5 okunk van rá, hogy miért lesz legendás a Super Bowl 50

2016.01.26. 16:03

Peyton Manning és Cam Newton soha nem látott irányítópárost jelent majd a Super Bowlok történetében, de hiba lenne csak rájuk figyelni a következő közel két hétben.

1. #1

Nehezen jöhetett volna össze jobb páros a Super Bowlra, és ezt nemcsak az mondatja velünk, hogy az AFC-ből és az NFC-ből is (sorban már harmadszor) a két első helyen kiemelt csapat jutott a döntőbe. Amellett ugyanis, hogy az alapszakaszban nem volt jobb náluk a két főcsoportban, az erősségeik is teljesen egymásra játszanak.

A Denver Broncosé volt ugyanis az alapszakasz legjobb védelme (meccsenként engedett yardokban), míg a Carolina Panthers a legjobb támadósorral büszkélkedhet (a mérkőzésenként szerzett pontokat nézve).

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az NFL történetében először két olyan irányító vezeti a két csapatot majd a Super Bowlban, akiket saját évfolyamukban a draft legelső helyén választottak ki – Peyton Manning 1998-ban került a Tennessee egyetemről az Indianapolis Coltshoz, míg Cam Newton 2011-ben lett a Carolina Panthers játékosa, otthagyva az Auburnt.

2. Új korszak jöhet az NFL-ben a Super Bowl 50 után

Bármelyik irányító is nyer Santa Clarában, az biztos, hogy – papíron – olyan játékos örülhet majd a győzelemnek, akit leírtak, és nem is szabadna a döntő közelében lennie. A márciusban már 40 éves Peyton Manning a szezon közepén sérülés és gyenge teljesítmény miatt elvesztette a helyét a Broncosban, és csak a rájátszásra küzdötte vissza magát a kezdőcsapatba, mégis, a Super Bowlok történetének legidősebb kezdőirányítója lesz azok után, hogy valahogy beküzdötte magát csapatával a döntőbe. Ha ő nyer, örökre nyitott marad a Manning vagy Tom Brady a jobb kérdés, és biztosan más szemmel nézünk majd az öregedő irányítókra, ha közel két évvel megdönti a korrekordot a Super Bowl-győztes QB-k között.

A másik oldalon Cam Newton sem kapott kevesebb kritikát. A 2011-es draft után a Sports Illustrated két másik irányítóval vette egy kalap alá a borítóján – az NFL-ből azóta már kihullott Jake Lockerrel, illetve a szezonban csak Colin Kaepernick formahanyatlása miatt lehetőséghez jutó Blaine Gabberttel. A draftguru Matt Miller még a draft előtt pár hónappal kijelentette Newtonról, hogy már nagyszerű sportoló, de soha nem lesz belőle NFL-irányító, míg a a szintén az egyetemista tehetségek elemzésében ásznak tartott Nolan Nawrocki egyenesen azt írta róla, hogy annyira egoista, hogy soha nem lesz belőle vezéralak, rossz példát mutat, megbízhatatlan, és csak egy jó évnyi teljesítményt képes összehozni.

Newton alaposan rácáfolt mindenkire, főleg azzal, hogy a szezont majdnem hibátlan mérleggel lehozó Panthers legnagyobb sztárja volt, és végig azt az érzést keltette, hogy arra született, hogy egy ennyire jól játszó csapat vezére legyen.

3. Hiperagresszív védelmek várnak ránk

Mindkét csapat defense-e megmutatta a főcsoportdöntőben, mire is képesek, ha 100 százalékon pörögnek. A Broncos védői Von Miller (akit közvetlenül Newton után draftoltak 2011-ben) és DeMarcus Ware vezetésével annyi ütést mértek Tom Bradyre, amennyit 2006 óta nem kapott irányító az NFL-ben, emellett pedig szereztek két nagyon fontos interceptiont is. A legszebb mégis az volt, hogy a hatalmas nyomást pluszban blitzelő védő nélkül, csak a védőfal négy tagjával tudták megoldani, vagyis bőven van még bennük tartalék.

És akkor ott van a Panthers-védelem, ami összesen 15 ponton fogta a Cardinalst, két negyedben pontot sem engedett, csinált hét labdaszerzést és három sacket, no meg egy touchdownt. Az alapszakaszban is ők voltak a legjobbak labdaszerzésben, és bármennyire úgy tűnhet, hogy ezek főleg az ellenfél hibáin múlnak, és a védelem csak lecsap ezekre, a Panthers-defense nagyon ügyesen hajtja addig az ellenfelét, amíg az nem ront, onnantól pedig nincs kegyelem.

4. Az egyik edző a mennybe megy

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

Super Bowlt nyerni edzőként önmagában sem kis dolog (eddig egy 30 embernek sikerült), a két mostani vezetőedző viszont elég kalandos úton jutott el a csúcs közelébe. A Broncos-edző Gary Kubiak nem kezdett rosszul Houstonban, de 2013-ban 2-11-es szezonkezdet után kirúgták, és amikor Denverbe került, sokan csak úgy tekintettek rá, mint aki a csapatot vezető régi barát John Elway jószándékából kapott lehetőséget idén. Ehhez képest remekül kezelte Manning sérülését majd Brock Osweiler formaingadozását, és bevitte a csapatot a Super Bowlba.

A másik oldalon az a Ron Rivera nyerhet, aki kilencedik próbálkozásra kapott csak vezetőedzői megbízást az NFL-ben, amikor 2011-ben végre a Panthershöz került. Az ottani karrierje nem indult jól, az első két szezon után csak 13-19-es mérleggel állt, de azóta sorban háromszor rájátszásba vitte a csapatot, meghálálva a bizalmat, hogy nem küldték el.

Rivera ráadásul 1985 óta az első edző lehet, aki 18-1-es mérleggel vezeti bajnoki címre a csapatát: 30 éve az a Chicago Bears lett így bajnok, aminek a védelmében Rivera még aktív játékosként szerepelt.

5. Valami szokatlan biztos lesz

A két csapat mondhatni alig ismeri egymást, legutóbb 2012. november 11-én találkoztak, de a történelmük során is csak négy meccsük volt, Három éve a Broncos Peyton Manning vezetésével 36-14-re nyert, de sokra abból a meccsből nem lehet következtetni, így bőven vár videózás a következő két hétben a csapatok edzői stábjára.

Mivel bőven van mivel ismerkedniük egymásról, óhatatlan, hogy valami elkerüli az edzők figyelmét, ha pedig valaki eddig nem látott újítással készül, az duplán nagyot szólhat. Megjósolni viszont lehetetlen, hogy a két hét melyik edzői stábnak lesz elég, hogy jobban kiismerje a másikat.

A Super Bowl 50-et magyar idő szerint február 8-án, 00.30-kor rendezik majd.