Az egész világot sokkolta a Seahawks döntése a Super Bowlban

2016.02.04. 22:02

Malcolm Butler csak az ötödik számú cornerback volt a New England Patriots védelmében a Seattle Seahawks ellen játszott Super Bowl XLIX-ben, mégis belőle lett a mérkőzés legnagyobb hőse. Egy évvel a tavalyi döntő után már az is biztos, hogy nem egy egyjátékos csoda volt Butler villanása – a döntők történetének egyik legdrámaibb játékával zárjuk a Super Bowl 50-et felvezető, 49 részes visszatekintőnket.

Bár hátrányban volt a Seattle Seahawks másodpercekkel a 2015-ös Super Bowl lefújása előtt, tulajdonképpen mégis nyert helyzetben voltak: 28-24-es Patriots-vezetésnél két nagy játékank köszönhetően előbb a a Patriots 5, majd 1 yardjára kerültek, idejük pedig bőven volt arra, hogy megszerezzék a fordítást, egyben szinte biztos győzelmet jelentő touchdownt.

Super Bowl XLIX

2015. február 1.

New England Patriots-Seattle Seahawks 28-24

MVP: Tom Brady, irányító, Patriots

Helyszín: University of Phoenix Stadium, Glendale, Arizona

Nézőszám: 70 288

Tévés nézőszám: 114,5 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 4,5 millió dollár

Csakhogy 26 másodperccel a vége előtt az egész világ által várt futójáték helyett passzjátékot hívtak, amit a New England tökéletesen olvasott le, a labdaszerzéssel pedig eldöntötték a meccset. A játékhívást azóta is rengeteget vitatták, az viszont biztos, hogy a játék sorsfordító volt a védő Malcolm Butler karrierjében.

Két játékkal a labdaszerzés előtt pont ellene szerzett 33 yardot a Seattle egy passzból, azonnal le is hozták a hibázó védőt, de amikor a Patriots edzői látták, hogy a Seahawks nem hozza fel a legnagyobb, futásnál a blokkolásra legalkalmasabb embereit, visszaküldték.

Malcom, go!

Kellett ugyanis még egy cornerback a Seahawks háromelkapós felállása ellen, ezért jött Butlernek az utolsó pillanatban az utasítás, hogy menjen vissza a pályára, ennél jobban pedig nem is dönthettek volna. Butler ugyanis a mellette felálló Brandon Brownerrel együtt látta, hogy arra készül a Seattle, amit a héten már pontosan úgy gyakoroltak, csak épp siker nélkül. A Super Bowlban viszont tökéletesen sikerült a védekezés.

Mindenki azt hitte, hogy futni fognak, de úgy éreztem, hogy ha mégis passzolnának, akkor rajtam múlik majd. Erre láttam, hogy szorosan állt fel velem szemben a két elkapó, és tudtam, hogy ezt gyakoroltuk az edzéseken. Utána viszont nem sokra emlékszem, hirtelen óriási lett a zaj. Csak az rémlik, ahogy LaGarrette Blount mondogatja nekem, hogy elképzelni sem tudom, hogy mennyire megváltozott az életem

– emlékezett vissza Butler a tényleg sorsfordító játékra.

A védő addig ugyanis csak kiegészítő ember volt, egy sokadik csere, aki nem sok lehetőséghez jutott. Már csak simán ezzel a játékkal is feledhetetlen dolgot csinált volna, a 2015-ös szezonban viszont megmutatta, hogy nem egy jó villanásból áll a pályafutása. A Patriots legjobb cornerbackje volt az idényben, a Pro Bowlra is beszavazták. És azóta is azzal a nyereménykocsival jár, amit a Super Bowl MVP-jétől, Tom Bradytől kapott meg a döntő után.