Az NFL-ben működik az ötéves terv

2016.02.07. 12:59

A Super Bowl 50-ben először fordul elő, hogy bármelyik évi draft első két választottja egymás ellen játsszon. Ez a Carolina Panthers irányítója, Cam Newton, illetve a Denver Broncos védője, Von Miller miatt történik meg idén, ők ráadásul tényleg közvetlenül egymás ellen játszanak majd.

A 2011-es NFL draft első helyén a Carolina Panthers, a másodikon a Denver Broncos válaszhatott, ami azt is jelenti, hogy majdnem 4,5 évvel ezelőtt ez a kettő volt az NFL két legrosszabb csapata. Azóta óriásit fordult a helyzet, hiszen bármelyik csapat is nyeri a döntőt, a 2016-os draft első körében ők ketten választanak majd utoljára.

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

A draft előtt, de még utána is rengeteg kritika érte Cam Newtont, akit már az egyetemi évei alatt is volt, aki tight endnek akart átképezni irányítóból. Newton viszont mindenkire rácáfolt, és négy némileg hullámzó év után az ötödikben az NFL legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. A túloldalon Von Millernek még ennyi idő sem kellett, 2011-ben őt választották az év újonc védőjének, 2013 kivételével (amikor ki hat meccset eltiltás, egyet pedig sérülés miatt kellett kihagynia) négyszer is bekerült a Pro Bowlra. Első évében azonnal 10 sack fölé jutott, a másodikban 18,5 sackkel megdöntötte a Broncos szezoncsúcsát, és ha nincs a 2013-as eltiltás, szinte biztos, hogy mind az öt idényét 10-nél több sackkel zárja.

A két csapat legutóbbi meccsén, 2012-ben Miller örülhetett inkább, hiszen a Denver Broncos 36-14-re nyert, Miller pedig egy sacket is tudott csinálni Newton ellen.

Ők ketten viszont csak a jéghegy csúcsa, legalábbis ami a 2011-es draft-évfolyam ritkán látott erejét illeti. Az első körben kiválasztott 32 játékosból 15 került be azóta legalább egyszer a Pro Bowl-keretbe, a 11. helyen kiválasztott J.J. Watt sorban kétszer lett az év védőjátékosa, Patrick Petersonból a liga egyik legjobb cornerbackje, A.J. Greenből és Julio Jonesból pedig a legjobb elkapók egyike lett.

Ugyan a Super Bowl előtti héten főleg Newtonra és Millerre fókuszál a média a 2011-es kapcsolat miatt, valójában mindkét csapat nagyon erősen épít a drafton megszerzett játékosokra.

A Panthersnél főleg a védelmét turbózta fel az elmúlt években: 2012-ben a csapat legjobb linebackere, Luke Kuechly, illetve az idén hatalmasat fejlődő cornerback, Josh Norman érkezett. 2013-ban a védőfal közepén játszó két tehetség, Star Lotulelei és Kawann Short, míg a legutóbbi drafton az újonc passzsiettető Shaq Thompson került a csapatba – 2014-ben az elkapó Kelvin Benjamin volt a legnagyobb fogásuk, ő viszont nyáron megsérült, és ki kellett hagynia a teljes mostani szezont.

A Denver Broncos 2012-ben olyan mostani kezdőket szerzett meg a védelembe, mint Derek Wolfe, Malik Jackon és Danny Trevathan, de ekkor választották ki Peyton Manning várható utódját, Brock Osweilert is. Egy évvel később leginkább csak a védőfalember Sylvester Williams kiválasztása jött be nekik, aztán 2014-ben a cornerback Bradley Roby, illetve a támadófal két alapembere, Matt Paradis és Michael Schofield érkeztek Denverbe.

A Super Bowl 50-et hétfő 0.30-tól online közvetíti a 120 yard.