Abszurd elkapás vette el a tökéletes szezont a Patriotstól

2016.01.26. 19:02

A Super Bowlok tele vannak legendás, vagy épp történelmi jelentőségű játékokkal, megmozdulásokkal, de kevés annyira ikonikus van, mint az a David Tyree-elkapás, amit a Super Bowl XLII-n hozott össze a New York Giants. A Boston környéki régió lassan 10 éves rémálmával folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat.

Tyree elkapása „Helmet Catch”, vagyis a sisakos elkapás néven került be a történelembe, a megmozdulásnak saját Wikipédia-oldala is van, az NFL Films legendás alapítója, Steve Sabol a Super Bowlok történetének legjobb játékának nevezte a megmozdulást, ami az NFL Filmsnél a 2000-es évtized legjobb játéka is lett.

Super Bowl XLII

2008. február 3.

New York Giants-New England Patriots 17-14

MVP: Eli Manning, irányító, Giants

Helyszín: University of Phoenix Stadium, Glendale, Arizona

Nézőszám: 71 101

Tévés nézőszám: 97,5 millió (Fox)

30 másodperc reklám ára: 2,7 millió dollár

Az viszont, ahogy a Giantsben is csak sokadik cserének számító Tyree a fejéhez szorítva lehúzta a labdát, miközben az NFL egyik legkeményebben ütköző védője, Rodney Harrison vadászott rá, csak a történet fele. Legalább ilyen hihetetlen ugyanis az is, ahogy a Giants-irányító Eli Manning kiszabadult három Patriots-védő szorításából. Egy pillanatig ketten is csimpaszkodtak a mezébe, de Manning valahogy mégis meg tudott szökni, ezzel pedig pont annyi időt nyert, amennyi egy passzhoz kellett neki.

Harrison le tudta rántani az egyik kezem a labdáról, de végig csak azt mondogattam magamban, hogy nem fogom elejteni, nem fogom elejteni. Valahogy nem is éreztem, hogy a sisakom van csak a labda másik oldalán. A sors akarta így

emlékezett vissza Tyree évekkel később a történelmi pillanatra.

Az állás ekkor 14-10 volt a Patriots javára 1:15-tel a lefújás előtt. Tyree elkapása nem hozott ugyan touchdownt, de a hihetetlen játék láthatóan feltüzelte a Giantset, a Patriots pedig teljesen megzavarodott tőle – négy játékkal és két sikeres átadással később Paxico Burress egy 13 yardos elkapással TD-t szerzett, és megfordította a mérkőzést a Giantsnek.

A Patriots a vereséggel elbukta azt, hogy az NFL történetében első csapatként 19-0-val zárjon egy szezont. Ami pedig a játék hősét, David Tyree-t illeti: sosem tartozott igazán klasszis elkapónak az alatt a hat év alatt, amit az NFL-ben töltött, a legjobb szezonjában 19 elkapása és két touchdownja volt, a 2007-es idényben viszont csak négy elkapást hozott össze az alapszakaszban. A Super Bowlban viszont elkapta a fonalat, három elkapása volt, ebből egy touchdownt ért, egy pedig a sisakos megmozdulás volt, amivel örökre beírta magát a történelembe. És nem mellesleg ez volt az utolsó elkapás Tyree NFL-pályafutása során.