2002 óta vitatják, csalással indult-e a Patriots nagy korszaka

2016.01.14. 18:53

A Super Bowlok történetének második legnagyobb meglepetését okozta a New England Patriots 2002-ben, amikor megverte a 14 ponttal jobbnak tartott St. Louis Ramst egy utolsó másodperces mezőnygóllal. Az akkori Rams-offense-t minden idők legjobb támadócsapatának tartották, nem is csoda, hogy a vesztes csapat tagjai azóta azt találgatják, vajon csalt-e ellenük a Patriots a döntőben. Folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat.

Amögött, hogy a Rams-játékosok csalást sejtettek, a 2007-ben kirobbant videózási botrány állt, melyben kiderült, hogy a New England Patriots a 2007-es szezonban szabálytalanul filmre vette az ellenfeleinek kézjeleit, amiért a liga történetének addigi legsúlyosabb büntetését kapták.

A botrány során téves információk alapján az is felröppent, hogy a New England a 2002-es Super Bowl előtt a Rams edzését is levideózta, erről viszont később kiderült, hogy alaptalan vád volt, bár egy alkalmazottjuk engedéllyel jelen volt az ellenfél egyik edzésén, és minimális információt meg is osztott a csapat edzőivel, de még a Rams vezetőedzője, Mike Martz sem vitatta, hogy ez aligha segíthette győzelemhez a Patriotsot. Mégis, a Rams akkori irányítója, Kurt Warner még 2015 elején is azt boncolgatta egy tévéműsorban, hogy csalással kaphattak ki.

Super Bowl XXXVI

2002. február 3.

St. Louis Rams-New England Patriots 17-20

MVP: Tom Brady, irányító, Patriots

Helyszín: Louisiana Superdome, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 72 922

Tévés nézőszám: 86,8 millió (Fox)

30 másodperc reklám ára: 1,9 millió dollár

A csalódottságra persze minden okuk megvolt. Az 1999-2001 közötti Rams-támadósor sorban három évig a legtöbb yardot szerző csapat volt, a sor első évében Super Bowlt nyertek, és a 2001-es idény végén joggal bíztak az újabb győzelemben. A fogadóirodák szerint ugyanis 14 ponttal voltak jobbak a Patriotsnál, amit az akkor még kevéssé ismert, a ligában csak második évét töltő, azóta már négyszeres Super Bowl-győztes Tom Brady irányított.

Végül nem a le sem videózott edzés, hanem a Patriots vezetőedzőjének, Bill Belichiknek a húzása döntött: nem az irányító Kurt Warner, hanem a futójátékos Marshall Faulk ellen dolgozta ki a védelem stratégiáját, aminek a lényege az volt, hogy a passzjátékban is Faulkot támadták, akit feltartva Warnert is kizökkentették a ritmusból. A húzás nagyon bejött: a Patriots csak 267 yardot szerzett a Rams 427 yardjával szemben, a harmadik negyed végén 17-3-ra is vezettek, de a döntést mégis az utolsó másodperc hozta. Ennek a döntésnek egyébként külön fejezetet szentelt az NFL egyik legelismertebb elemzője, Ron Jaworski abban a könyvében, amiben a ligát alapvetően megváltoztató játékokról ír.

A nagyot hajrázó Rams kiegyenlített 17-17-re, de a Patriotsban még volt egy támadás, aminek a végén Adam Vinatieri 48 yardos mezőnygóljával megnyerték a mérkőzés az utolsó másodpercben.

Úgy tartja a legenda, hogy a Patriots-vezetőedző küldte úgy pályára az utolsó támadás előtt Bradyt, hogy csak dobáljon nyugodt szívvel, úgyis megnyeri a meccset. De valójában ő és a támadókoordinátor Charlie Weis is óvatosságra intette játékosát. Ehelyett az egy évvel korábban már Brady előtt játszó irányító, Drew Bledsoe volt, aki feltüzelte az irányítót. 

„Szard le! Menj a pályára és nyerd meg nekünk a meccset, semmi mással ne foglalkozz!”

A mérkőzés előtt a Rams elkapója, Ricky Proehl az egyik kamerába hajolva azt mondta, hogy „Ma egy dinasztia születik.” „Ironikus, mert tényleg született aznap egy dinasztia. Ebben igaza volt, csak épp a csapatot tévesztette el” – emlékezett vissza Tedy Bruschi, a 2002-től kezdve négy év alatt három döntőt nyerő Patriots linebackere.

Ez volt az első Super Bowl, ami az utolsó másodpercben indított játékkal dőlt el, ahogy abban is első volt, hogy a Patriots játékosait nem mutatták be név szerint. 2002-ig a döntőbe jutott csapatok dönthettek, hogy az offense vagy a defense kezdőit szólítsák név szerint a pályára, a meccs előtt viszont állítólag Lawyer Milloy vetette fel a Patriotsnál, hogy ők inkább csapatként, egyszerre vonulnának be. Az NFL hiába próbálta lebeszélni őket erről, nem sikerült, a közönség viszont elképesztő ovációval fogadta a 2001. szeptember 11-i támadások után az összetartás gesztusaként is értelmezett lépést. Ez hagyománnyá is vált, azóta nem volt Super Bowl-résztvevő, amely kérte volna, hogy egyenként szólítsák pályára a játékosaikat.

A New York-i terrortámadás miatt ez volt az első Super Bowl, amit a Nemzetbiztonsági Hivatal különleges biztonsági intézkedéseket igénylő nemzetbiztonsági eseménynek nyilvánított, ezért a New Orleans-i Superdome környéke hemzsegett a rendőröktől és katonáktól.