A legpofátlanabb játékot a döntőben lőtték el

2016.01.22. 15:16

A Pittsburgh Steelers fél emberöltő után visszatért a Super Bowlba, hogy ott a legváratlanabbat húzzák. Folytatjuk az ötvenedik Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

A Super Bowlokon elég ritkának számít egy bevállalósabb trükkös játék, a Super Bowl XL-ben viszont jött a Pittsburgh Steelers, és kajánul meghúzta az egyik legváratlanabb playt.

Super Bowl XL

2006. február 5.

Pittsburgh Steelers-Seattle Seahawks 21-10

MVP: Hines Ward, wide receiver, Steelers

Helyszín: Ford Field, Detroit, Michigan

Nézőszám: 68 206

Tévés nézőszám: 90,7 millió (ABC)

30 másodperc reklám ára: 2,5 millió dollár

A Steelers 14-10-re vezetett az ellenfél Seattle Seahawks ellen. A Seattle a harmadik negyed végén zárkózott fel, amikor a fiatal irányító, Ben Roethlisberger eladott és jó hosszan visszahordott labdáját három playjel később touchdownra váltotta. Roethlisberger, miután átvette a centertől a labdát, azt Willie Parker running backnek adta tovább egy hátrapasszal, aki viszont Antwaan Randle El wide receiver kezébe nyomta.

Steelers touchdown

Ez annyira megzavarta a Seahawks védelmét, hogy a jobbra kikanyarodó Randle El, aki egyébként az idén a draftra érkező Ohio State Buckeyes  Braxton Milleréhez hasonlóan irányítóból képezte át magát wide receiverré, a legnagyobb nyugalommal tudott passzolni a védőktől addigra már elszakadó Hines Ward wide receivernek. A labda 43 yardot szállt a már majdnem a Seahawks-end zone elé érő Ward kezébe, aki könnyűszerrel befutott vele a célterületre.

A Seattle innen már nem tudott felállni, így a Steelers az ötödik Super Bowl-győzelmével felzárkózott a San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys mellé. Antwaan Randle El pedig mindmáig az egyetlen wide receiver, aki passzolt touchdownt szerzett a Super Bowlok történelmében.

A Super Bowl XLV nemcsak Randle El passza miatt lett hírhedt, hanem a játékvezetést is sok kritika illette. A Seattle-től elvettek egy touchdownt Darrell Jackson holdingja miatt: erről az ítéletről az NFL igazgatósága később azt nyilatkozta, hogy helyes volt.

A Seattle egy másik hosszú passzát is visszafújták, és hogy az ellenfélnek se legyen annyira jó, tőlük egy fumble-t vettek el. Mike Homgren, a Seahawks vezetőedzője ennek ellenére később csak annyit jegyzett meg keserűen, hogy

tudtuk, hogy kemény menet lesz a Steelers ellen játszani, de azt nem, hogy a csíkosmezes csávókat is le kell győznünk.