Drog miatt 17 évet ült, most láthatja a fiát a Super Bowlon

2016.02.04. 14:53

A Denver Broncos-elkapó Demaryius Thomas tizenegy éves volt, amikor georgiai otthonukra lecsapott a rendőrség, és letartóztatta az anyját és nagyanyját. Kiderült, hogy a két nő otthonról terjesztett kokaint, úgyhogy mindketten komoly büntetést kaptak. Thomas a nagynénjéhez került, vele nőtt fel. Most viszont ott lesz vele a Super Bowlon az anyja is. 

Thomas anyja, Katina Smith huszonnégy éves börtönbüntetést kapott, és csak Barack Obama rendeletének köszönhetően szabadulhatott hamarabb. 

Demaryius Thomas és az édesanyja
Demaryius Thomas és az édesanyja

Tizenhét évet töltött egy hatszor hatos cellában, ezért fia teljes amerikaifutball-karrierjéről lemaradt. Nem volt ott, amikor egyetemi játékos lett a Georgia Technél, akkor, amikor a Denver Broncos első körben draftolta, és 2014-ben fia első Super Bowlján sem. Csak néhány hete a rájátszásban, a Denver Broncos-Pittsburgh Steelersen láthatta először a pályán, 42 évesen. A Super Bowl 50 lesz a második ilyen alkalom. 

"Ott lesz a nézőtéren, és büszke lesz rám, mert a sok nehézség után, amin keresztülmentünk, játszhatok a Super Bowlon, pedig egy kisvárosból érkeztem, nehéz háttérrel, és mégis itt vagyok" - mondta Thomas a Super Bowlt felvezető egyik médianapon. 

Smith a börtönben töltött évek alatt többször is sikertelenül fellebbezett, hogy csökkentsék büntetését. Már tizenöt éve volt ült, amikor egy újabb ügyvéd kosarazta ki azzal, hogy csak akkor van esélye, ha az Egyesült Államok elnöke megkegyelmez neki. Ez csak azért sem volt könnyű, mert 35 ezren írtak Barack Obamának, hogy engedje el büntetésük hátralévő részét. A börtönhelyzetről nem árt tudni, hogy USA-ban minden más országnál nagyobb a börtönben ülők aránya, 100 ezer amerikaira 725 börtönlakó jut, miközben rengeteg pénzt költenek az amúgy is túlzsúfolt börtönök fenntartására. 

Thomas édesanyja végül azok között a legalább tizenöt évet ült személyek volt, akiknek Obama elengedte a büntetését, mert nem erőszakos bűncselekmény miatt kerültek börtönbe. Ezután sem volt könnyű dolga a társadalomba beilleszkedéssel: munkát kellett vállalnia, meg kellett újra tanulnia vezetni, pánikrohamai voltak az új helyzet miatt, és akkor még ott volt a fia NFL-szereplése miatti hírnév. 

A 28 éves Thomas két évvel ezelőtt már ott volt a Super Bowlon a Broncosszal, amikor a Seattle Seahawkstól hatalmas verést kaptak. Ő mindent megtett, amit tudott: 13 elkapása volt a meccsen, ez pedig rekord volt a döntők történetében. 

Azt elismerte, hogy az anyja miatt nehéz volt az utóbbi időben a futballra koncentrálnia, pedig össze kell kapnia magát. A számai rendben voltak: 1304 elkapott yardja és 11 touchdownja volt, ugyanakkor elég sok passzt, összesen tizenegyet ejtett el a szezonban, a legtöbbet a csapatban. 

A Patriots elleni főcsoportdöntőn ő is csak szenvedett, két elkapásból 12 yardot szedett össze, Gary Kubiak Broncos-edző szerint a Patriots védekezési sémája miatt nem volt esélye a jobb teljesítményre.  "Sokkal jobban kell játszanom a Super Bowlban, ez biztos, mert az utóbbi hetekben nem ment jól a játék. Emiatt nyomás is lesz rajtam" - mondta Thomas. 

A Super Bowl 50-et hétfő 0.30-tól online közvetíti a 120 yard.