San Franciscónak tele a töke a Super Bowllal

2016.02.01. 16:26

Néhány nappal az idei Super Bowl előtt nem úgy tűnik, hogy a házigazda San Francisco nagyon ünnepelné az eseményt. S orra borogatják fel a Super Bowl 50-t hirdető szobrokat, és miközben a város hajléktalanjait igyekeznek eltüntetni az NFL-döntő miatt, a rendezés költségei folyamatosan növekszenek. 

Pedig az NFL részéről a készülődés hatalmas volt az ötvenedik döntő előtt: idén még a római számos formátumot is elhagyták a döntő neve mellől, és az összes NFL-stadionban az országban az 50-es számot aranyszínűre festették. 

A múlt héten nagy, ötvenes számmal ellátott szobrokat raktak ki San Francisco nagyobb terein, hogy fokozzák a hangulatot a vasárnap Denver Broncos–Carolina Panthershez, de a dolog visszafelé sült el.

Több szobrot megrongáltak, másokat felborítottak, úgyhogy vasárnap délután számos szobrot inkább teherautóra raktak és elszállítottak. Valószínűleg azért is, mert már kínos volt, hogy a sajtóban egymás után jelennek meg a hírek a szoborrongálásról. 

De mi a gondjuk a helyieknek? 

Az ötvenedik nagydöntőt ugyan a San Francisco 49ers otthonában, a Levi's Stadiumban rendezik, de ez még nem jelenti azt, hogy a meccs San Franciscóban lesz. Az aréna úgy hatvan kilométerrel délebbre, egy másik városban, Santa Clarában épült. 2014-ben adták át, jelenleg az NFL legmodernebb stadionjának számít. 

Az alapvető probléma az, hogy a Super Bowl 50 megrendezése elég sok pénzébe kerül San Franciscónak
,

mivel a döntőt felvezető események is náluk lesznek egész héten.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

A San Franciscó-i adófizetőknek legalább 4,9 millió dollárjába fáj majd a Super Bowl 50-t övező felhajtás, és sokkal rosszabbul járnak, mint a Santa Clara-iak, ahol a város már jó előre lezsírozta az NFL-lel, hogy a döntő biztosításával járó költségeket visszakapják majd. San Franciscóval azonban nem kötött ilyen megállapodást az esemény rendezőbizottsága. 

Amikor január közepén nyilvánosságra hozták a rendezés 4,9 millió dolláros költségét, felforrtak az indulatok, és a megegyezést vizsgáló városi felügyelő a Super Bowl-rendezésre kötött szerződés újratárgyalását követelte a városvezetéstől. Már csak azért is, mert egyszer már rosszul jártak egy hasonló sporteseménynél: 2012-ben az America's Cup vitorlásversenyt rendezték meg, a város 11,5 millió dolláros mínusszal zárt úgy, hogy képtelenek voltak pontosan megbecsülni, mennyibe kerül majd a rendezés. 

A költségvetésbe ezért már elég sokan belekötöttek, mert jó ideig azt sem lehetett pontosan tudni, hogy a városnak pontosan mennyi pénzébe kerül majd a Super Bowl megrendezése. És nyilván elég nehéz lenyomni az emberek torkán az olyan kiadásokat is, mint a milliárdos NFL-tulajdonosok gálavacsorájának 12 ezer dolláros biztosítási díja, amit szintén is közpénzből állnak. 

Mindez együtt elég nagy probléma, mivel a város így is 100 millió dolláros hiánnyal számol a július elején kezdődő üzleti évben. 

A Super Bowl 50 megrendezésének van egy sokkal hétköznapibb vetülete is a helyiek számára: a gigadugók. Várhatóan szerdától igazán komoly lesz a helyzet San Franciscóban, akkortól várják a szurkolók tömeges érkezését a tengerparti Justin Herman Plazában berendezett Super Bowl Citybe. Ez egy szurkolói zóna, ahol az egész héten koncertek és amerikaifocis rendezvények lesznek. A terrorveszély miatt elég szigorú az ellenőrzés, aki be akar menni, az nagyjából hasonló átvizsgáláson esik majd át, mint a repülőtereken. 

Egyes számítások szerint egymillió ember érkezhet a városba a döntőre, ezért a feje tetejére áll a közlekedés, pláne, hogy több városrészt már hetekkel ezelőtt lezártak. Ed Lee polgármester szerette volna elkerülni a még nagyobb káoszt, ezért egy tömegközlekedési beruházás felgyorsítását kérte, hogy ne a Super Bowl hetében kelljen ezzel szívni. Ennek eredménye az lett, hogy újabb ötszázezer dollárral ugrottak meg a költségek. 

Mondjuk az, hogy dugó van egy Super Bowl előtt, nem igazán újdonság, még szerencse, hogy most nem valami északi államban rendezik lesz a mérkőzés, mert volt már olyan, hogy a dugók és a hóesés miatt az egyik csapat alig ért oda időben a döntőre.

Mindenesetre a San Francisco és Santa Clara közötti utak így is soha nem látott terhelést kaphatnak a Super Bowl napján: a két várost összekötő 101-es utat 600-800 busznyi ember lepi majd el, de jönnek még autók, limuzinok és kisbuszok is. Az El Nino miatti esőzések és a Golden State Warriors NBA-csapat pénteki hazai meccse pedig még inkább bekavarhat. 

De más területeken is feszültséget okoz a rendezés. A hajléktalanokat ugyanis megpróbálták az utóbbi napokban kipaterolni a városból, leginkább a Super Bowl City közeléből, ezért egyre többen zsúfolódnak össze a 101-es útnál egy ipari telep közelében, ahova kiszorították őket a rendőrök. 

Bár a hivatalos verzió az, hogy az El Nino esőzései miatt igyekeznek őket a Super Bowl City környékéről elküldeni hajléktalanszállásokra, de a Fusion.net-nek több hajléktalan is azt mondta, hogy a rendőrök közölték velük, a Super Bowl miatt kell menniük, de amint lement az egész cirkusz, visszatérhetnek majd. 

San Franciscó-i hajléktalanok, háttérben a Super Bowl 50 logója
San Franciscó-i hajléktalanok, háttérben a Super Bowl 50 logója

Szerdára már tüntetést is szerveztek a hajléktalanok helyzete miatt, erre az esemény facebookos oldalán közel négyezer ember jelezte a részvételét. 

Nem örülnek a helyi tömegközlekedésben dolgozók sem, ugyanis sajtóhírek szerint a cég arra szerette volna rávenni őket, hogy vállaljanak önkéntes munkát a vasárnap este megnyitott Super Bowl Cityben. A  San Francisco Municipal Transportation Agency azzal védekezett, hogy ez semmilyen pluszköltséggel nem járna az adófizetők számára. 

A Super Bowl Citynél amúgy vasárnap megvolt az első tüntetés, de ennek semmi köze nem volt a vasárnap döntőhöz: több százan azért demonstráltak, mert a rendőrök decemberben lelőttek egy Mario Woods nevű fekete fiút. 

És Santa Clarában sem ment minden rendben az előkészületekkel: azok után, hogy a Levi's Stadium sokat kritizált gyepét nemrég már megint kicserélték, a pályamunkások a rossz oldalra festették fel pályaválasztónak számító Denver Broncos logóját, míg a másik résztvevő, a Carolina Pantherséről teljesen megfeledkeztek. Utólag javították.