speciális egységben is játszott korábban, Leonard Fournette saját bevallása szerint tőle kapta a legnagyobb ütést eddig. 

2014

Jöjjön 2014, amikor már hat ötcsillagos tehetséget akasztott a csapat: Cameron Robinson (Louisiana), De’Shawn Hand (Pennsylvania), Tony Brown (Texas), Marlon Humphrey (Alabama), Rashaan Evans (Alabama) és Bo Scarbrough (Alabama).

Kezdjük az OT Cameron Robinsonnal, aki a 2014-es osztály legnagyobb fogása volt, már első évében végigjátszotta a szezont, és végezte tisztesen a dolgát. Ez azóta se nagyon változott. 

Tony Brown volt az a cornerback, akit a Michigan State elleni elődöntőről hazaküldtek valamilyen fegyelmezetlenség miatt, amúgy főleg a speciális egységben használták. 

A defensive lineman De’Shawn Handet leginkább passzsiettetésben használták eddig, alabamás karrierjét eddig 4,5 sack jellemzi, a következő idénytől használhatják többet. 

A cornerback Marlon Humphrey első évében két interceptionnel és negyven szereléssel mutatkozott be, be is választották a SEC-újoncok csapatába. 

Rashaan Evans linebacker eddig főleg csere volt, vagy a speciális egységben használták. A futójátékos Bo Scarbrough 2015 januárjában csatlakozott a csapathoz, öt meccsen 87 yard és két touchdown erejéig kapott mellékszerepet. Nick Saban igazi multitalentumnak nevezte a robosztus felépítésű futót. 184 centi, 105 kiló, a 40 yardot 4,5 másodperc alatt futotta, ha térdsérülése után rendbe jön, ő is meghatározó ember lesz. 

2015

Elérkeztünk 2015-höz: Calvin Ridley (Florida) , Minkah Fitzpatrick (New Jersey), Daron Payne (Alabama), Damien Harris (Kentucky), Blake Barnett (Kalifornia) és Kendall Sheffield (Texas). Az irányító Barnett-tel és a corner Sheffielddel nem is kell foglalkoznunk, mert ők redshirtöltek, azaz halasztanak egy évet. Annál inkább beszélnünk kell Minkah Fitzpatrickról. A New Jerseyből toborzott ötcsillagos cornert a Pro Football Focus beválasztotta az ország tíz legjobb újonca közé. Tizenkét meccsen kezdett, legnagyobbja nyilván a Texas A&M ellen volt, amikor két picksixet is csinált. 

Calvin Ridleytől várják azt, hogy ő legyen az új Amari Cooper, amit az első évében már túl is teljesített, mert 1034 yardjával lekörözte Cooper első évét. Csak annyi a csalás, hogy ő már 21 éves, tehát fizikálisan van némi előnye, de ettől még ez az első éve az egyetemi fociban, úgyhogy elég komoly dolog az ezeryardos idény. 

Damien Harris egy újabb ötcsillagos futó, aki leginkább Kenyan Drake sérülése alatt kapott lehetőséget, összesen 155 yarddal és egy touchdownnal járt, illetve kezdőrúgásokból 144 yardot hordott vissza első évében. A defensive tackle Daron Payne rögtön tizenkét meccsen játszott, de már a nyáron felhívta magára azzal a figyelmet, hogy 226 kilóval nyomott fekve. 

Ez 2011 óta huszonnégy ötcsillagos tehetség, tavaly zsinórban ötödjére lett az övék a legerősebb osztály középiskolás toborzásokból, ez a leghosszabb széria az egyetemi futballban.