Az NFL Sötét Lovagja

2016.01.22. 09:25

Ha létezik igazi Batman az NFL-ben, akkor az valószínűleg a Carolina Panthers védője, Josh Norman. A 28 éves cornerback szinte teljesen ismeretlen volt a szezon előtt, majd szeptembertől egycsapásra igazi szuperhős lett belőle a pályán. Ez volt az ő Bruce Wayne, Batman átalakulása, de ha úgy hozza kedve, Akhilleusz, Maximus vagy épp Optimus Prime bőrébe bújik, hogy a legjobb legyen a pályán.

A fentiek közül vitathatatlanul  Batman a kedvenc karaktere Josh Normannek, méghozzá nem is akármelyik Batman, hanem a Sötét Lovagban látható sötét, kemény igazságosztó. A figura ott van mindig Norman öltözőszekrényében, a koromfekete, J NO 24-es rendszámú Dodge Charger Hellcatjét is Batmobile-nak hívja, a twitterét végigfutva pedig több batmenes utalásba futhatunk, mint Gotham külsőn.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

De nem Batman az egyetlen hollywoodi figura, akiből inspirációt nyer Norman: általában a az adott mérkőzés előtti héten, napokban megnézett filmek alapján készül arra, hogy a hétvégén éppen kit formáljon meg, de olyan is van, hogy specifikusan az ellenfélre szabja a következő alakítását. A készülés viszont nem csak mozizásból áll, a filmzenéket is unásig hallgatja, sőt, egyes sorokat és mozdulatokat is betanul a filmekből.

Amikor például 2014-ben a Detroit Lions elleni meccsen a Megatron becenévre hallgató Calvin Johnsont kellett fognia, kézen fekvő volt, hogy a Tranformersből válasszon riválist, méghozzá Optimus Prime-ot.

Az idei szezonban a Tampa Bay ellen azért esett a választása a Gladiátor főhősére, Maximusra, mert az azon a héten vele szemben felálló elkapó, Vincent Jackson nagy tiszteletnek örvend az ellenfelek között, amiért soha egyetlen rossz szava sincs a védők felé a meccsek alatt. De középiskolásként egyszer kékre festette a fél arcát, hogy még jobban hasonlítson a Rettenthetetlen William Wallace-ára.

És hogy mit kezd a betanult sorokkal vagy mozdulatokkal? Szeptember 27-én a New Orleans Saints ellen éppen a Brad Pitt által megformált Akhilleusz volt a Trójából, és amikor egy fantasztikus mozdulattal labdát szerzett, a filmből idézve azt kiabálta, hogy „Oroszlán az emberrel nem egyezkedik!” A Tampa Bay elleni meccsen ebből gondja is lett: a Gladiátorból Russell Crowe-t utánozva lovaglást imitált az interceptionből szerzett touchdownja után, amiért 15 yarddal büntették túlzott ünneplés miatt.

A Dél-Karolina egyik kisvárosában született Normant egyébként egyedül nevelte az édesanyja négy fiútestvérével együtt, de az anyagi nehézségek sem hátráltatták őket abban, hogy mindannyian profi sportkarrierbe próbáljanak vágni. Josht hívta ugyan az egyik legnevesebb egyetem, a Georgia, de a tanulmányi átlaga nem volt megfelelő, és mire újra letette a kívánt vizsgákat, a Georgia ajánlata már nem állt, ezért az első osztályú elitcsapat helyett a másodosztályú Coastal Carolinán kötött ki, ahonnan a 2012-es draft ötödik körében választotta ki a Carolina Panthers.

2012-ben sokat is játszott, 2013-ban viszont visszaesett az értéke a csapatnál, alig játszott, hogy aztán 2014-től egyre nagyobb szerep háruljon rá. Ennek ellenére a csapat nyári edzőtáborában a szurkolók között sem számított túl népszerűnek – akkoriban 10 ezer követője volt twitteren, és mind neki is ugrott, amikor az edzőtáborban egy labdaszerzés után összekapott a csapat sztárjával, az irányító Cam Newtonnal. A szezon kezdetére viszont már 25 ezren, mostanra pedig 94 ezren követik twitteren, emellett pedig a liga egyik legjobb cornerbackjének tartják számon – a szezonban négy interceptionjéből kettőt visszavitt TD-ra, emellett 18 passzt is kivédekezett és 48 szerelése is volt az alapszakaszban.

A 2012-ben aláírt 2,21 millió dolláros szerződés utolsó évében járó – a nyáron tehát komoly ajánlatra számító – Norman viszont még mindig a mélyről felkapaszkodott, pár éve még nem sokra tartott játékos dühével játszik. Éppen ezért a legfontosabb meccseken mindig a kedvencéhez, Batmanhez nyúl vissza.

Így volt ez Hálaadáskor, amikor a liga egyik legjobb elkapóját, a nyáron a Dallas Cowboysnál 70 milliós szerződést kötő Dez Bryantet kellett fognia, vagy amikor egy komor, esős novemberi estén hosszabbítás után tudták csak verni az Indianapolis Coltsot. A december 20-i, New York Giants elleni meccs előtt viszont nem is lehetett más választása: a Gaints-elkapó Odell Bekcham Jr.-tól direkt hadüzenetként vette, hogy a játékos egy héttel korábban Batman ősellenségét,  Jokert mintázó kesztyűben és cipőben lépett pályára.

Az összecsapás legendásra is sikerült, Norman és Beckham Jr. kisebb fajta ámokfutást rendezett egymás ellen a pályán, előbbi pénzbüntetéssel, utóbbi egy meccses eltiltással fizetett érte.

És hogy milyen szerepbe bújva próbálja majd megállítani az NFC főcsoportdöntőjében az Arizona Cardinals legfontosabb fegyverét, Larry Fitzgeraldot? Azt valószínűleg egyelőre még csak ő tudja.