És az hogy tetszene, hogy San Antonio Raiders?

2016.01.18. 15:56

Az NFL-tulajdonosok szavazása után eldőlt, hogy a St. Louis Rams a 2016-os szezont már Los Angeles Rams néven kezdi meg, ahogy az is, hogy jó eséllyel a San Diego Chargersből is Los Angeles Chargers lesz. Az Oakland Raiders kizárásával a költözködésből viszont inkább csak gyarapodtak a kérdések esetükben, leginkább azért, mert 7,5 hónappal a szezon kezdete előtt lényegében hajléktalannak számítanak.

A Raiders stadionhasználati szerződése ugyanis lejárt a 2015-ös szezon végén az oaklandi O.co Coliuseummal, ezért is mondta a múlt heti tulajdonosgyűlés után a Raiders-tulajdonos Mark Davis, hogy „Amerika, de az egész világ lehetséges otthon a Raiders számára.”

A lehetőségek között felmerült, hogy a Raiders mehetne az üresen maradt San Diegóba, vagy St. Louisba, de Davist egyik ötlet sem érdekli, és St. Louis sem kér most egy darabig az NFL-ből. A maradásra is ott a (halvány?) opció, az NFL 100 millió dollárral támogatná egy új oaklandi stadion megépítését, a város is nagyon küzdött a Raiders megtartásáért, a csapat viszont mégis menne.

A nagy bizonytalanság közben pedig fel is bukkant egy lehetséges végcél: San Antonio. Már persze elvi szinten lehetséges, mert ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor általában az is.

Hogy miért is vonzó a texasi San Antonio, azt könnyű belátni, főleg úgy, ha nem csak magára San Antonióra gondolunk, hanem a szomszédos Austinra is, ez a két település ugyanis az Egyesült Államok hetedik és tizenegyedik legnépesebb városa. A Raiders-tulaj pedig pont a kettő között félúton vett egy jó nagy üres telket, amin nyilván elférne egy stadion.

A San Antonióba költözést pedig nem akárki támogatná, hanem B. J. "Red" McCombs – a dollármilliomos vállalkozó korábban a San Antonio Spurs, a Denver Nuggets és a Minnesota Vikings tulajdonosa is volt. McCombs állítása szerint, ha a Raiders San Antonióba költözne, már most tud 12 olyan támogatót, aki hajlandó lenni az új stadion költségét összedobni. Amíg az elkészülne, a Raiders az épp üresen álló 65 ezer férőhelyes Alamodome-ot használhatná.

Ez viszont biztosan szúrná a két mostani texasi tulajdonos, a cowboysos Jerry Jomes és a texansos Bob McNair szemét, ők ugyanis nem szívesen látnának egy harmadik NFL-csapatot az államban, még akkor sem, ha Texas az USA második legnépesebb állama.

33jtmi1
Fotó: Reddit

Már pedig a Raidersnek egy esetleges költözéshez ugyanis kétharmados támogatottság kellene, mint a Los Angeles-i szavazásnál, az újabb döntéshez viszont újabb költözési kérvényt kellene beadniuk, amire február 15-e a határidő. Ha addig nem lépnek, egy ideig lemondhatnak a költözésről, és Oaklandben kell megoldást találniuk.

A dolog pedig nehezíti, hogy a Chargersnek március végéig van ideje arról határozni, hogy már idén szeptemberben Los Angelesbe megy-e, vagy majd csak jövőre, vagy esetleg átadja 2017 januárjában a költözés lehetőségét a Raidersnek.

De persze az is lehet, hogy Mark Davis tökéletesen tisztában van a San Antonió-i esélyekkel, és csak tárgyalási alapnak használja a texasi várost, hogy a lehető legjobb üzletet kösse Oaklanddel az új városról, beindítva egy folyamatot, amiben San Antonio veheti át Los Angeles korábbi helyét az új stadion miatt költözéssel blöffölő csapatok eszköztárában.