Tudja meg 5 perc alatt, mi történt az eddigi 49 Super Bowlban

2016.02.07. 20:29

Ünnepel az NFL: vasárnap éjjel rendezik az 50. Super Bowlt, amit egy októberben indult 49 részes sorozattal vezettünk fel a 120 yardon. Ha nincs ideje részenként végigolvasni, mi történt az eddigi döntőkön, akkor most 49 mondattal képbe hozzuk a legfontosabb történésekről. 

A legelső Super Bowl csak egyetlen normális felvételen maradt meg egy padláson, de arról is milliós egyezkedések és végeláthatatlan birkózások mentek. 

A másodikat már a reklámok uralták, és már akkor azon szörnyülködött a sajtó, milyen drága a döntőben hirdetni. 

A Super Bowl III-at a magyar származású Joe Namath tette emlékezetessé, aki garantálta a győzelmet egy nyilatkozatban, amiért kapott is később az edzőjétől, de legalább nyertek.  

A negyedik döntő előtt 500 dollárral kenték meg a Kansas City Chiefs edzőjét, hogy bemikrofonozhassák a meccsre. 

Az ötödiket hiába nyerte meg a Rendőrakadémia Hightowerjeként elhíresült Bubba Smith, sosem viselte a győzelemért kapott bajnoki gyűrűt.

A hatodik előtt Richard Nixon amerikai elnök az éjszaka közepén csörgött rá a Miami Dolphins edzőjére, hogy tanácsokat adjon neki.

A Super Bowl VII-en a Miami Dolphins a máig egyetlen tökéletes szezont hozta össze, azaz minden meccsüket megnyerték a szezonban. 

A nyolcadik Super Bowlról a legendás Hunter S. Thompson tudósított a Rolling Stone-nak.

A kilencediken a Steelers-betonvédelmében egy vietnámi veterán is ott volt. 

A tizediken hiába reménykedtek abban a dallasiak, hogy a Steelers kórházból kiengedett másodéves elkapója félni fog attól, hogy ütést kap, pazarul játszott. 

A tizenegyediken mindenki azon ámult, hogy a Vikings-elkapó Sammy White nem ejtette el a labdát, miután hatalmas ütést kapott egy rettegett védőtől.

A tizenkettedik legfurább figurája egy őrült troll volt, aki álruhában, jegy nélkül jutott le a pályán ünneplő Dallas Cowboys játékosaihoz, még az edzőt is vitte a vállán.

A tizenharmadikon a nyugdíjból visszakönyörgött Dallas-játékos lehetett volna a hős, ehelyett rajta ment el a meccs, elejtette az egyetlen felé dobott labdát. 

A tizennegyediken törött lábbal lépett pályára az amerikafutball John Wayne-jének is nevezett Jack Youngblood. 

A tizenötödiknek egy egészen valószínűtlenül odakeveredett irányító lett a meghatározó embere, pedig már a visszavonulást is fontolgatta. 

A tizenhatodikról majdnem lekéstek Joe Montanáék, mert annyira pocsék volt az idő, és amúgy is sokan károgtak a túl északi helyszín és a szibériai időjárás miatt. 

A tizenhetediken lépett pályára az a futójátékos, aki annyira kemény volt, hogy még Ronald Reagan elnök is kölcsönvette volna a nevét.

A tizennyolcadikon egy videóelemző srác szúrta ki, mire készül a Washington Redskins, és még hallgattak is rá a Raiders-edzők. 

A tizenkilencedik miatt azóta is bánkódik a legendás Dan Marino, mert nem tudta megnyerni, edzője meg azért, mert nem tudta a csúcsra emelni irányítóját.

A huszadikon annyira vezetett a Chicago Bears, hogy 150 kilós játékosukra hívtak futójátékot, aki meg is szerezte a touchdownt, de aztán lelkiismeretfurdalása lett, mert touchdown nélkül maradt a legnagyobb sztárjuk . 

A huszonegyediken öntötték először nyakon a győztes edzőt energiaitallal. 

A huszonkettedik előtt a leghülyébb kérdést tették fel a Redskins fekete irányítójának, de aztán évtizedekkel később kiderült, félreértés volt az egész.

A huszonharmadikon bajban volt a 49ers, egyedül Joe Montana őrizte meg a hidegvérét, és levezényelte a tökéletes támadást, amivel nyertek.   

Esküdöztek a győztes csapat játékosai a huszonnegyedik után, hogy egy kaliforniai csontkovácsnak köszönhetik a Super Bowl-győzelmet. 

A huszonötödik drámáját egy meccs végén elrontott mezőnygól teljesítette ki, és ezzel nyert a New York Giants.

Egy köddé vált sisak okozott hatalmas riadalmat a huszonhatodik előtt a Bills kispadjánál.

A huszonhetediken a Bills-elkapó Don Beebe nemzeti kedvenc lett azután, hogy megtorolta a Cowboys nagyképű megalázási kísérletét.

Még az X-Aktákban is a Billsen röhögtek a huszonnyolcadik után, pláne, hogy az ellenfél az egyik edzésükön készült tévéinterjún szúrta ki, mivel készülnek a döntőre. 

A harmincadik azért is volt érdekes, mert egy időutazós tévésorozat évekkel korábban megjósolta, hogy az egyik résztvevő hány ponttal vezet majd a meccs egyik pontján.

A harmincegyediken egy olyan játékos csinált 99 yardos rekordfutást, aki már fél lábbal a döntős Green Bay Packersön kívül volt. 

A Denver Broncos játékosa alig látott a migréntől, mégis eldöntötte a harminckettedik Super Bowlt. 

A harmincharmadik előtti éjszakán az Atlanto Falconsnál állt a bál, mert kurvázáson kapták az erkölcsi díjas játékosukat. 

A Super Bowlok történetének egyik legizgalmasabb befejezése a harmincnegyediken történt, mindössze pár yardon múlt az egyenlítés.

A Ravens-legenda Ray Lewis úgy nyerte meg a harmincötödiket, hogy az előző évben még a vádlottak padján ült, mert gyilkossági ügybe keveredett.

A Ramsnél a mai napig sokan úgy gondolják a Patriots csalással nyert ellenük a harminchatodik Super Bowlon.

A döntők történetének egyik legszomorúbb története a bipoláris zavarral küzdő Raiders-játékosé, aki elment Mexikóba ünnepelni a döntő előtt, mert azt hitte, hogy már megnyerték a harminchetediket.

A Super Bowl előtt hetekkel még egy általános iskolásoknak tanított hittant az a játékos, aki a Patriots segítségére sietett beugróként a harmincnyolcadik Super Bowlon. 

Az Eagles-irányító Donovan McNabb olyan rossz állapotban volt a Patriots ellen lejátszott harminckilencedik döntő végén, hogy elhányta magát.

A negyvenedik Super Bowlra tartogatta a Pittsburgh Steelers az egyik legpofátlanabb játékot: egyik elkapójuk adott touchdown-passzt.

A negyvenegyediket szakadó esőben játszották le, és az egyik kulcsjáték centiken múlt.

Minden idők egyik legabszurdabb elkapása, a sisakhoz szorított labda kellett a New York Giantsnek ahhoz, hogy megverje a New England Patriotsot a negyvenkettedik döntőben.

A leglassabb 100 yard vezetett a győzelmet érő hihetetlen elkapáshoz a negyvenharmadikon.

A legtökösebb és a legkockázatosabb volt a New Orleans Saints váratlan húzása az Indianapolis Colts ellen a negyvennegyediken, amikor onside kickkel indították a második félidőt. 

Szinte minden elromlott, ami elromolhatott a Dallasban rendezett negyvenötödiken: a nézők pereltek, a hóvihar és a jég miatt emberek sérültek, és még a himnuszt is elszúrták.

A negyvenhatodik végén hiába fordított touchdownjával a New York Giants futójátékosa, mégse nagyon örült körülötte senki, mert túl sok idő maradt az órán. 

Két Harbaugh-testvér edzőharca volt a negyvenhetedik, ahol fél órára az áram is elment, ami miatt bőven voltak összeesküvés-elméletek. 

A negyvennyolcadikon már az elején sokkolta Peyton Manningéket a Seattle Seahawks, mert azt gondolták a Broncosnál, hogy nem lesz hangos a Super Bowl közönsége.

A Seattle Seahawks döntésén pedig azóta is vitatkoznak, miután nem hívtak futójátékot a Patriots ellen a negyvenkilencedik döntőben, és ezen elment a meccs.